Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

V dveh urah do praznične preureditve doma

LITTLE,BOY,DECORATES,CHRISTMAS,TREE

John Morgan | CC BY 2.0

Meta Lebar - objavljeno 19/12/17

Praznično podobo doma lahko dosežemo veliko hitreje, kot si morda mislimo. Le nekaj preprostih trikov moramo poznati

Ko si na spletu ali v revijah ogledujemo praznično okrašene domove, se nam zdi, da nam bo to vzelo veliko časa, energije in tudi živcev. Kaj pa, če bi vam nekdo povedal, da lahko v dveh urah in z minimalnim proračunom ter ob preprostih in ugodnih idejah svoj dom preuredite v pravo božično deželo?

Vzemite si čas za postavitev jaslic (če imate otroke, jih postavljajte skupaj). Postavite jih v prostor, kjer preživite največ časa. Naj bodo v središču vašega doma in družinskega dogajanja. Jezus želi biti z vami.

Creches_4

Da bo ves dom sijal v prazničnem vzdušju, pa ni potrebno veliko.

Gotovo imate doma veliko uporabnih stvari, ki so popolne za ustvarjanje praznične dekoracije, čeprav se vam morda na prvi pogled sploh ne zdi tako. A zagotovo se pri vas najdejo papir, kozarci, sadje, stare knjige, pladnji, sveče in podobno. Veje lahko naberete v najbližjem gozdu, po nekaj malenkosti pa skočite v najbližjo trgovino. Pozorni morate biti le na barvno usklajenost.

Kaj potrebujete?
– liste papirja (dve ali tri barve, enake kot okraski)
– širše kozarce in kozarce za vlaganje
– veje/vejice iglavcev
– sadje (brusnice, mandarine, jabolka, pomaranče …)
– stare knjige
– pladnje
– sveče
– prozorne vaze
– drobne okraske: okrasne kroglice, klinčke, storže, cimetove palčke, plodove listavcev
– vence

1. Preuredite prostor

Po možnosti premaknite pohištvo okoli kamina ali božičnega drevesca tako, kjer da bo lahko okoli zbrala vsa družina. Že preureditev pohištva bo spremenila vzdušje v prostoru.

Christmas decoration
Pixabay

2. Klubska mizica

Klubsko mizico praznično uredite kot osrednji del dnevne sobe. Nanjo postavite stare knjige, pladenj z vejami iglavcev oziroma s storži, nanj položite mandarine. Vzemite dva kozarca, enega napolnite z božičnimi kroglicami ali drugimi drobnimi okraski, v drugega pa položite svečo. Po želji lahko dodate fotografije svojih bližnjih.

3. Okna

Okna okrasite s trakovi. Nato nanje obesite vence ali pa jih samo postavite ob okna.

Vence lahko kupite že narejene, lahko samo iz zelenja, nekaj okrasja pa naredite sami. Tretja možnost so tudi venci iz papirja, ki jih lahko naredite skupaj z otroki. Oglejte si video v nadaljevanju.

4. Božično drevesce

Božično drevesce okrasite s kroglicami, trakovi, storži in izdelki, ki jih lahko skupaj z najmlajšimi naredite iz papirja ali kartona.

5. Jedilna miza

Na jedilno mizo položite tri kozarce, napolnjene s kroglicami. V vse stresite tudi nekaj storžev in na vrh položite sveče. Na pladenj položite nekaj iglastih vej s sadjem. Iz papirja lahko izrežete okrasno dekoracijo in jo ovijte okoli pribora.

Christmas decoration
Pixabay

Posamezen korak lahko prilagajate svojim željam in zamislim. Pustite domišljiji prosto pot.

Počnite to v krogu družine, saj bo tako še bolj zabavno, še več časa boste preživeli skupaj. Predvsem pa odmislite skrbi in pri pripravi uživajte.

Tags:
božičdom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.