Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Skrivnostni grad, na katerem so izdelovali slavno čokolado

RAJHENBURG CASTLE

ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

Aleš Žužek - objavljeno 28/12/17

Grad Rajhenburg je veličasten grad nad reko Savo, ki skriva zanimivo preteklost. Tako svetlo kot temačno. In svetli del njegove zgodovine je tudi zgodba o spretnih menihih trapistih

Red trapistov je bil ustanovljen v Franciji leta 1664. Ime so dobili po normandijskem samostanu La Trappe. Za trapiste, ki so red reformiranih cistercijanov, velja, da so strog red.

Molčeči možje, ki vstajajo sredi noči

Vstajajo ob enih zjutraj, pozimi ob dveh. Imajo 16-urni delovnik, so strogi vegetarijanci (večinoma ne jedo niti jajc ali rib) in živijo v zapovedanem molku. Zato so se naučili sporazumevati z gibi rok. Zvesto se tudi držijo reka ora et labora (sl. moli in delaj).

V njihovi domovini so se črni oblaki nad ta meniški red zgrnili leta 1881, ko je je francoska oblast razpustila samostan Dumb v bližini Lyona. Menihi iz samostana so se zato morali lotiti iskanja novega domovanja v – do njih bolj prijazni – tujini.


COUNTING MONEY

Preberite še:
To je najbogatejši Slovenec vseh časov


CASTLE STRMOL

Preberite še:
Srhljiva usoda predvojne slovenske gospodarske smetane

Nova domovina v Posavju

Našli so ga v takratni Habsburški monarhiji, kjer je baron Esebeck v mestecu ob Savi, ki se od leta 1953 imenuje Brestanica, prej pa je bilo znano kot Rajhenburg (nem. Reichenburg), prodajal svoj grad.

Menihi so kupili grad in ga preuredili v samostan Marije Rešiteljice. Najprej so v samostanu živeli samo francoski menihi, pozneje pa so v red sprejemali tudi Slovence. Samostan je bil edini samostan trapistov na slovenskem ozemlju.

Kar so potrebovali, so naredili sami

V skladu z načelom trapistov naredi sam, kar potrebuješ za svoje življenje, so se podjetno lotili različnih gospodarskih panog. Bili so spretni poljedelci, živinorejci, sirarji, čebelarji, vinogradniki in sadjarji. Med drugim so izdelovali slavni sir trapist.

Za red, ki ima korenine v vinsko navdahnjeni Franciji, tudi ni presenetljivo, da so bili tudi mojstri izdelave penečih vin. Kljub temu da so strog red, so prilagodljivo sprejemali in širili tudi sodobne tehnične novotarije in izume.


KOZMA AHAČIČ

Preberite še:
Kozma Ahačič – jezikoslovec, ki je premagal Gorana Dragića in Ilko Štuhec

BRESTANICA RAJHENBURG
ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

Posavce seznanili s traktorjem in kombajnom

Tako so prvi začeli škropiti vinsko trto proti peronospori z raztopino modre galice. Uvajali so tudi strojno obdelovanje zemlje. Leta 1929 so kupili traktor, ki je bil prvi traktor v Posavju, leto pozneje so kupili tudi kombajn za žetev žita, piše zgodovinarka Irena Fürst v članku Trapisti v Rajhenburgu.

Rajhenburški trapisti so imeli nasade zdravilnih rastlin in vrsto obrtnih delavnic. Najprej je bila izdelava ročna, nato pa so se lotili sodobne proizvodnje.


Knight on a horse

Preberite še:
Zadnji vitez na svetu, ki je menda znal slovensko
Preberite še:
Slovenski državi nazdravljali s srbsko penino


WOMAN,STRESSED

Preberite še:
Stres ni nujno negativen. Z njim lahko zdravje tudi izboljšamo.

Prva elektrarna na Spodnjem Štajerskem

Leta 1896 so tako v Franciji nakupili stroje in začeli industrijsko proizvodnjo čokolade, čokoladnih bonbonov in treh vrst likerjev. Kot še piše Fürstova, so najprej za pogon strojev uporabljali bencinski motor, a so se kmalu domislili bolj varčnega načina.

Za pogon strojev so tako na potoku Brestanica zgradili lastno hidroelektrarno, ki je bila prva tovrstna elektrarna na enosmerni električni tok na Spodnjem Štajerskem. Elektriko so napeljali v tovarno, grad in v hleve ter se povezali s svetom s telefonom. Zgradili so tudi tiskarno.

CHOCOLATE
JACKMAC 34 | PIXABAY

Kot čokoladarji zasloveli po vsej Evropi

S svojimi čokoladnimi izdelki in likerji so prodrli na evropski trg in med drugim navdušili tudi cesarski dvor na Dunaju. Njihov zvesti kupec je bil tudi cesar Franc Jožef, ki je njihovim izdelkom podelil naziv Imperial.

Začetek konca trapistov v Rajhenburgu je bil aprila 1941, ko so Spodnjo Štajersko zasedli Nemci. Ti so zasedli grad in v njem uredili preselitveno taborišče za izgon Slovencev. Avgusta 1941 so Nemci izgnali tudi del menihov, del pa je ostal in nadaljeval proizvodnjo, dokler ni zmanjkalo surovin.


BERNARDA ZARN 2

Preberite še:
“Blagoslov je, da delaš z nekom, ki te navdušuje in navdihuje”

Konec trapistov na Slovenskem

Po koncu druge svetovne vojne so se izgnani menihi, ki so našli zavetje v samostanu v Banjaluki, vrnili domov. A že leta 1947 je komunistična oblast grad Rajhenburg podržavila, red trapistov pa razpustila.

Med letoma 1948 in 1966 je v gradu delovalo več kazenskih ustanov oziroma zaporov. Med zapornicami je bila tudi znana protikomunistična oporečnica Angela Vode.

V gradu je zdaj urejen muzej, del katerega je tudi stalna razstava o trapistih.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.