Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Film o nadškofu Vovku prejel pomembno priznanje v ZDA

Urška Leskovšek - objavljeno 08/01/18

Dokumentarni film Goreči škof režiserja Davida Sipoša je na mednarodnem festivalu krščanskih filmov pometel s konkurenco

David Sipoš in člani njegove ekipe so s pomočjo sodobnega filmskega jezika, podkrepljenega z avtorsko glasbo in edinstvenimi posnetki, nekdanjega ljubljanskega nadškofa Antona Vovka tako na poljuden in navdušujoč način predstavili širši javnosti.

Uspešen doma in po svetu

Film je nastal v obdobju, ko se nadaljuje postopek za Vovkovo beatifikacijo, do zdaj pa so ga predvajali že na več kot 30 predstavitvah po Sloveniji, v Clevelandu in Buenos Airesu ter na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Na dveh mednarodnih filmskih festivalih v ZDA je dobil tudi nagrado: na festivalu krščanskih družinskih filmov (Christian Family Film Festival) nagrado za posebne dosežke, pred nekaj dnevi pa je na festivalu krščanskih filmov (Christian Film Festival) prejel nagrado žirije in publike za najboljši dokumentarni film. Posebno omembo so dobile tudi animacije, ki sta jih ustvarila Vid Planinc in Rok Malovrh.


Movie God Willing

Preberite še:
5 razlogov, zakaj si morate ogledati ta italijanski film


Alojzij Grozde

Preberite še:
Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence

[protected-iframe id=”13c717535469418b222a120af34807b6-133580111-128793275″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdavidsipos%2Fposts%2F10156284913076435&width=500″ width=”500″ height=”650″ frameborder=”0″ style=”border: none; overflow: hidden;” scrolling=”no”]

Izjemna osebnost v prelomnih časih

“Sto let za rojstvom pesnika Franceta Prešerna se je v isti hiši in celo v isti izbi rodil drugi velikan slovenskega naroda, poznejši ljubljanski škof in nadškof, Anton Vovk,” v 55-minutnem dokumentarcu poudari pričevalec Anton Slabe.

Nadškof Anton Vovk je bil izjemna osebnost, zavedal se je svojega poslanstva v težkih in prelomnih časih in ga opravljal z veliko vero in predanostjo. Dokumentarni film orisuje njegovo življenje in delo ter ga prikazuje takega, kakršen je bil: pogumen, odločen, pa hkrati blag in ljubeč, so zapisali ustvarjalci filma in ga označili kot eno osrednjih slovenskih osebnosti druge polovice 20. stoletja.

Zgled za vse

Sipoša so se ob ustvarjanju filma najbolj dotaknile besede škofa Vovka: “Stojmo trdno kakor hrast na poljani, ki je pripravljen na sunke vetra z vseh strani.”

“Gre za pokončno osebnost, ki s svojim življenjem, praktično in zelo neposredno, postavlja zgled vsem nam. Če si vzamemo škofa Vovka za zgled in ga poskušamo posnemati, ga moramo posnemati ravno v tej njegovi neomajnosti, močni veri in optimizmu,” o portretirancu pravi Sipoš.
Preberite še:
Presenetljiva novost, ki jo na filmsko sceno prinaša film Ivan


ALJAŽEV STOLP

Preberite še:
Kako so duhovniki ubranili slovenski narod

Film v postnem času prihaja tudi na TV Slovenija, do takrat pa bodo projekcije še:

19. 1. 2018: Vavta vas, župnišče, 18.30
20. 1. 2018: Trbovlje, župnijski dom sv. Martina, 18.45
27. 1. 2018: Brezovica pri Ljubljani, Marijin dom, 19.00
8. 2. 2018: Limbuš, župnijska dvorana, 18.30
23. 2. 2018: Kamnik, dvorana frančiškanskega samostana, 19.00
23. 3. 2018: Koseze, župnijska dvorana, 19.00

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.