Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je otrokom dobro dovoliti, da se prepirajo

Kids fight

Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 17/12/17

Vsaka družina z več kot enim otrokom se prej ali slej sreča s prerekanjem med sorojenci

Starši včasih dobimo občutek, da nam bo od pričkanja razneslo glavo, najraje bi zavpili, da naj vendar že dajo mir. A v resnici je dobro, da jim dovolite njihove prepire in se ne vmešavate.

Ob prepirih se otroci učijo soočati mnenja, učijo se prisluhniti drugačnemu pogledu, urijo se v potrpežljivem razlaganju svojega mnenja nekomu, ki ga ne razume, in tudi v sklepanju kompromisov. Seveda je večina otrok na tej stopnji zrelosti šele okrog vstopa v šolo. Soočanja argumentov med dvo- in triletnikom res ne moremo pričakovati.

A že kot tako majhne jih lahko učite spoštljivega komuniciranja in spoštovanja nasprotnega mnenja. Za začetek s tem, da jim poveste, da odgovor, če se z nekom ne strinjaš, ne sme biti pretepanje, ščipanje ali brcanje.

Dobro za ustvarjalnost in učenje, kako odpuščati

Psihologi kot pozitiven učinek prepiranja s sorojenci ali vrstniki navajajo tudi večjo ustvarjalnost – da bi dokazal svoj prav, mora namreč otrok razmišljati čim bolj odprto in ustvarjalno.

Prek prepirov s sorojenci se v zelo varnem okolju otroci tudi učijo pomena odpuščanja – tako dobljenega kot podarjenega.

Če boste vedno sami razrešili njihove prepire in nesporazume, jim ne boste dali možnosti, da se naučijo za življenje zelo uporabne veščine – prepiranja. Res, potrebovali jo bodo med šolanjem, na delovnem mestu, v zakonskem življenju in pri vzgoji.

Family having argument
Shutterstock

Starši naj spremljajo

To ne sme postati izgovor, da med prepirajoče se otroke ne posežemo, ker se nam ne ljubi, tudi ko je njihovo prepiranje postalo nespoštljivo ali je celo preraslo v nasilje. Dobro je, če smo lahko navzoči vsaj kot opazovalci ali kot moderatorji, kadar grozi, da bo prepir ušel z vajeti.

Koristno za otroke je, da jim dovolite , da se prepirajo tudi z vami. Seveda ne tako, da vam jezikajo, vas zmerjajo, na vas celo kričijo. Ampak če pri nečem vztrajajo in pri tem ostanejo spoštljivi, lahko utemeljijo, zakaj se jim nekaj zdi tako pomembno. In naj bo njihov trud za jasno, argumentirano izražanje mnenja tudi kdaj nagrajen.

Prepiri med otroki odraz odnosa med starši

Morda so prepiri, ki jih imajo vaši otroci med seboj, lahko najboljši pokazatelj, kakšen zgled za usklajevanje mnenj vidijo v vas. Če se otroci zadirajo drug na drugega, so celo nasilni ali pa so hitro užaljeni in se kujajo, morate neprimerne strategije prepiranja najprej odpraviti v svojem partnerskem odnosu.

In če ste eden od tistih parov, ki svojih nestrinjanj nikdar ne izražajo pred otroki, morate prav tako premisliti o svojih odločitvah. Otroci namreč še predobro zaznajo negativen naboj med starši, ki morajo razrešiti nesporazum ali najti kompromis v nestrinjanju, ostanejo pa brez priložnosti, da bi se učili, kako naj se sami spoprimejo s takšnimi okoliščinami.

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.