Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Prečistimo svojo notranjost, da bo leto 2020 lepše

WOMAN

Photo by Natalia Figueredo on Unsplash

Tina Martinec Selan - objavljeno 29/12/17

Ko se leto bliža koncu, se pogosto oziramo nazaj in čistimo. Ne pozabimo prečistiti tudi svoje notranjosti, da bo novo leto obrodilo čim več dobrih sadov

Mnogo se je nabralo – stvari v stanovanju, ki jih ne potrebujemo več: odsluženih predmetov, oblačil, starih zalog in druge krame. Zelo dobro je, če znamo premisliti, kaj bomo še potrebovali in česa ne. Kar je v drugi skupini, lahko komu podarimo, damo v reciklažo, če je to mogoče, ali preprosto vržemo v smeti.

In kot bomo lažje zadihali, ko se bomo znebili nepotrebne navlake v svojem domu, bomo od olajšanja globoko vdihnili tudi, ko bomo ob koncu leta prečistili v sebi tisto, kar potrebuje naše čustveno in duhovno čiščenje.


modlitwa poranna wdzięczności kobiety na łące

Preberite še:
Kako odpustiti tisto, kar je nemogoče odpustiti?

Za nov začetek odpustimo sebi in drugim 

V preteklem letu smo doživeli marsikaj. Nekaj je lepih, nekaj tudi težkih stvari. Morda so se pojavili spori ali celo dolgotrajnejše zamere. Za naše telesno in duševno zdravje je pomembno, da se znamo od starih sporov in zamer ločiti in jih odpustiti. Gotovo tudi mi nismo vedno ravnali tako, kot bi bilo najbolj prav.

Premlevanje besed, ki smo jih zamerili, dejanj, ki so nas prizadela, ali položajev, ki so nam povzročili bolečino, ne bo prineslo ozdravitve. Prinesla jo bosta le odpuščanje in sklep, da bomo v prihodnje ravnali najboljše, kot bomo le lahko, in s tem širili mir okrog sebe. Tako bomo v sebi naredili prostor dobremu in pustili odsluženo za seboj. Nihče ne živi v idealnem svetu, kjer bi šlo vedno vse gladko in po njegovih željah, a s pozitivno naravnanostjo in dobroto se v življenju krmari mnogo lepše in srečnejše.


WOMAN,STRESSED

Preberite še:
3 navade, ki uničujejo naš naravni ritem in nam dnevno škodujejo

Ni se odveč občasno spomniti, da lahko spreminjamo le sebe, drugih ne moremo. Zato je prav, da se z novoletnimi sklepi najbolj osredotočimo nase in na to, kaj bomo mi v prihodnje naredili drugače ali poskusili izboljšati.

WOMAN THANKING
Goncharov Artem | Shutterstock

S hvaležnostjo za nazaj in naprej

Prav je, da na iztekajoče leto pogledamo z veliko mero hvaležnosti. V vsakem položaju, tudi če je bil težak, se lahko najde kaj, za kar smo hvaležni. Če smo zboleli, smo lahko hvaležni, da smo še vedno živi. Če se nam je zgodila kakšna neprijetna stvar, smo lahko hvaležni komu, ki nam je pomagal ali stal ob strani, ko nam je bilo težko. Če smo izgubili koga od ljubljenih, smo lahko hvaležni za vse lepe skupne trenutke, ki smo jih preživeli s to osebo, ali pač za življenjske lekcije, ki smo se jih naučili iz tega odnosa.

Poglejmo tudi vase in k napredku, ki smo ga naredili sami. Ali je bil napredek velik ali majhen, niti ni pomembno. Ključno je, da se premikamo, in to naprej ter k boljšemu. Pred nami je nov začetek in v novem letu si lahko še bolj prizadevamo za dobro in lepo v življenju.




Preberite še:
Leto, ki je spočelo navdihujoče uspehe

Hvaležnost je pri tem ena od najpomembnejših stvari, tudi za vse, kar še pride in kar nas čaka lepega in dobrega. “Za vse, kar molite in prosite, verjemite, da stežeprejeli, in se vam bo zgodilo.” (Mr 11,24)

Za vse tisto, kar si želimo zase in za svoje bližnje v prihajajočem letu, za vse novoletne sklepe in zaobljube ter za vse načrte, ki bi jih radi uresničili, izrecimo zahvalo in prosimo Božjega blagoslova za vnaprej.


BERNARDA ZARN 2

Preberite še:
“Blagoslov je, da delaš z nekom, ki te navdušuje in navdihuje”


MOTHER TERESA

Preberite še:
Čarobni božič matere Terezije

Tags:
odpuščanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.