Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Odlična novica za vse, ki ste se odločili, da letos pridete v formo

Woman running

Pixabay

Anna O'Neil - objavljeno 05/01/18

Pozabite na "vse ali nič''. Nobene potrebe ni, da s telesno dejavnostjo pretiravate

Z velikimi optimističnimi sklepi ni nič narobe. To naj bi nam bilo v spodbudo, toda hitro se ujamemo v past: ker smo zelo redko pripravljeni na vse, se dobri sklepi kmalu razblinijo v nič. Bolj ko je projekt pomemben, prej ga bomo opustili, kajti če ga ne moremo opraviti vrhunsko, se ga najraje sploh ne lotimo. Vendar raje pozabite na ”vse ali nič”.
Preberite še:
Kako se po porodniški vrniti v modno formo

Najpogostejši sklep

Pomembna naloga v življenju skoraj vsakega posameznika je skrb, kako z leti ostati vsaj približno čil in zdrav. To je pravzaprav najpogostejši novoletni sklep in nepregledne množice ljudi novo leto začnejo z velikimi idejami o redni telesni vadbi, če je le mogoče, čim bolj intenzivni. Radi bi manj sedeli, imeli več energije – morda si želimo le tega, da nas tistih nekaj stopnic ne bi popolnoma upehalo.

To je krasen cilj, vendar se kaj kmalu poruši, kajti pri velikih življenjskih spremembah je težko vztrajati, pa naj gre za novoletne sklepe ali ne.

A pozor. Dobro telesno zdravje ne pomeni, da moramo iti na vse ali nič.
Preberite še:
Pet preprostih zaobljub za bolj srečno leto


WOMAN

Preberite še:
Prečistimo svojo notranjost, da bo leto 2020 lepše

Le malo je potrebno

Nekaj nedavno objavljenih raziskav je izkoristilo podatke, ki jih dobimo z napravami, kot so priročni merilci telesne dejavnosti, in odkrilo, kako malo telesne vadbe je potrebne, da dosežemo neverjetne rezultate.

Eden izmed izsledkov pravi: ”Lažja telesna dejavnost je pomemben dejavnik pri zmanjševanju števila smrti zaradi rakavih in srčnih obolenj, tudi pri zmanjševanju umrljivosti na sploh.” Ista raziskava je po navedbah ameriškega časnika The Washington Post prišla do sklepa, da ”imajo posamezniki, ki sedijo manj kot šest ur na dan, 66 odstotkov manjše tveganje za smrt kot tisti, ki dnevno sedijo več kot deset ur”.

To je velika razlika! Ne gre za razliko med ljudmi, ki tečejo maratone, in tistimi, ki nikoli ne dvignejo zadnjice z domačega naslanjača. To 66 odstotkov manjše tveganje velja za ljudi, ki preprosto ne posedajo naokoli večino časa, ko ne spijo.

Clean Room House
By Yuganov Konstantin | Shutterstock

Ni nujno, da smo vsi maratonci

Seveda še vedno velja merilo, ki ga že poznamo: več telesne dejavnosti pomeni boljše telesno zdravje. Če ste rojeni za tek, kar vztrajajte pri maratonih. Česar pa doslej nismo vedeli, je to, kako veliko razliko lahko pomeni malce nenapornega in neutrujajočega gibanja.

O kakšni lažji telesni dejavnosti je torej govora? Verjetno o stvareh, ki jih že počnete. Pravzaprav vsako gospodinjsko opravilo – pomivanje posode, pometanje tal, obuvanje živahnega malčka, nakupovanje živil, resnično kar koli. Vse, kar ni sedenje, je veliko bolj koristno za naše zdravje, kot smo mislili doslej.

Vsako gibanje je koristno – pozabite na skrajnosti

Če ste se torej odločili za 45-minutno aerobno vadbo, pa vam je uspelo narediti le tri trebušnjake in dva poskoka, preden vas je nekdo prekinil, vaš čas kljub temu ni izgubljen! Vaše gibanje ni bilo le malce boljše od nič, bilo je veliko boljše.

Če ves čas samo sedite, to močno škoduje tako vašemu telesu kot umu, toda nobene potrebe ni, da bi izbirali med dvema skrajnostma – med lenivcem v naslonjaču in velikim navdušencem nad telesno dejavnostjo. Zapomnite si le, da je vsako gibanje koristno. Lahko vam pomaga pri ohranjanju novoletnih sklepov ali pa jih morda malce bolj prizemlji, da se ob njih ne boste počutili, kako vse skupaj nima nobenega smisla.


GIRL HAIR

Preberite še:
Pet vprašanj, ki si jih moramo zastaviti pred korenito spremembo pričeske


RAJHENBURG CASTLE

Preberite še:
Skrivnostni grad, na katerem so izdelovali slavno čokolado

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.