Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdo je koga brezmadežno spočel

NIEPOKALANE POCZĘCIE

Renata Sedmakova | Shutterstock

Bena Briški - objavljeno 08/12/17

Katoliška cerkev praznuje slovesni praznik brezmadežnega spočetja Device Marije

Marsikomu se je verjetno že kdaj zgodilo, da je ob tem pomislil na dogodek, ko je nadangel Gabrijel oznanil Mariji, da bo Sveti Duh prišel nadnjo in bo spočela Jezusa.

A danes ne praznujemo Jezusovega, ampak Marijino brezmadežno spočetje. Marija je bila od prvega trenutka, ob naravnem spočetju v telesu svoje matere Ane, obvarovana izvirnega greha.


ASSUMPTION OF MARY

Preberite še:
Molitev k Brezmadežni

Česa je bila Marija obvarovana?

Izraz “izvirni greh” se nanaša na prastarše Adama in Evo. V želji, da bi bila enaka Bogu, sta jedla sadež z drevesa spoznanja. S tem sta prekršila zapoved, da s tega drevesa ne smeta jesti, zato ju je Bog izgnal iz raja.

Kristjanom se izvirni greh izbriše s krstom, s katerim smo tudi sprejeti v Cerkev. Mariji pa je Bog že v trenutku spočetja namenil enako stanje brez greha, v kakršnem je bila tudi Eva, preden se je pustila zapeljati hudiču.

Cerkev Marijo zato imenuje tudi “nova Eva”. Lahko bi rekli, da je Mariji Bog povrnil “tovarniške nastavitve”, “nebeške nastavitve” z namenom, da je lahko sprejela Božje povabilo in postala mati Jezusa Kristusa, Božjega Sina.


ASSUMPTION OF MARY

Preberite še:
Zakaj je (bila) Marija tako lepa?

Mary and Immaculate Conception
Shutterstock

V Marijino brezmadežno spočetje so verovali že prvi kristjani

Kristjani so že od prvega stoletja naprej priznavali resnico o Marijinem brezmadežnem spočetju.  V vzhodni Cerkvi so ta praznik obhajali že v 8. stoletju, na zahodu pa se je pojavil v 9. stoletju. V naših krajih je zapis o obhajanju tega praznika mogoče najti že v kodeksu cistercijanskega samostana v Kostanjevici iz prve polovice 14. stoletja.

Versko resnico ali dogmo o Marijinem brezmadežnem spočetju je 8. decembra 1854 razglasil papež Pij IX., potrdila pa jo je tudi Marija sama v svojih prikazovanjih Bernardki v Lurdu leta 1858.


LADY OF LOURDES AND NUTELLA

Preberite še:
V čem je skrivnost Nutelle? Vsega je “kriva” lurška Marija

Marijino rojstvo praznujemo čez natanko devet mesecev, 8. septembra.

Praznik brezmadežnega spočetja Device Marije ni zapovedan, smo pa povabljeni, da z udeležbo pri sveti maši in branjem Božje besede podoživimo, kako je bila Marija vse življenje predana Božji volji.

Viri: S. Čuk, Svetnik za vsak dan in spletna stran Katoliške cerkve


WALTER JOSHUA FRETZ

Preberite še:
Deček, ki spreminja razpravo o splavu


KREDARICA

Preberite še:
Dan, ko se je na Kredarici gnetlo 5.000 ljudi. Zakaj?


META HALAS

Preberite še:
“Če sem se odločila biti žena, sem ‘pomočnica’ možu. To vlogo je treba vzeti zares”

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.