Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Trije pojavi, ki jih znanost ne zna razložiti

SHROUD OF TURIN

PERSEOMEDUSA | SHUTTERSTOCK

Kako je nastal Torinski prt, znanost ne zna razložiti.

Aleteia Brazilija - objavljeno 25/11/17 - posodobljeno 10/11/20 ob 16:00

Portal Live Science govori o 10 čudežih – pojavih, ki jih znanost ne zna razložiti: vseh deset je krščanskih

Čudež je nadnaravni dogodek. To pomeni, da nasprotuje zakonom narave, znanost pa ga ne more razložiti, ne glede na to, koliko ga znanstveniki znova in znova analizirajo in o njem razglabljajo.

O čudežih poročajo skoraj vse religije, a s časoma je znanost mnoge od njih izpodbila in zanikala. Nekateri pa ostajajo nerazložljivi in neverjetni. Še posebej zanimivo je dejstvo, da je med desetimi čudeži, ki jih navaja Live Science, kar šest povezanih z Marijo, Jezusovo materjo.

Od 10 čudežev s portala tu predstavljamo tri:

Sončni čudež v Fatimi

13. oktobra 1917 se je v Fatimi zbralo 70 tisoč oseb, med katerimi so bili tako verni kot neverni ljudje, dvomljivci, radovedneži, neopredeljeni, celo veri sovražno nastrojene osebe in novinarji.

Vsi so prišli, da bi videli čudež. Devica Marija ga je napovedala po treh preprostih otrocih, ki se jim je predhodno večkrat prikazala.

Ta dan je ves čas močno deževalo, opoldne pa je vpričo vseh dež naenkrat prenehal. Oblaki so se takoj razkadili in na nebu se je pojavilo sonce v obliki bleščeče se okrogle neprosojne plošče, ki se je naglo vrtela okoli svoje osi in pršila okoli sebe mavrično svetlobo.

Pojav je trajal približno 10 minut in je danes na uradnem seznamu čudežev, ki jih je Vatikan priznal. Dvomljivci so sicer poskušali pripisati dogodek parheliju – to je optični pojav na nebu, pri katerem se na svetlečem obroču okrog sonca na levi in na desni strani pojavijo močno osvetljene točke. Nihče pa ne zna razložiti, kako so otroci čudež lahko napovedali.

Nestrohnjeno telo sv. Bernardke iz Lurda

Sv. Bernardka Lurška je po dolgotrajni bolezni umrla leta 1879, stara komaj 35 let. Njeno telo so prvič odkopali 30 let po njeni smrti, leta 1909. Presenečeni so ugotovili, da ni ne oddajalo nikakršnega neprijetnega vonja niti ni strohnelo. Bilo je odlično ohranjeno. Koža je bila nežna in ob obdukciji so ugotovili, da je njena struktura praktično nespremenjena, kar je nerazložljivo glede na naravne zakone.

Njeno telo so nato izkopali še dvakrat, obakrat z enakimi ugotovitvami: čudežno je ostajalo dobro ohranjeno skozi ves čas. Danes je telo svetnice shranjeno v stekleni krsti in dostopno romarjem, ki si ga lahko ogledajo v kapeli sv. Bernardke v Neversu v Franciji. Skoraj 140 let staro truplo je dobro ohranjeno, obraz in roke pa so zdaj zaščiteni z voščeno masko.

Torinski prt

Torinski prt, ki je v zgodovini verjetno najbolj znana relikvija, sicer ni pojmovan kot pravi čudež, a do danes še nikomur ni uspelo dokazati, kaj v resnici ta prt je in kako je nastala na njem odtisnjena podoba.

Gre za tkanino, v katero je bilo zavito Jezusovo telo, ko je bilo položeno v grob. Odtis podobe na prtu naj bi torej bil odtis njegovega telesa. Številni znanstveniki so ga izčrpno analizirali. Pri prtu gre za enak pojav, kot je pri podobi na plašču Guadalupske Device Marije: odtis domnevnega Jezusovega telesa ni neposredno na tkanini ampak rahlo “lebdi” nad njo.

Vsi dosedanji poskusi, da bi izdelali enak odtis, so se izjalovili in še danes ni jasno, na kakšen način je podoba na tkanini nastala. Kar se zdi še najbolj sprejemljivo je, da je bila odtisnjena preko sevanja zelo močne luči, ki je izvirala iz Jezusovega telesa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila portugalska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.

Tags:
znanost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.