Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 23. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Redovnice so reciklirale, še preden je to postalo moderno

Medieval nuns

Shutterstock

Zelda Caldwell - objavljeno 30/11/17

V cistercijanskem samostanu najdene tkanine so bile narejene iz pergamenta

Lepo presenečenje je čakalo raziskovalce, ki so raziskovali tkanine s konca 15. stoletja. Te tkanine so izdelale nemške redovnice in so jih ob praznikih uporabljale za okraševanje kipov v samostanu.

V oblačilih ostanki pergamenta

V vseh oblačilih so bili prisotni ostanki pergamenta iz starih liturgičnih rokopisov, ki so ga redovnice reciklirale. Je bil morda v ozadju za to kakšen teološki razlog? Ne. V obdobju verske prenove so besedila postala zastarela in bi najverjetneje končala ali v smeteh ali v ognju. Ampak redovnice so jim dale novo, bolj koristno in odgovorno rabo.

Če vas zanima kaj več o tej zanimivi pobudi, ki so jo redovnice iz tako imenovanega “mračnega veka” zapustile naši “razsvetljeni dobi”, lahko preverite na tej povezavi, kjer je besedilo v angleškem jeziku.

____________________________________________

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila angleška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.