Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Nekaj uporabnih nasvetov, da bo družinsko potovanje pravi užitek

Girl with suitcases

Shutterstock

Petra Pogorelc - objavljeno 28/12/17

Saj poznate tisto možnost "last minute" za skok na oddih. Zakaj je ne bi izkoristili?

Nekateri ste se za te praznike že odpravili kam na oddih, nekateri ste morda še vedno nekje, spet tretji pa morda čakate, če bi vam uspelo kam skočiti zadnje dni tega ali prve dni prihodnjega leta. Če menite, da je ovira, ker imate družino in so stvari zato bolj zapletene, potem si preberite nekaj nasvetov, katere so tiste nujne stvari, na katere ne smete pozabiti.

Eden od najpomembnejših dejavnikov potovanja z najmlajšimi je načrtovanje. Pred potovanjem si vzemite nekaj časa in skrbno pripravite dober potovalni načrt, ki vam bo zagotovo olajšal potek potovanja in prihranil slabo voljo na poti.

Pomembno je, da v pripravo vključite tudi otroke in jih tako že pred potovanjem počasi pripravljate na pot. Pokažite jim fotografije krajev, ki jih nameravate obiskati, in jih vključite z vprašanji o njihovih željah. Potovanje jim predstavite kot zabavno dogodivščino.

Nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli za to, da bo vaše potovanje teklo utečeno in brez stresa.

Osnovna prtljaga

  • Pred odhodom na pot si pravočasno uredite zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini in se posvetujte z zavarovalnim agentom, kaj vse zavarovanje vključuje in kakšen je postopek uveljavljanja zavarovanja.
  • Preverite veljavnost vaših potovalnih dokumentov in pravila vstopa v državo, v katero potujete. Za vstop v nekatere države potrebujete vizum, zato to preverite na spletni strani mzz.gov.si in si vse potrebno uredite pravočasno.
  • Na banki pravočasno naročite lokalno valuto.
  • Ne pretiravajte s pakiranjem. Vedno imejte v mislih, da lahko večino stvari danes kupite (skoraj) kjerkoli na svetu.
  • V domačo potovalno lekarno vključite otroški sirup za zniževanje vročine, termometer, protibolečinske tablete za odrasle, obliže, aktivno oglje v primeru driske, zdravila za alergijo in proti slabosti, repelente proti komarjem (če se slučajno odpravljate v tople kraje), bepanten in fenistil za pike.

Rezervacije

  • Čakalne vrste pri znamenitostih so lahko zelo dolge, zato vam svetujemo, da opravite rezervacijo ali nakup vstopnic iz udobja domačega stola in si tako prihranite čakanje v vrstah. Velikokrat vam nakup prek spleta omogoča tudi ugodnejše družinske vstopnice ali prednostni vstop brez čakanja.
  • Vse namestitve in rent-a-car (ne pozabite naročiti otroškega sedeža ob rezervaciji) rezervirajte vnaprej in tako prihranite dragocen čas.
  • V hotelu povprašajte za možnost namestitve v družinskih sobah, saj imajo te velikokrat ločen spalni del, kar vam omogoča, da vaši malčki mirno počivajo in njihov spalni ritem ni moten.
Son and dad at the airport
Shutterstock

Na pot z letalom

  • Če potujete z letalom in je z vami malček, za katerega potrebujete voziček, naj bo ta zložljiv. Večina letalskih prevoznikov omogoča, da je vaš malček v njem do vstopa na letalo, nato pa letališkemu osebju oddate voziček, tik preden se vkrcate. Po pristanku vas bo voziček počakal pri izstopu iz letala.
  • Pri vkrcanju na letalo imajo ponavadi prednost družine z majhnimi otroki, vendar je včasih bolje počakati in se vkrcati med zadnjimi, saj tako vaši malčki niso prisiljeni v letalu na sedežu čakati, da se vkrcajo vsi potniki.
  • Otroci niso vešči uravnavanja tlaka pri vzletanju in pristajanju letala, zato se na te neznane razmere odzovejo z jokom. Temu se lahko izognete tako, da jim ponudite dudo, nekaj za žvečenje ali stekleničko, saj bodo tako uravnali tlak.
  • Pred odhodom preverite, ali vaše odhodno letališče ponuja otroško igralnico, kjer se lahko otroci pred poletom razgibajo in porabijo odvečno energijo.
  • Na letalu boste morali otroke nekako zaposliti. Že vnaprej pripravite zabavne igrice, pobarvanke ali besedne igrice, s katerimi bo čas hitreje minil.

Kaj vzeti in česa ne

  • Za na pot sebe in svoje otroke oblecite večplastno, saj se boste tako najhitreje prilagajali temperaturam na letališču, v avtobusu, sprehodu po mestu.
  • Izogibajte se potovanju s torbico, raje spakirajte nahrbtnik, ki bo praktičen za nošnjo in vas ne bo oviral na poti. Prav tako lahko otroci, ki so že dovolj veliki, nosijo svoj nahrbtnik, v katerega ste jim dali najljubšo igračo, vlažilne robčke, zobno ščetko in rezervna oblačila.
  • Doma pustite elektronske naprave, ki bodo samo dodale težo vaši prtljagi, in se raje kratkočasite z miselnimi, besednimi igricami, ki bodo vključile vse družinske člane in poskrbele za zabavo na poti.
  • Vedno imejte pri roki zdrave prigrizke. Izogibajte se sladkarijam, raje pripravite narezano sadje, sir, žitne ploščice, zelenjavo in oreščke, ki so bolj zdrava izbira.

Ko ste na poti

  • Upočasnite ritem, vaš potovalni dnevni urnik naj ne bo prenatrpan. Pustite otrokom, naj tudi oni izberejo kakšno aktivnost in ogled znamenitosti. Zagotovo boste v njihovi izbiri uživali tudi vi.
  • Kramljajte z domačini in jih povprašajte za nasvet, kje so dobre lokalne restavracije ali najlepši razgledi na mesto.
  • Doma pobrskajte za zanimivimi zgodovinskimi dogodki, ki jih lahko vpletete v raziskovalne sprehode in tako pritegnete pozornost otrok.

Od vseh zgornjih nasvetov in napotkov pa je zagotovo najpomembnejši ta, da ne pozabite uživati, opazovati okolice in nasmehov na obrazu svojih bližnjih, ko boste skupaj z njimi odkrivali še neznani svet in pisali nepozabne spomine. Potovanja vas bodo še bolj povezala in zagotovo boste, še preden se boste vrnili domov, že razmišljali o naslednji dogodivščini. Pa srečno na poti!

Tags:
družinanasvetnovo letopotovanjeprazniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.