Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj starševska avtoriteta ni nekaj preživetega

MAMAN AVEC SA PETITE FILLE

© Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 03/01/18

Pri vzgoji otrok moramo neprestano postavljati pravila, zahtevati ubogljivost, usmerjati k primernemu vedenju. Na kratko – nad otroki uveljavljamo avtoriteto

Zdi se, da je zadnja leta beseda avtoriteta dobila nekoliko negativen prizvok. Verjetno predvsem zato, ker se jo napačno pojmuje.

Avtoriteta ni moč ali nasilje

Če imajo starši avtoriteto nad svojim otrokom, sicer res pomeni, da so oni tisti, ki na koncu odločajo, ne pa tudi, da ne prenesejo nobenega ugovarjanja, da se niso pripravljeni prilagajati željam otrok ali da jim ni treba razložiti, čemu je namenjeno neko pravilo.

Starši imajo avtoriteto, ker imajo znanje in sposobnosti, ki jih otrok še nima. To pomeni tudi, da starši otroku znajo pravila razložiti tako, da bodo pritegnili njegovo pozornost, da jim bo otrok z veseljem sledil ter si starše pri tem tudi vzel za zgled.


Mother talking with son

Preberite še:
6 stavkov, ki jih ne smete reči otroku

Zaupanje in varnost

Če imajo starši avtoriteto, otrok ve, da se nanje lahko zanese. Meje, ki so mu postavljene, mu dajo občutek varnosti. Zato je pomembno, da vztrajamo pri osnovnih postavljenih pravilih in hkrati ostanemo mirni (predvsem, da ne začnemo kričati). Le z vztrajanjem pri zahtevah se otrok nauči odložiti svoje potrebe in s tem postaja odgovorna in neodvisna oseba.

Seveda se morajo starši priučiti prave avtoritete ravno tako, kot se jo morajo otroci naučiti spoštovati.

Včasih je otroka težko omejevati s pravili. Razlogov je lahko veliko: ker se bojimo, da nas ne bodo imeli radi, če bomo z njimi v sporu; ker nismo dovolj samozavestni; ker smo kot otroci sovražili spore s starši; ker občudujemo svoje otroke in težko prepoznamo njihove napake …


STOPY W DŁONI MATKI

Preberite še:
Rojstvo nedonošenčka – moja zgodba

PHONE
Goodluz - Shutterstock

Kako torej otrokom postaviti meje?

Najlažje začnemo pri splošnih pravilih, ki veljajo za vse, kar otrokom lahko tudi povemo. Spoštujte stalna družinska pravila, za katere veste, da se jih boste dolgoročno držali. Ta se bodo seveda z leti deloma dopolnjevala, saj bodo otroci rasli in dozorevali.

Zavedajte se, da niste prijatelji ali vrstniki svojih otrok. S svojim odnosom vam torej morajo izkazati neko mero spoštovanja. Če vas otrok vpraša, zakaj neko pravilo, in ne znate utemeljiti, pa je morda čas, da razmislite, ali je pravilo res smiselno. Odgovor “ker sem jaz tako rekel” ali “to zahtevam od tebe, ker te imam rad” ne bo dovolj.


Kids fight

Preberite še:
Zakaj je otrokom dobro dovoliti, da se prepirajo


CHILDREN

Preberite še:
Trenutki, ure, dnevi otroške muhavosti? Tu je čarobno vprašanje, ki jo bo pregnalo

O zahtevah, ki jih znate sebi in otroku primerno utemeljiti, pa ne dvomite. Če je po vašem mnenju neko pravilo absolutno treba spoštovati in se pri njem niste pripravljeni prilagajati, zato še niste tiranski starši.

Usklajenost med starši je ključna

Z zakoncem se dogovorita, kako bosta ukrepala ob neubogljivostih. Velika usklajenost med starši otrokom onemogoči, da bi iskali bližnjice.

Bilo bi škoda, da bi se kot starši bali biti avtoriteta svojim otrokom le zato, ker v današnjem času to zveni nekoliko zastarelo ali preživeto. Ne pozabite, prava avtoriteta je zgled. Zato kot avtoriteta poskušajte svoje otroke predvsem navdihovati, ne pa jim vladati.


SUPRISE

Preberite še:
Trije recepti, da ohranimo partnerski odnos živ

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.