Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 2. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj pa devetdnevnica za nekoga, ki vam gre na živce?

ANGRY

Aloha Hawaii | Shutterstock

Joanne McPortland - objavljeno 15/12/17

Če je božič praznik miru, zakaj ne bi molili za osebo, na katero ste jezni in vam ne da spati

Ob misli na devetdnevnico imamo pred očmi največkrat le pobožne stare mamke, ki pred kakim praznikom devet dni zapored hodijo k maši. Čeprav to pravzaprav počnejo tudi vse preostale dni v letu.

A devetdnevnica pred božičem, ki jo začenjamo, je lepa priprava na božič za vsakogar, ne le za stare mame. Sestavljena iz čudovitih spevov, ki ustvarijo prav posebno pričakovanje Jezusovega rojstva.
Preberite še:
Bomo očenaš po 400 letih molili drugače?


PRIEST

Preberite še:
Bi si upali duhovniku priznati, da ste med pridigo zadremali?

Kaj sploh je devetdnevnica?

Beseda devetdnevnica (novena) izhaja iz noven, latinske besede za število devet. Za katoličane je devetdnevnica molitev, ki se jo moli devet dni zaporedoma. Molitev izvira iz Svetega pisma in se nanaša na devet dni, ki so jih apostoli z Marijo preživeli v gornji sobi med Jezusovim vnebohodom in prihodom Svetega Duha.

Apostolska dela nam pripovedujejo: “Vsi ti so enodušno vztrajali v molitvi z ženami in z Jezusovo materjo Marijo in z njegovimi brati.”

Devetdnevnice so molitve za kak poseben namen ali nujno prošnjo. To ni le dnevna molitev, ampak gre za okrepljeno, srčno in ponavljajočo se molitev. Z njo se izročamo Gospodu, Mariji, za priprošnjo se lahko obrnemo tudi na kakšnega svetnika. Lahko pa je namenjena tudi boljši pripravi na praznik, kot to velja na primer za božično devetdnevnico.

PRINCE HARRY
© Mazur/catholicchurch.org.uk

Kaj devetdnevnica ni

Devetdnevnice niso magični izreki ali zaklinjanja. To je lahka napaka, ki jo lahko naredimo, če nismo pozorni. Ker so devetdnevnice del izročila prošenj za Božjo pomoč, ko smo zaskrbljeni ali v nevarnosti, boste morda ljudi kdaj slišali govoriti o tem, katere devetdnevnice so najbolj učinkovite, kot da bi bile te recept za Božje posredovanje.

To je praznoverje, ne molitev. Kar “deluje”, ko molimo devetdnevnico, je to, da izročitev naših potreb in volje Bogu spremeni nas same. Nadležno trpljenje morda ne bo (in pogosto ne bo) izginilo, toda z Božjo pomočjo in posredovanjem svetnikov bomo prejeli milost, da se bomo z njim lažje spopadali.

RĘCE KOBIETY ZŁOŻONE DO MODLITWY
Ruben Hutabarat/Unsplash | CC0

Moči devetdnevnice ne smemo podcenjevati. Devetdnevnico kot rožni venec ali kakšno drugo molitev lahko uporabimo kot duhovno orožje, a le proti sovražniku, začetniku zla.

Toda te moči ne moremo nikoli usmeriti proti osebi. Če slišite katoličane reči, da je njihova devetdnevnica pripomogla na primer k slabemu zdravju predsedniškega kandidata, temu ne posvečajte nobene pozornosti.


ALJAŽEV STOLP

Preberite še:
Kako so duhovniki ubranili slovenski narod


MEDITATION

Preberite še:
Advent od nas ne zahteva popolnosti

Za dobro nekoga, ki ga ne maram

Ne morem reči, da sam nisem nikoli pomislil na to, ko sem verjel, da je nekdo drug vir mojega stresa ali strahu ali trpljenja. Za minuto ali dve sem se celo lahko prepričal, da bi bilo v dobro te osebe, da bi dobila Božjo klofuto.

A kaj bi se lahko zgodilo, če začnemo devet zaporednih dni moliti za to, da bi se ta bolečina dobro končala? Bog bo morda uslišal mojo molitev. Morda bo Bog to osebo navdal z nežnim izobiljem in veseljem – in potem bom jaz moral k spovedi zaradi zavisti.

Resno: morda bom začel na to osebo gledati drugače. Morda si bom za naju oba želel dobro, ozdravitev in mir. In v molitvi zanj ali zanjo bom svoje srce odprl dovolj, da bom usmiljenje prejel tudi jaz.

WOMAN,PRAYING
CC0

Kako začeti

Če je devetdnevnica za vas nekaj novega, boste našli veliko dobrih virov, tudi na internetu, lahko pa jo molite tudi s svojimi besedami ali se vsak dan udeležite svete maše. Bolj kot dolžina sta pomembna vaša predanost in dober namen.

Za božič si zagotovo želimo miru in lepih medsebojnih odnosov. Devetdnevnica za nekoga, ki nam gre na živce, bo zato lepo dejanje skrbi za druge in želje po miru v naših srcih.

Prispevek je bil prvič objavljen v ameriški različici Aleteie.

Tags:
adventbožič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.