Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Lastnik zgodovinske kolajne premika meje v glavah

AMIR ALIBABIC

OSEBNI ARHIV

Amir s plesalko Nastijo Fijolič, ki je prav tako nastopila na svetovnem prvenstvu in zasedla sedmo in peto mesto.

Lojze Grčman - objavljeno 15/12/17

Uspešni paraplesalec Amir Alibabić si želi tudi z delovanjem v politiki izboljšati pogled družbe na invalide

Amir Alibabić prihaja iz Litije. Študent tretjega letnika politologije ima številne konjičke. Najvidnejše mesto med njimi pa zavzema ples. Pravzaprav paraples, saj je Amir zaradi možganske kapi, ki ga je doletela pri šestih letih, invalid.
Preberite še:
Leto, ki je spočelo navdihujoče uspehe

Pri izražanju v plesu izjemno uživa, odlično mu gre od – koles. Pred kratkim je za Slovenijo dosegel zgodovinski uspeh. Postal je namreč svetovni podprvak v kategoriji single freestyle class 1, kar pomeni ples brez partnerja s prosto koreografijo. To je bila prva slovenska medalja v parašportnem plesu v približno 20-letni zgodovini prirejanja svetovnih in evropskih prvenstev.

AMIR ALIBABIC
OSEBNI ARHIV
Vadi trikrat na teden.

Amir se tekmovalno s plesom ukvarja šele prvo leto. Lani ga je še bolj spoznaval. “Ko sem prišel na študij v Ljubljano, se mi je ponudilo več priložnosti. Vse je bilo bolj na dosegu roke. Ples me je sicer vedno zanimal. Treniram dvakrat na teden, enkrat še sam, pred tekmovanji pa vsak dan,” pripoveduje mladenič, ki ga zanima vse v zvezi s politiko.


BEBA SCAP

Preberite še:
Zdravniki so ji rekli, da ni normalna

Da invalidnost ne bo več tabu

Gleda jo seveda tudi širše, a zavzema se, tako bo tudi v prihodnje, za večjo integracijo invalidov v družbo: “To je ena od mojih želja. Zanimajo me zaposlovanje, osebna asistenca, šport … Pomagam premikati meje v razmišljanju. Da izenačimo pravice invalidov s pravicami drugih ljudi in da se na invalidnost ne gleda več kot na tabu.”

Amir prikimava trditvi, da slovenska družba na invalide vsaj občasno še vedno gleda s pomilovanjem. Spreminjanje miselnosti seveda ni kratek proces, a se stvari vendarle popravljajo. “Z vsakim letom se stanje spreminja. V primerjavi s stanjem pred desetletjem je zdaj precej drugače. Invalidi so sestavni del družbe. Tukaj so, počnejo enake stvari kot preostali, le na drugačen način. Treba jih je bolj integrirati v družbo.”


DOWN SYNDROME,MISS MINNESOTA,MIKAYLA HOLMGREN

Preberite še:
Spoznajte dekle z Downovim sindromom, ki ruši vse stereotipe


JACUQES FESCH

Preberite še:
Jacques Fesch – morilec, ki bo morda postal svetnik


KRISTJAN ROZMANEC

Preberite še:
Kristjan, razpet med vozičkom in posteljo, si želi biti športni komentator

AMIR ALIBABIC
OSEBNI ARHIV
Amir z ekipo na svetovnem prvenstvu. Ob Nastiji sta na fotografiji še trener Andrey Novotny in spremljevalec Branimir Tritonus Rezić.

Premalo skrbi za skupnost

Zanimivo, da ga politika in vse, kar je povezano z njo, zelo privlači, čeprav politično delovanje na Slovenskem nima ravno zavidljivega ugleda. “Za to sta kriva negativna predstavitev politikov v medijih in sami politiki s svojimi dejanji. Preveč se ukvarjajo s posrednimi stvarmi, premalo je skrbi za skupnost. Politika niso le volitve, ampak proces delovanja v sistemu,” razmišlja Amir, ki si želi v prihodnosti napraviti še več za boljši status invalidov na Slovenskem.

Tags:
šport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.