Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Trije recepti, da ohranimo partnerski odnos živ

SUPRISE

Dean Drobot - Shutterstock

V življenju se po mojem komaj česa naučimo, tudi ker življenje ni napisan dramski tekst, ampak eno samo nenehno presenečenje.

Tina Martinec Selan - objavljeno 27/12/17

Dober, kakovosten odnos in medsebojna podpora med možem in ženo sta ključna za ohranjanje lepe zveze in ljubečega družinskega vzdušja

Partnerski odnos je po eni strani lahko čudovito izpolnjujoč, po drugi strani pa tudi velik izziv za oba partnerja. Je neprestano spoznavanje in prilagajanje, iskanje kompromisov in trud za to, da bi bilo obema v zvezi lepo – kljub vsem njunim razlikam. A odnos bosta ohranila živ le, če se bosta zavedala, da sta ekipa. To pa v burnem družinskem življenju ni vedno lahko.


COUPLE STARING

Preberite še:
Šest slabih navad, ki vam lahko uničijo zakon, in kako se z njimi spopasti

Na eni strani družinske obveznosti, na drugi služba

Nič čudnega, da prihod otrok v družino to enačbo še toliko bolj zaplete. Kar naenkrat v družini nista več samo dva, temveč so morda trije, štirje, pet ali več. Vsak od njih je človek z drugačnim značajem, z drugačnimi potrebami. Odnosi med člani družine so zelo kompleksni. Ko so otroci dojenčki, je z njimi ogromno dela, starši so neprespani in kronično utrujeni.

A tudi pozneje se tempo največkrat ne umiri. Ko poskušamo vse to uskladiti še z vedno bolj zahtevnimi službami in pričakovanji okolice, pa to terja svoj davek tudi pri medsebojnem razumevanju moža in žene. Zato so njuni skupni trenutki nujni. Čas, ki ga delita sta samo onadva. Ta znova vzbudi čustva povezanosti in romantike.

Kaj lahko storimo, da negujemo partnerski odnos na vsakodnevni ravni?

1. Uvedita redni tedenski zmenek
Zelo lahko se je vdati v natrpan urnik, kjer je vse podrejeno službi in drugim obveznostim, tako da za pogovor in preživljanje trenutkov s partnerjem preprosto zmanjka energije. Nujno je, da si v svoj teden načrtno vnesemo nekaj časa za partnerske trenutke.

Naj bo to pogovor ob domači večerji, zmenek zunaj, sprehod v dvoje enkrat na teden ali skupno ukvarjanje s katerim od športov – urica ali dve stran od vseh obveznosti bosta dali obema občutek povezanosti in topline. Tudi če zmenek odpade zaradi kakšnega nepričakovanega dogodka, na primer če zboli kateri od otrok, ga le prestavita in zagotovo izpeljita.

COUPLE
nd3000 - Shutterstock

2. Vsaj enkrat na leto pojdita sama nekam za par dni
Za to vrsto skupnega časa je seveda nujno, da tudi najmlajši otroci toliko zrastejo, da so lahko dva ali tri dni v varstvu in brez staršev. Zelo dragoceno je, če lahko otroke na primer ob koncu tedna, ki si ga zakonca vzameta samo zase, pazijo stari starši. Če te možnosti ni, se morda najdejo prijatelji, drugi sorodniki ali varuška, ki ji zaupamo, ki bi bili pripravljeni popaziti otroke za nekaj dni.

Čeprav se sprva staršem tovrsten “pobeg” zdi povsem neizvedljiv, pa je več kot vredno vložiti nekaj dodatne energije, da ga izvedeta. Pobeg v toplice, na potovanje ali morda na duhovni vikend je tisti odklop od vsakdanjosti, ko se lahko mož in žena daleč stran od vseh težav znova spomnita, kako in zakaj sta se zaljubila, ter preprosto samo uživata v družbi drug drugega.


COUPLE

Preberite še:
Ljubezen ima pet stopenj, a se večina parov ustavi pri tretji. Zakaj?

3. Drobne pozornosti prek dneva delajo čudeže
Včasih ne gre za velike besede, izlive ljubezenskih sporočil, darila in drage večerje. Pogosto so malenkosti, ki jih naredita drug za drugega čez dan, tiste, ki dajo občutek povezanosti.

To je lahko poseben, razumevajoč pogled, ki si ga zakonca namenita, ko otroci doživijo že četrti izpad živahnosti tisti dan. To je lahko kratko sporočilo, poslano iz službe ali izpred štedilnika. Objem zjutraj pred službo ali poljub, ko se vrneta domov. Ali kratka sekunda, ko se medsebojno pokrižata, preden se razideta vsak po svojih obveznostih.

Ne podcenjujmo teh drobnih pozornosti, saj se prav seštevek teh poveže v občutek živahne ljubezni in trdnega odnosa.

Tags:
družinazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.