Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Šest slabih navad, ki vam lahko uničijo zakon, in kako se z njimi spopasti

COUPLE STARING

Shutterstock

Zakon je vsakodnevno grajenje odnosa.

Sempre familia - objavljeno 07/12/17

Da bi zakon trajal vse življenje, se je treba bojevati proti slabim navadam, ki počasi spodjedajo odnos

Pri poročnem obredu si zakonca obljubita, da se bosta ljubila, “dokler ju smrt ne loči” oziroma “vse dni svojega življenja”. A če odnosa ne varujeta pred grožnjami, morda ne bo večen. Trajen odnos si prislužimo ne zgolj s čustvi, ampak tudi z odločnostjo in požrtvovalnostjo.

Navajamo šest uničujočih navad, ki se jim je treba v zakonu izogniti, da bi ta trajal vse življenje.

1. Biti središče sveta

Spomnita se, da sta par. Vedno pomislita na to, kako bodo vajine odločitve in dejanja učinkovali na zakonca. Ne zapirajta se vase in v svoja čustva. Upoštevajta čustva svojega zakonca. Zato drug drugega vedno vprašajta za mnenje pri pomembnih odločitvah. V zakonu sta skupaj in zato ne moreta sprejemati enostranskih odločitev.
Preberite še:
Vidiki zakonske (ne)zvestobe, na katere morda še niste pomislili

2. Popoln nadzor

Finance, gospodinjstvo, otroci, kuhinja, potovanja … Preveč stvari, da bi jih nadzirala ena sama oseba. Če želita ohraniti zdrav zakon, morata omiliti svojo morebitno željo po popolnem nadzoru. V zakonu morata oba imeti svoj glas. Zakon je zveza in če želita, da je ta srečna, potem ne more vedno samo eden imeti zadnje besede.

3. Neizkazovanje ljubezni

Brez spolnosti, brez objemov, brez poljubov, brez držanja rok: po tem receptu bosta zakon spremenila v melanholično in hladno rutino. Da bi bila srečna, verjetno ne potrebujeta vsak večer spolnih odnosov, vendar ljudje potrebujemo nežnost in ljubkovanje. Pa naj bo to poljub ali objem ali da tesno objeta pogledata film. Skrbita za to, da drug drugemu vsak dan naklonita nekaj nežnosti.

RINGS;PALMS;MARRIAGE
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Vzemita si čas drug za drugega.

4. Besedna zloraba

Žalitve, nenehne kritike in obsojanja človeku zelo zamajejo samozavest. Drug drugemu ne povzročajta frustracij. Normalno je, da se včasih razjezimo, a ne dovolita, da vaju jeza pripelje tako daleč, da postaneta kruta. Naučita se izražati svoje frustracije brez žaljenja. Vse to je vprašanje samoobvladovanja.


COUPLE

Preberite še:
Šest preprostih stvari, s katerimi ženi lahko pokažete, da jo ljubite

5. Nobenega skupnega časa

Res je, da so otroci pomembni, vendar je pomembno tudi, da zakonca sama preživljata kakovosten čas. Vajin odnos je temelj družine, naj bo trden. S tem bosta otrokom dala tudi zgled dobrega zakona. Poiščita čas, ki ga preživita drug z drugim brez otrok.

6. Lagati za ljubi mir

Da bi se izognili prepiru ali težkim pogovorom, se številnim zatečejo k lažem in se hitro navadijo na to strupeno pregreho. Nobenega zakona ni mogoče zgraditi na laži. Bodita poštena in zakon gradita na resnici. Zvestoba ne zadeva samo spolnosti, ampak tudi čustveno poštenost do drugega in skrb za čustva druge osebe.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MEETING OF MEN

Preberite še:
“Moškemu mora propasti posel, da postane sočuten, ustvarjalen in usmiljen”


DIVORCE

Preberite še:
4 načini komunikacije, ki lahko zakon pripeljejo do ločitve


YOUNG COUPLE

Preberite še:
Desetkrat NE za dober zakon

Tags:
družinazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.