Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 učinkovitih načinov, kako otroka zaščititi pred stresom

shutterstock_556690744

Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 04/12/17

Stres pogosto omenjamo zgolj v povezavi z odraslimi, a v resnici so nanj najbolj občutljivi naši najmlajši. Kako ukrepati?

Otroci se pogosto počutijo nemočne, tako zaradi staršev kot zaradi urnika, vrstnikov, vrtca ali šole. Borijo se s pritiskom, da bi bili vedno lahko še boljši. Visoka pričakovanja, s katerimi se srečujejo, ustvarjajo le še dodaten pritisk.

Po drugi strani pa jim zmanjkuje časa, saj po koncu pouka številni že hitijo na raznorazne aktivnosti. Da bi se igrali zunaj? Tega skoraj ne poznajo več. Zdaj je razširjena tehnologija, zaradi katere so današnji otroci vedno manj fizično aktivni.

Stres vpliva tako na psihično in čustveno stanje in tudi na spremembe v možganih. Čeprav se pod stresom znajdemo tako rekoč vsi, pa so nanj najbolj občutljivi prav naši najmlajši. To jih lahko privede do depresije, anksioznosti in različnih oblik odvisnosti.

Otroci, sploh tisti najmlajši, se čustveno in intelektualno razvijajo, njihovi možgani pa so neprestano ali vsaj (pre)pogosto obremenjeni z izrednimi razmerami, vznemirjujočimi slikami in hiperstimulacijo. Znanstveniki še vedno raziskujejo, kakšne vplive ima to na otroške možgane.

Ob vsem tem poskušajo starši otroku omogočiti čim boljši razvoj. Da bi jim bilo nekoliko lažje, je tukaj nekaj nasvetov strokovnjakov, ki lahko pomagajo ublažiti stres.

1. Upočasnite dnevni ritem

Hitenje ničemur ne služi. V želji, da bi svojim otrokom dali vse, na najrazličnejše načine, starši ne smejo pretiravati.

2. Uprite se potrebi, da prenatrpate otrokov urnik

Vsak otrok potrebuje tudi odmor, kreativni čas, ko bo sanjaril, ne bo počel nič ali pa se bo celo dolgočasil. Otroci se morajo naučiti biti tudi sami s sabo.

3. Naučite se tehnik, ki zmanjšujejo stres

V ospredje postavite zdrav način življenja. Zdrava hrana, fizična aktivnost, oddih v naravi, tudi poslušanje glasbe. Vse to so koristne tehnike, ki zmanjšujejo stres. Predvsem je pomembno, da družina skupaj preživi veliko kakovostnega časa.

FAMILY
Photo by Patricia Prudente on Unsplash

4. Pogovarjajte se in se smejte

Pogovor, smeh, jutranji poljubčki in crkljanje. Vse to bo pomenilo uvod v lepši dan ali pa ga bo lepo sklenilo.

5. Spodbujajte otrokovo strast do kakšne aktivnosti

Pozor! Spodbujati je treba tisto, kar otrok rad počne, paziti pa je treba, da otroka ne silite v kakšno aktivnost, saj lahko to postane vir njegovega stresa.

6. Omejite čas pred zasloni in jih naučite medijske pismenosti

Pogovarjajte se z otroki o tem, kaj so prebrali, videli v medijih in na televizijskih zaslonih, ki pogosto prikazujejo izkrivljeno sliko realnosti.

7. Pametni telefon je izvor stresa

Če vaš otrok uporablja telefon, ga obvezno naučite, da ga odloži vsaj takrat, ko je, ko piše domačo nalogo in v večernih urah pred spanjem.

MOM,CHILD,BED TIME
Shutterstock

8. Zaščitite otrokov spanec

Kronično pomanjkanje spanje zmanjšuje otrokovo zmožnost boja proti stresu. Otroka uspavajte dovolj zgodaj, da bo lahko spal zadostno število ur.

9. Bodite otrokom zgled

Če imate sami neurejeno življenje in neprestano nekam hitite, se bo vse to odražalo tudi na vašem otroku. Ko ste vi vznemirjeni, je vaš otrok pod stresom. Zato začnite najprej pri sebi.

10. Ostanite povezani

Otroci starše potrebujejo, z njimi želijo preživeti veliko časa, saj jim njihova prisotnost daje občutek varnosti. Čeprav je danes ob tempu, ki ga imajo številne družine, težko, je pomembno, da si vzamemo čas za umiritev in drug za drugega. Pa četudi je to samo ob obrokih, med vožnjo v avtu ali nekaj minut pred spanjem, ko lahko otroka umirimo tudi s kratko molitvijo.

Tags:
stresvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.