Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Pevci, ki ljubezen primerjajo z drogo, imajo prav

SINGER PINK

REUTERS

Lucija Čakš - objavljeno 04/01/18

Ste opazili številna besedila popularnih pesmi, ki zaljubljenost primerjajo z drogo? Pevci se morda tega niti ne zavedajo, vendar imajo, kot trdijo znanstveniki, zelo prav

Oktobra je pevka Pink izdala album Beautiful Trauma, eden vodilnih singlov na njem pa je istoimenska pesem, v refrenu katere v neskončnost ponavlja le dve besedni zvezi: Moja ljubezen, moja droga (My love, my drug). Svojega moža pa poimenuje tudi tableta, ki jo kar naprej jemljem (the pill I keep taking).

Sporočilo besedila je, da vztraja s svojim možem, ravno zato, ker jo po vseh teh letih še vedno spravlja ob pamet, tako v pozitivnem kot negativnem smislu. Pink, ki je se je v mlajših letih borila z odvisnostjo tako od alkohola kot kokaina, namiguje, da potrebuje burno vezo, sicer se v njej začne dolgočasiti, torej, da je odvisna od njunih prepirov in pobotanj.

COUPLE
PIXABAY

Zaljubljenost je kot kokain

Znanstveniki so dejansko ugotovili, da ljubljene osebe v nas lahko vzbudijo zelo podobne občutke kot ob jemanju droge, vendar to običajno povezujejo s svežo zaljubljenostjo. Ker je zaljubljanje povezano z veliko mero tveganja, tudi vznemirjenja in strahu pred neznanim, se naše telo odziva podobno kot ob drugih stresnih okoliščinah.

Po našem telesu možganski center za strah – amigdala – pošilja hormone, kot so adrenalin, noradrenalin in kortizol, ki naše telo pripravijo na boj ali beg – pospeši se bitje srca in dihanje, pa tudi potenje, naše mišice prejmejo dodatno energijo.

Le da v nasprotju z običajnimi stresnimi okoliščinami zaljubljenost spremljajo pozitivna čustva. Takrat postanemo samozavestnejši, evforični, polni energije, pripravljeni na vse izzive in ne razmišljamo trezno. Vse našteto pa so tudi učinki jemanja kokaina – evforija, več energije, pripravljenost na izzive in netrezno razmišljanje.


novios noviazgo pareja

Preberite še:
7 skrivnosti zakoncev, ki se dobro razumejo


YOUNG COUPLE

Preberite še:
Desetkrat NE za dober zakon
Preberite še:
Kako vzpostaviti odnos z moževo bivšo (za dobro družine)

… kot anestetik …

Poleg tega so s poskusi celo ugotovili, da pogled na fotografijo osebe, v katero smo zaljubljeni, zmanjša naš občutek za bolečino.

Te učinke zaljubljenosti v lanskoletnem hitu opeva pevec z umetniškim imenom The Weeknd v pesmi I Can’t Feel My Face When I’m With You. Besedila ni treba posebej opisovati, že naslov je zgovoren. Nekateri oboževalci so si celo razlagali, da sploh ne opeva osebe, temveč odvisnost od kokaina – občutke, ki jih opisuje, bi namreč lahko pripisali tako zaljubljenosti kot odvisnosti.

… lahko celo kot LSD!

Po drugi strani pa so spremembe v možganih ob neuslišani ljubezni lahko podobne učinkom psihoaktivnih drog kot recimo LSD – torej če smo nesrečno zaljubljeni in občudovano osebo nepričakovano srečamo ali če celo izvemo, da nam čustva vrača, to nenadoma močno dvigne našo raven serotonina in dopamina. Lahko si začnemo domišljati, ali celo dejansko vidimo stvari, ki jih v resnici ni.

Ob tem na misel pride besedilo pesmi Mr Brightside skupine The Killers, v kateri si pevec živo predstavlja svojo ljubezen v intimnem trenutku s svojim partnerjem. Sam pove, da je prizor le v njegovi glavi, a se ga kar ne more otresti “And it’s all in my head, But she’s touching his chest, Now, he takes off her dress, Now, let me go, I just can’t look it’s killing me”.

Čeprav so hormonske spremembe ob zaljubljenosti manj nenadne in intenzivne kot ob jemanju droge, pa poskusi potrjujejo tudi, da nas občutek sveže zaljubljenosti lahko zasvoji. Kar je morda razlog, da se nekateri ljudje nikakor ne morejo ustaliti, temveč iščejo novo zvezo, čim jih prva zaljubljenost mine. Od modernejših pesmi, ki opevajo takšno početje pride na misel Ex’e & Oh’s pevke Elle King. Prepričana sem, da se sami lahko domislite še kakšne.

Kljub prijetnim občutkom, ki jih v našem telesu vzbuja zaljubljenost, pa ne smemo pozabiti, da je ljubezen predvsem odločitev za osebo, ob kateri bomo vztrajali tudi takrat, ko nas ob tem ne bodo več preplavljali opojno prijetni občutki.


MAMAN AVEC SA PETITE FILLE

Preberite še:
Zakaj starševska avtoriteta ni nekaj preživetega

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.