Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Adventni koledar, kot ga še ne poznate in ga lahko preizkusite letos

GIFT,CHRISTMAS

Ben White | CC0.

Barbara Oprčkal - objavljeno 10/12/17

Večina advetni koledar pozna v povezavi s sprejemanjem majhnih daril. A to je mogoče tudi obrniti

Sprva se je v javnosti začel uveljavljati predvsem adventni koledar za otroke. Poslikan je z motivi Jezusovega rojstva, na njem pa so predalčki za vsak dan, od začetka adventa do božiča. V predalčkih so običajno drobna darilca in sladkarije, na primer čokoladice. Nato se je ideja začela širiti in danes že skoraj vsak trgovec predstavlja svoj adventni koledar, s svojimi predalčki in svojimi darilci za vsak dan v adventu.

Dajati in ne prejemati

Kaj pa, če bi to obdarovanje obrnili? V tujini se je že razširila ideja o adventnem koledarju, s katerim vi obdarujete druge. Gre za akcijo, ki so jo začeli lani v Belgiji, njen cilj pa je pomagati brezdomcem. V javnosti je naletela na odločen odziv in tako se je letos v projekt vključilo še več organizacij.

Koraki, ki vas pripeljejo do adventnega koledarja “malo drugače”:

1. Potrebujete malo večjo škatlo, na primer škatlo za čevlje. 2. Vsak dan v to škatlo dajte kako malenkost, na primer izdelek za osebno higieno, nogavice, rokavice, kapo, knjigo, prigrizek … 3. Škatlo zavijte in jo podarite osebi, ki vse to potrebuje.

V Sloveniji Božiček za en dan

Pri nas sicer po podobnem načelu deluje projekt Božiček za en dan, ki je prav tako razširjen po vsem svetu. Nastal je po vzoru projekta Santa Shoebox, v katerem sodeluje več kot 900 organizacij v Republiki Južni Afriki.

Zamisel, ki je bila v Sloveniji zelo dobro sprejeta,  je zelo preprosta, cilj pa je obdariti otroke iz ogroženih družin. Tudi pri tem je ključna škatla, ki jo napolnimo z različnimi darilci in nato odnesemo na zbirno mesto. Več o tem projektu si lahko preberete tukaj.

Man giving a Christmas present to his girlfriend
Shutterstock

Pustite domišljiji prosto pot

Možnosti, kako si lahko popestrite letošnji advent in nekomu polepšate božič, je veliko. Zamisel o malo drugačnem adventnem koledarju pa lahko uporabi prav vsak izmed nas. Darilo, ki ga posameznik pripravlja ves adventni čas, na koncu podari tistemu, ki bi ga najbolj potreboval, ali pa osebi, ki jo želi obdariti na drugačen, poseben način.

Podobno lahko namreč obdarujete tudi koga od domačih. Na primer: vsak dan dajte v škatlo nekaj, kar vas spomni na osebo, ki ji boste na koncu darilo izročili. Lahko je to fotografija, čokoladica, najljubša vrečka čaja, kratko sporočilce, napisano na lističu papirja, in podobno.

Ne gre toliko za to, da škatlo napolnimo z materialnimi stvarmi, ampak z malenkostmi, ki bodo osebi, ki jih bo prejela, dale vedeti, da je nekaj posebnega. Vsekakor bo rezultat darilo, za katero boste lahko rekli, da je nastajalo s skrbjo in mislijo na izbrano osebo.

Pustite domišljiji prosto pot in nekomu polepšajte praznične dni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.

Tags:
advent
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.