Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Desetkrat NE za dober zakon

YOUNG COUPLE

ROCK AND WASP | SHUTTERSTOCK

Desde la Fe - objavljeno 14/12/17

Česa ni dobro početi pred poroko, da bo zakon dober

Dober zakon je zelo odvisen od tega, kakšna je zveza pred poroko in ali sta kot fant in dekle izkoristila čas, da sta se dobro spoznala. Kaj poleg ljubezni še potrebujemo za dober zakon oziroma česa res NE potrebujemo?

1. NE varaj

Pri tem gre za dva vidika. Prvič: ne pretvarjaj se, da si to, kar nisi. Ne reci, da ti je všeč nekaj, kar ti ni, ne delaj nečesa, kar nerad/-a delaš, in vse to zato, da bi ustrezal ideji, ki si jo je nekdo ustvaril o tebi. Po poroki se bo ta prevara razkrila, kar lahko vodi v ločitev. Bodi to, kar si. Če nista za skupaj, ne sili, boš že našel/našla nekoga, ki bo pravi. In drugič: ne varaj. Zaradi varanja se zveza lahko konča. Po navadi nezvesti partnerji postanejo nezvesti zakonci.


META TAVČAR

Preberite še:
Zakaj je v službah toliko afer in kdo je kriv za nezvestobo?

2. Drugega NE poskušaj na silo spreminjati

Marsikdo misli v slogu “moj partner je tak, ta navada ali slabost mi ni všeč”. Napačna pričakovanja. Ljudje se na silo ne spremenijo. Nekdo, ki se rad drži zase, ne bo postal bolj družaben. Klepetulja ne bo znala biti dolgo tiho. Če že kot fant ni bil pripravljen nikoli pomagati, kot mož ne bo nič manj len. Če je bila nemarna kot punca, ne pričakuj urejene žene. Lastnosti, ki so te motile v odnosu že pred poroko, se lahko po poroki še stopnjujejo in postanejo neznosne. Ali sprejmeš stvari, kakršne so, ali pa se ne poroči z njim/njo.

RINGS BIBBLE
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

3. NE opravičuj neopravičljivega

Če te je v obdobju, ko sta bila par in zaljubljena, kdaj zanemarjal/-a, te pustil/-a čakati in se ni opravičil/-a; če je med zmenkom ves čas gledal/-a telefon, zamujal/-a, te ni vprašal/-a, kako si, ti je govoril/-a, naj boš tiho, te kritiziral/-a in podobno, bo v zakonu le še huje. Ne išči izgovorov za njegovo/njeno vedenje, raje si poišči boljšega fanta/punco.

4. NE nasilju

Če so že v obdobju zmenkovanja izbruhnili kričanje, zmerjanje in celo udarci, le zbeži stran! Fant, ki povzdiguje glas, bo mož, ki bo dvignil roko. Punca, ki te ponižuje pred prijatelji, bo žena, ki te bo poniževala pred otroki. Zakaj bi s poroko tvegal/-a izgubo svoje osebnosti in družinske sreče?


SEKS PRZED ŚLUBEM

Preberite še:
Spolnost pred poroko: je res škodljivo čakati predolgo?

5. NE spolnim odnosom

Spolnost je čudovita stvar. Morda se zato zdi, da je prav, da imamo spolne odnose že pred poroko. V resnici je ravno obratno. Marsikdaj dva verjameta, da se v paru dobro ujemata, v resnici pa se ujameta samo v postelji. Spreten ljubimec ni nujno dober mož in obratno. V zakonu bo veliko trenutkov, ko ne bosta mogla imeti spolnih odnosov, in če je to edino, kar vaju povezuje, bo šel zakon po gobe.

6. NE presliši mnenj in nasvetov

Tvoji prijatelji in sorodniki morda zaradi distance na tvojem fantu/dekletu opazijo stvari, ki jih sam/-a ne. “Tvoj fant pa rad pogleda globoko v kozarec”, “Punca se pa grdo vede do svoje mame”, “Tvoj fant pa rad pogleda za drugimi, kaj?”, “Zdi se mi, da dekle bolj kot ti zanima tvoj denar” … Bodi pozoren/-a, ne zatiskaj si ušes.

KŁÓTNIA MAŁŻEŃSKA
Shutterstock

7. NE predpostavljaj, raje vprašaj

Čas pred poroko je čas za spoznavanje, za pogovor, za veliko pogovora o vseh temah, čas za vprašanja. Veliko zakonov se razdre, ker zakonca nista pravočasno ugotovila, da imata popolnoma različne poglede: “Jaz sem pa mislil/-a, da si želiš otrok!”, “Nisem vedela, da te moti, če hodim v službo”, “Nisem vedela, da bo tvoja mama živela z nama”. Bolje se je pogovoriti prej kot pozneje obžalovati.

8. NE zanemari družine

Ne osredotočaj se le na partnerja, ampak tudi na družino. Kakšna je? Kako se razumejo njeni člani? Kakšne vrednote gojijo? Spomni se, da boš z njimi verjetno preživljal/-a božične in druge praznike, rojstne dneve, godove in še kaj. Starši bodo babice in dedki vajinih otrok, svaki pa njihovi strici in tete. Z njimi bodo želeli preživljati čas. Kakšen zgled jim bodo? Je to družina, ki ji želiš pripadati? Ali se bo vsakič, ko bo eden ali drugi hotel obiskati svojo družino, vnel prepir?


QUEEN ELIZABETH AND PRINCE PHILIP

Preberite še:
12 nasvetov kraljice Elizabete II. in princa Filipa po 71 letih zakona

9. NE čakaj samo, da “te bo on/-a osrečil/-a”

Številni si mislijo: “Ta me bo osrečila” (ker je lepa, ker dobro kuha, ker je pridna …). Ali “Ta me bo osrečil” (ker je tako lep, da mi bodo vse prijateljice zavidale, ali ker ima toliko denarja, da bom lahko imela lagodno življenje). Kaj pa, ko lepa ne bo več tako zelo lepa, kaj pa, če zboli, če lepotec dobi trebušček ali izgubi posel? Nas potem več ne osrečuje in je čas, da partnerja zavržemo? Spodbuda za poroko ne sme biti, da “me bo osrečil/-a”, ampak da “ga/jo želim osrečiti”. Če oba rečeta: “Tako te ljubim, da bom storil/-a vse, da bi bil/-a srečen/srečna tukaj in na vse veke”, potem je z Božjo pomočjo to srečo mogoče doseči, pa naj se zgodi karkoli, v bolezni in zdravju, v sreči in nesreči, vse dni svojega življenja.

10. NE izločaj Boga

Boga vprašaj, ali je poroka sploh zate. Pogovori se z duhovnim spremljevalcem. Ko misliš, da si partnerja dovolj dobro spoznal, molita skupaj, pojdita skupaj k maši, priporočita se Bogu in Mariji. Pred poroko pojdita na duhovne vaje za zaročence. Pozneje pa se za ljubezen ne zanašajta samo na svoje uboge moči: ne poročajta se samo civilno, ampak z zakramentom svetega zakona, iz katerega bosta črpala moč, da si bosta zvesta in se bosta ljubila, kakor vaju ljubi Bog.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


MARRIAGE

Preberite še:
Prosim, pred poroko pozdravi svoje rane!


WEDDING

Preberite še:
7 stvari, ki bi jih moral pred poroko izkusiti vsak par


MARRIAGE

Preberite še:
5 razlogov, zakaj se pridružiti zakonski skupini

Tags:
porokazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.