Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Američani so med cerkve na najbolj nenavadnih krajih uvrstili tudi blejsko

CHURCH LAS LAJAS SANCTUARY

GAME OF LIGHT | CC BY-SA 3.0

Daniel Esparza - Marie Fournier - objavljeno 28/11/17

Vsaka cerkev ima svojo zgodbo. Mnoge so posebne. Izbrali smo jih nekaj, ki stojijo na zelo slikovitih mestih. Kolegi z ameriške Aleteie so v ožji izbor uvrstili tudi Bled

1. Svetišče Las Lajas (Narino, Kolumbija)
Cerkev na zgornji fotografiji, zgrajena v prvi polovici 20. stoletja v novogotskem slogu, danes stoji na mestu, kjer je bila leta pred tem le skromna kapelica iz 18. stoletja.

Izročilo pravi, da je cerkev zgrajena na mestu, kjer je gluhonema deklica spregovorila, po zaslugi čudeža na priprošnjo Rožnovenske Matere Božje. Stoji v kanjonu reke Guaitara, deset kilometrov oddaljenem od meje z Ekvadorjem.


ANGER

Preberite še:
Obvladujete jezo ali ta obvladuje vas?

2. Cerkev v kraju Chong Kneas (Kambodža)

Če si boste zaželeli obiska svete maše med naslednjim izletom k jezeru Tonle Sap v Kambodži, največjem sladkovodnem jezeru v vsej jugovzhodni Aziji, ne skrbite: plavajoča vas na jezeru se ponaša z lastno katoliško cerkvijo.

CHONG KNEAS CHURCH CAMBODIA
J SOLOMAN | CC BY 2.0

3. Opatija Santa María de Montserrat (Barcelona, Španija)

V obdobju Francove diktature je ta opatija, zgrajena na robu skalnatega prepada, nudila zatočišče preganjanim učenjakom, politikom, umetnikom in študentom. V njej je ena najstarejših še delujočih tiskarn na svetu, kjer še vedno nastajajo nove knjige.

CHURCH MONSERRAT
RICHARD SCHNEIDER | CC BY-SA 3.0

V baziliki opatije hranijo slike Dalija, Picassa in El Greca. Če želite obiskati to svetišče, boste morali potovati z vzpenjačo, vlakom ali pa po dolgi gorski cesti, ki se vije po pobočju. Opatija stoji na najvišji točki skalnega masiva Montserrat.


PRIEST

Preberite še:
Izčrpanemu duhovniku je Bog poslal neverjetno znamenje

4. Slana stolnica v Zipaquiri (Kolumbija)

Cerkev 200 metrov pod zemljo, ki jo sestavljajo rovi nekdanjega rudnika soli? Le v mestu Zipaquira, v pokrajini Cundinamarca v Kolumbiji. Čeprav nima svojega škofa – vzdevek “stolnica” se nanaša na veličastno notranjost – in ne služi kot sedež škofije, gre za povsem uporabno cerkev, v kateri se ob nedeljah zbere več kot 3.000 vernikov. Svetišče velja za enega izmed biserov sodobne kolumbijske arhitekture.

SALT CATHEDRAL ZIPAQUIRA
JIMMY BAIKOVICIUS | CC BY-SA 2.0

5. Cerkev svetega Simeona Stilita (Sirija)

V severni Siriji ruševine te bizantinske cerkve še vedno spominjajo na veličastnost arhitekture iz 5. stoletja. Cerkev je bila zgrajena na mestu, kjer je stal stolp, v katerem je molil sveti Simeon.

SAINT SIMEON
BERNARD GAGNON | CC

ALJAŽEV STOLP

Preberite še:
Kako so duhovniki ubranili slovenski narod

6. Cerkev na blejskem otoku

Prav gotovo je ena največjih slovenskih znamenitosti, najdete jo v vseh pomembnih turističnih publikacijah. Posvečena je Marijinemu vnebovzetju. Gre za enoladijsko cerkev s konca 17. stoletja, pod katero so se ohranili temelji iz predromanske in romanske dobe. V njej so se fragmentarno ohranile pomembne srednjeveške freske ter bogata baročna oprema, navaja Enciklopedija naravne in kulturne dediščine na Slovenskem.

CHURCH BLED
OTON NAGLOST | DRUŽINA

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.