Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kaj lahko svoje otroke nauči mama, ki je zaposlena?

Working woman

Pixabay

Cecilia Zinicola - objavljeno 03/01/18

Pomembno je ustrezno usklajevanje dela in družine. Mame to znajo

Ženske so vedno delale, vendar jih danes vse več svoj čas preživlja stran od doma in številne so do tega zadržane, saj jih skrbi, da ne bi s tem zanemarile svojih otrok.

Vseeno se je izkazalo, da se poklicno in domače delo usklajujeta ter da delo družino bogati, v družinskem krogu pa dobi svoj smisel.

Zato lahko mama, ki ceni svojo družino, s svojim poklicem veliko pripomore k njenemu blagostanju, čeprav je zaradi dela večkrat zdoma.

Ljubiti in pustiti sled v svetu

Zaradi napredovanja v poklicu se ženska čuti izpolnjeno, ker svoje moči vlaga v nekaj dobrega. Ko prejete darove udejanja v praksi, ustvarja prostor osebne in družbene obogatitve, kar ji pomaga graditi osebno identiteto, ki jo lahko deli z drugimi.

Ko delo postane orodje za prepoznavanje nas samih, to zelo pozitivno vpliva na družino.

Pri tem materinstvo ne bi smelo biti omejitev, ampak še večja spodbuda. Matere imajo izredno moč, da se še naprej posvečajo domačim opravilom.

Ko ljubimo svoje delo, lahko druge s tem okužimo in nanje prenesemo zavest o dostojanstvu dela. Zavest, da delo ni samo temelj za preživetje, ampak da z njim lahko pripomoremo k boljši družbi, je pomemben podatek pri vzgoji otrok.

Son and mom doing homework
Shutterstock

Postavljati prioritete in načrtovati dan

Življenje zahteva, da si postavljamo prioritete. Postavljanje ciljev po določenem vrstnem redu nam pomaga, da uredimo dejavnosti v skladu z našim življenjskim idealom. S tem otroke učimo, kako imeti pred očmi najpomembnejše, kako biti praktičen in predvidevati naloge, kar jim bo v veliko pomoč.

Da bi ohranili zdravo ravnovesje v ritmu sodobne družbe, je pomembno, da si izdelamo dnevni načrt, ki nam pomaga dosegati cilje, ta pa naj bo dovolj prilagodljiv in odprt za nepredvidljive dogodke.

Postaviti drugega na prvo mesto in delati v ekipi

Ko mama dela, jo morajo drugi člani družine podpirati in sodelovati, da postanejo dobra ekipa. Začeti z logiko ljubezni, pri čemer egoizem postavimo na stran in se posvetimo drugemu, je lahko za vse čudovito učenje.

Tak duh omogoča velikim družinam, da dobro živijo. Kakor velja za marsikatero delo: vse je odvisno od ekipe.

Vzeti si čas za srečanja in počitek

Zdravo življenje zahteva čas za oddih. Svojim otrokom ne dajajmo zgleda, da je delo nekaj negativnega, ko se vedemo kot stroji in dajemo vtis, da je naše življenje samo delo. Nujno je, da si poiščemo dejavnosti, ki nas družijo in skozi katere se lahko kot družina povežemo. Spoznavajmo druge ljudi in kraje, preživljajmo skupni čas tudi brez telefonov in računalnikov.

Otrokom lahko pokažemo, da je čas za vse: za delo in prosti čas. Naučimo jih, da sta tako delo kot kakovostno preživljanje skupnega časa veliki vrednoti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja AleteiePrevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
delodružinamamaotrocislužba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.