Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

6 držav, v katerih se Jezus ne sme roditi

NATIVITY FORBIDDEN

Aleteia

Aleteia - objavljeno 17/12/17

Sovraštvo do božiča: komunistična ideologija in muslimanski fundamentalizem

Sveta družina je bila neprijazno sprejeta od trenutka, ko je hodila od vrat do vrat v iskanju prenočišča, pa vse do krvavega Herodovega preganjanja. Mnogo kristjanom na različnih koncih sveta se danes dogaja podobno, tudi v obdobju božičnih praznikov.

Uradna prepoved in celo smrtna kazen

V tako imenovanem svobodnem in bogatem svetu nas dušita materialistična nastrojenost in posvetnost božiča, a obstajajo države, v katerih je Jezusovo rojstvo uradno prepovedano, njegovo praznovanje pa lahko pripelje celo do smrtne kazni.

Za to, da so vlade spodaj omenjenih držav naravnane proti praznovanju božiča, sta dva poglavitna razloga: komunistična ideologija in muslimanski fundamentalizem.

Najbolj izstopajoče države so:

  1. Brunej (otok Borneo)

Pet let zapora. Takšna kazen doleti človeka, ki zagreši “kriminalno dejanje” praznovanja božiča.

Sultan absolutistične monarhije jo je uvedel za vse, ki bi bili na kakršenkoli način bili udeleženi pri božičnem praznovanju, pa čeprav samo z voščilom sorodnikom ali prijateljem. Nemuslimani v tej državi sicer lahko praznujejo božič, a pod strogim pogojem: v zaprtem domačem okolju in z izrecnim dovoljenjem oblasti. Javno praznovanje božiča in navade, povezane z njim, bi namreč “lahko slabo vplivali na vero tamkaj živečih muslimanov”.

  1. Somalija

Kmalu za prepovedjo v Bruneju je podoben korak storila Somalija: ker božični in novoletni prazniki “škodujejo muslimanski veri”, je prepovedala praznovanje obojih. Kdor želi praznovati božič, je v nevarnosti, da doživi teroristični napad, kar se je prav na božič v ne tako daljni preteklosti že zgodilo. Zaradi hudega preganjanja kristjanov v tej deželi skoraj ni več.

  1. Tadžikistan

Leta 2013 so prepovedali predvajanje nekega ruskega filma z božično tematiko. Dve leti pozneje pa še postavljanje božičnih dreves in obdarovanje po šolah. Ministrstvo za šolstvo, ki deluje po islamskih načelih, je prepovedalo tudi ognjemete, slovesnosti, izmenjavo daril in zbiranje denarja za praznovanje novega leta.

web3-christmas-mall-shopping-people-stringer-imaginechina
Stringer – Imaginechina – Šanghaj, Kitajska 2016
  1. Savdska Arabija

Vodilni tu islamsko doktrino razlagajo najbolj striktno in resno. Skozi zgodovino je bila država zaprta za nemuslimane. Vseeno se v zadnjih letih kažejo znaki odpiranja, ki pa so naleteli na močan odpor fundamentalistov. Vlada je nemuslimanom dovolila praznovanje božiča, a so religiozne oblasti muslimanom prepovedale, da voščijo komurkoli, ki ga praznuje. S tem bi namreč sodelovali pri praznovanju in bili tako del herezije, kar pomeni krščanstvo za islamski monoteizem. Kristjani, večinoma tujci, imajo precej oteženo življenje.

  1. Severna Koreja

Po uvedbi komunizma leta 1950 je kakršnokoli udejstvovanje pri krščanski tradiciji strogo prepovedano. Zagovorniki človekovih pravic ocenjujejo, da je v Severni Koreji med 50 in 70 tisoč kristjanov v zaporu ali koncentracijskih taboriščih samo zato, ker so verniki.

Leta 2016 je diktator Kim Džong Un naredil korak naprej v preganjanju kristjanov: ne le, da je osvežil prepoved praznovanja božiča, ampak je celo zapovedal, da na sveti večer ljudstvo praznuje rojstvo njegove babice Kim Džong-Suk, komunistične borke in žene prvega korejskega diktatorja Kim Il Sunga. Verjetno se je rodila na sveti večer leta 1919. Umrla je leta 1949 in je postala (prisiljeno) “sveta mati revolucije”.

  1. Kitajska

Vpliv božiča se čuti predvsem v trgovskih središčih, kjer Božička, okraske, drevesca in božične pesmi uporabljajo v komercialne namene, veliko Kitajcev jih tako tudi dojema. A obstajajo tudi taki, ki našteto razumejo kot kulturni vpliv z Zahoda, zato pa sovražen komunističnim vrednotam. Vlada gleda na praznovanje s previdnostjo, če ne kar s sovraštvom. Skupina s tamkajšnje fakultete za družbene vede je v nekem članku rojake celo pozvala, naj zavrnejo to “božično blaznost”, ki je nevarna tradicionalnim kitajskim vrednotam, in naj bodo s krščanstvom previdni.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.

Tags:
božičrojstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.