Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 25. februarja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Papež Frančišek: Naj nas Tvoj jok prebudi iz ravnodušnosti

VATICAN; CHRISTMAS; TREE;

Antoine Mekary | ALETEIA | I.MEDIA

Aleteia - objavljeno 25/12/17 - posodobljeno 26/12/17

Papež se je na božični dan spomnil vseh, ki trpijo zaradi nemirov na Bližnjem vzhodu, v Afriki, na Korejskem polotoku, v Ukrajini in Venezueli

Papež Frančišek je v današnjem nagovoru Urbi et orbi, s katerim tradicionalno na božični dan (enako tudi na veliko noč) ob 12. uri blagoslovi mesto in svet, spomnil na besede evangelista Janeza: “Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.”

Kristus se je ponižal med uboge, revne, da bi nas rešil, je poudaril papež in dejal, da nas ta nežnost našega Očeta lahko globoko gane.
Preberite še:
Božič pomeni sprejeti vse slabosti drugega – samo zato, da bi mu bil blizu

Molitev za države, v katerih ni miru

“Danes, ko v svetu pihajo vetrovi vojne in zastarel model razvoja še naprej povzroča nazadovanje na področjih človečnosti, socialnosti in varstva okolja, nas božič vabi, da se osredotočamo na Otroka in v njem prepoznamo obraze majhnih otrok, zlasti tistih, za katere ‘v prenočišču ni prostora’, kot je bil Jezus,” pravi papež.

Povabil je k molitvi za mir v Jeruzalemu in vsej Sveti deželi, da bi sprte strani z dialogom našle pravično rešitev. Spomnil se je trpečih sirskih otrok in tistih v Afriki, zlasti v Južnem Sudanu, Somaliji, Burundiju, Demokratični republiki Kongo, Srednjeafriški republiki in Nigeriji.

Molil je tudi, da bi se končale napetosti na Korejskem polotoku, v Ukrajini in Venezueli. Vse je izročil detetu Jezusu, naj tamkajšnjim ljudem prinese mir.
Preberite še:
Kje v Sloveniji lahko božično zgodbo podoživite ob živih jaslicah

Skrb za otroke po svetu

Spomnil se je tudi otrok, ki jim starši zaradi brezposelnosti ne morejo zagotoviti varne prihodnosti, in vseh, ki jim je bilo ukradeno otroštvo, ker morajo delati, poprijeti za orožje ali živeti negotovo begunsko življenje.

“Naj rojstvo Kristusa Odrešenika prenovi naša srca, vzbudi željo, da bomo v prihodnosti gradili več bratstva in solidarnosti, in vsakomur prinese radost in upanje. Vesel božič!” je današnji nagovor sklenil papež Frančišek.

“Naj nas tvoj jok prebudi iz ravnodušnosti”

Ganjeni zaradi veselja daru majhnega Deteta iz Betlehema te prosimo, da nas tvoj jok prebudi iz naše ravnodušnosti in odpre naše za oči za tiste, ki trpijo,” je pri sinočnji polnočnici molil papež Frančišek.


Ovelhinha rouba Jesus do presépio

Preberite še:
Kdo je ugrabil Jezusa?

Tags:
božičpapežpapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.