Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Obstaja težava, ki je Bog ne more rešiti

Bono U2

Mark Sagliocco | AFP

Alfa y Omega - objavljeno 12/12/17

Irski pevec Bono premišljuje o psalmih in krščanskem življenju ter se spominja svojega potovanja v Sveto deželo: "Tam je umrla smrt"

“Z družino sem šel na romanje v Jeruzalem in šli smo tudi na Golgoto. Nekaj časa sem sam preživel tam, na mestu, kjer je umrla smrt. O tem sem razmišljal, kako je tam umrla smrt,” je povedal Bono, pevec skupine U2, v nizu pogovorov, v katerih je spregovoril o psalmih in krščanski veri.

Moč smrti

Irec je med drugim priznal: “Smrt nima več takšne moči nad menoj, kot jo je imela, ko mi je bilo 14 let, ko mi je umrla mama. Del naše psihologije je vezan na strah pred smrtjo. Sveto pismo pravi, da zdaj gledamo z ogledalom, takrat pa iz obličja v obličje. Če to vemo že zdaj, potem je življenje lažje. Ne morem pričakovati, da mi bo vedno vse jasno!”


Young girl praying

Preberite še:
Zakaj se katoličani pred molitvijo pokrižamo

Bono je sodeloval v nizu videoposnetkov z naslovom Bono & David Taylor: Beyond the Psalms (Bono in David Taylor: onkraj psalmov) v produkciji evangeličanske ustanove Fuller Theological Seminary, s sedežem v Kaliforniji.

V njih je povedal, da je “najtežje pri psalmih to, da od tebe zahtevajo poštenost. Prebiram Sveto pismo in tam srečam prešuštnike, morilce, narcise … Kot veliko svojih prijateljev! [smeh, op. p.]. Kar David stori Batšebinemu možu, je neverjetno … Koliko teme. Vendar pozneje iz njegovih psalmov izžarevata milost in odrešenje. Zaznamuje jih poštenost. Bogu lahko ugajamo le, če smo surovo pošteni do samih sebe. Tu je tudi korenina našega odnosa z Bogom. Edina težava, ki je Bog ne more rešiti, je ta, ki jo poskušaš zakriti.”
Preberite še:
To so aplikacije, ki vam lahko polepšajo življenje

Bono of U2
Suzane Cordeiro | AFP

Bog, ki posluša

Bono pravi tudi, da so ga psalmi naučili, da Bog posluša, tistim, ki s psalmi nimajo izkušnje, pa priporoča psalm 83: “To je dober psalm za začetek. Pravi:

‘Branite slabotnega in siroto, odločajte prav za nesrečnega in revnega. Osvobajajte slabotnega in ubogega, rešujte ga iz rok krivičnih.’

To ni ljubezen, to je pravičnost.”

Tako je dejal še, da je “neverjetno, da ko Jezus začne delovati, ko uvede Gospodov čas milosti, ko govori, da je prišel slepim povrnit vid in drugo … Da je vse to v resnici pravičnost, ne ljubezen. Ob tem se rad spomnim Psalma 9: ‘Tako je Gospod zatiranemu zavetje, zavetje v času njegove stiske’; ali Psalma 12: ‘ Zaradi nasilja nad nesrečnimi, zaradi vzdihovanja ubogih se bom zdaj vzdignil’. To je Kristus. To je Kristusov razlog, njegov manifest. Ki mora biti tudi naš manifest.”


CHRISTMAS

Preberite še:
Molitev pred božičem: Čakam te

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie.  Prevedla in priredila Jasmina Arambašič.

Tags:
smrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.