Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pet preprostih zaobljub za bolj srečno leto

shutterstock_269978054

Shutterstock

Eliana Osborn - objavljeno 01/01/18

Običajne zaobljube, da bomo na primer izgubili 10 kilogramov, so nekoliko bolj dramatične, a tudi z nekaterimi drugimi boste v novem letu lahko dosegli spremembo

Ste že sprejeli svoje novoletne zaobljube? To bo najverjetneje najpogostejše vprašanje, ki vam ga bodo zastavili v prihajajočih dneh. A kakšen je v resnici smisel zaobljub, ki pomenijo ogromne premike ali drastične spremembe? Zakaj si ne bi letos zastavili takšnih, ki jih boste lahko tudi resnično izpolnili, hkrati pa dosegli tudi sprememb, ki jih morda iščete.

Tokrat novo leto vzemite kot priložnost, da začnete stopati po poti duhovne rasti in prenove. Glavne postaje na tej poti naj bodo: molitev, poslušnost, služenje drugim, zgled, prebiranje literature in odpuščanje. Sprememba bo seveda na prvi pogled manj dramatična, kot če bi izgubili 10 kilogramov, a dolgoročno boste spremembe zagotovo občutili.
Preberite še:
Kako osmisliti božično-novoletni kič

1. Znebite se grde navade

Mogoče se vam niti ne zdi, da delate kaj narobe, a morda v trenutkih tišine, ko malo pomislite, vendarle najdete možnosti za izboljšanje.

Ni pomembno, ali se boste ukvarjali s čim velikim ali majhnim. Pomembno je, da se znebite tiste grde navade, ki vas oddaljuje od Boga. Hkrati pa se zavedajte, da nas ima Bog tako rad, da nam je pripravljen odpustiti vse grehe. Vse dokler ga bomo za odpuščanje prosili.


WOMAN

Preberite še:
Prečistimo svojo notranjost, da bo leto 2020 lepše

2. Bodite bolj pozorni do drugih

Prazniki so običajno tisti čas, ko pomislimo tudi na tiste, ki jim ni najbolj lepo. V tem obdobju smo bolj dobrodelni, čeprav bi se morali na to spomniti tudi druge dni v letu.

Poskusite najti način, kako bi lahko na primer vsak mesec pomagali tistim, ki so v stiski. Morda z določenim zneskom, ki ga boste darovali, lahko pa tudi z vašim časom, ki je prav tako dragocen.

V mislih imejte še, da delo prostovoljca v na primer domu za ostarele ni edini način, kako lahko opravljate dobra dela. Včasih je dovolj že samo to, da ste bolj pozorni do bližnjih in ljudi okoli sebe. Da pazite na besede in tudi na to, kako govorite ali o drugih ali o sebi.
Preberite še:
Poglejte, kako so se božiča veselili Peter Opeka in njegovi Malgaši

HEALTHCARE
Syda productions - Shutterstock

3. Bodite zgled

Otrokom pogosto rečemo, naj bodo dober zgled, a to nalogo imamo tudi odrasli. Biti zgled drugim. Kako?

V času, ko vsi hitimo na svoj konec po opravkih, je med ljudmi vedno manj osebnega stika. Večinoma samo gledamo v tla in se ne oziramo na nikogar. Kar lahko storite vi, je to, da vljudno pozdravite človeka na ulici, sploh če je to v domačem mestu ali vasi. Lahko mu namenite tudi samo prijazen pogled, nasmeh, besedo.

Ta osebni stik je dandanes zelo pomemben. Še posebej za starejše ljudi, ki so pogosto sami in zato še posebej potrebujejo družbo.

4. Odpustite

Odpustiti je morda nekaj zelo težkega. Če se na primer že dolgo časa oklepate bolečine ali jeze, potem se odločite, da boste v letu 2018 pustili ta čustva za sabo.

Odpuščanje je dolga pot, ki vključuje veliko dela in tudi veliko molitve. A mir, ki ga prinese, je vreden ogromno, ne glede na to, ali ste se znebili dolgoletnega ali nedavnega bremena.


modlitwa poranna wdzięczności kobiety na łące

Preberite še:
Kako odpustiti tisto, kar je nemogoče odpustiti?

5. Molite pogosteje

To je pravzaprav osnovna božja zapoved; govorite z njim. Preveč smo se navadili, da na to vsakodnevno pozabljamo, ko se znajdemo v težavah, pa se vse spremeni. Takrat kar naenkrat obudimo svoje srčno goreče molitve.

A ne pozabite: “Kar je kri za naše telo, je molitev za našo dušo.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.

Tags:
molitevodpuščanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.