Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 23. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Tole papež Frančišek svetuje mamicam

Pope Francis General Audience

Antoine Mekary | ALETEIA | I.MEDIA

Carmen Elena Villa - objavljeno 12/12/17

Hvala, ker ste "najmočnejše sredstvo proti širjenju sebičnega individualizma"

V apostolski spodbudi Radost ljubezni papež Frančišek navaja nekaj konkretnih nasvetov.

1. Otroci nikdar ne morejo biti napaka. “To je sramotno,” vzklikne. Otroke moramo vedno sprejeti kot Božji dar, tudi ko niso del prvotnih načrtov staršev.

2. Za otroke ni nobena žrtev predraga.

3. Nosečnost je za Frančiška trenutek, ko mama sodeluje pri skrivnosti stvarjenja, ki se obnavlja v rojevanju človeških bitij. Devet mesecev nosečnosti je polnih sanj, v katerih se mož in žena sprašujeta, kakšen bo njun otrok, kakšno bo njegovo življenje.

Zato papež Frančišek mamice prosi, naj ohranijo veselje in naj ne dopustijo, da bi bojazni, skrbi, govorjenje drugih ali težave zadušili to srečo. In če ni pravi trenutek? Gospoda morajo prositi, da jih ozdravi in okrepi, da bi tega otroka v polnosti sprejeli, da bi ga zmogli pričakovati z vsem srcem. Pomembno je, da otrok občuti, da je pričakovan.

4. Otroci niso odgovor na osebna pričakovanja. So človeška bitja. Ni pomembno, ali je to novo življenje za koga koristno ali ne, ali ima lastnosti, ki ugajajo ali ne, ali ustreza načrtom ali sanjam ali ne. Otroci so dar. Vsak otrok je edinstven in neponovljiv. Otroka je treba ljubiti, ker je otrok: ne zato, ker je lep, ali zato, ker je tak in tak. Ne zato, ker misli tako kot jaz ali ker uteleša moje želje. Otrok je otrok.

5. Otroci potrebujejo ljubezen očeta in matere. Oba sta potrebna, da lahko otrok celovito in skladno zori. Potrebna je tudi ljubezen med njima. Oče in mama sta kot Gospodov materinski in očetovski obraz.

6. Frančišek svetuje modro ravnovesje med delom in materinstvom. Mame so zelo pomembne posebno v prvih letih otrokovega življenja.Papež ceni feminizem, če ne stremi po uniformnosti in ne zanika materinstva. Kajti veličina žene vključuje vse pravice, ki izhajajo iz njenega neodtujljivega človeškega dostojanstva, a tudi iz posebnosti njene ženskosti, ki se ji družba ne more odpovedati.

7. Papež tudi spomni, da so matere tiste, ki pričujejo za lepoto življenja. Ni dvoma, da bi bila družba brez mater nečloveška družba, kajti matere ves čas znajo, tudi v najhujših trenutkih, pričevati za nežnost, predanost in moralno moč.

Drage matere, hvala, hvala za to, kar ste v družini, in za to, kar podarjate Cerkvi in svetu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja AleteiePrevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
nosečnostpapežpapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.