Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ob nedeljah zaprto: raje manj evrov v blagajni in zadovoljna ekipa

MARKO PAVCNIK

FACEBOOK PROFIL MARKA PAVČNIKA

Marko Pavčnik zre proti drugačnemu življenju ob koncih tedna.

Lojze Grčman - objavljeno 08/01/18

Znani gostinec Marko Pavčnik se je odločil za nedeljsko zaprtje svoje restavracije v Laškem v korist prostega časa in družine

Zajetna mera poguma je potrebna, da uspešni gostinec reče ne delu v nedeljo. To je seveda dan, ko so gostinske zmogljivosti zasedene bolj kot običajno. Dan, ko bo marsikatera stranka začudena obstala pred zaklenjenimi vrati in se bo raje odpravila h konkurenci.

Znani šef kuhinje Marko Pavčnik se je odločil za ta korak: njegova ugledna restavracija Pavus na gradu Tabor v Laškem ob nedeljah ne bo vrvela od gostov. Njeno osebje bo imelo prosti čas, kot ga imajo “običajni” ljudje. Ta zasuk in predvsem zakulisje včasih prav brutalnega delovnika v gostinstvu je Marko ubesedil v izjemno odmevno objavo na Facebooku, ki ima več kot 3.500 všečkov in več kot 500 delitev. Na njegovo potezo, ki sicer ni prva tovrstna, pa so najprej opozorili na Iskreni.net.


Mother in law looking at son and wife

Preberite še:
Zakaj je odnos med taščo in snaho tako “zapleten”?




Preberite še:
Mlada mamica izgubila bitko z rakom. To je njena zgodba.


COINS BANKNOTES

Preberite še:
Kako so katoličani izumili kapitalizem

MARKO PAVCNIK
FACEBOOK PROFIL MARKA PAVČNIKA
Več mu pomeni zadovoljna ekipa kot kak evro več v blagajni.

Osem mesecev brez prostega konca tedna

Odločitev o nedeljskem zaprtju v korist družine in konjičkov je zorela že nekaj časa. V cvet pa je šla, ko se je izšla ekonomska logika – dovolj prometa v restavraciji.

“Ljudje mi v veliko pomenijo: tako gostje kot zaposleni in seveda družina. Ko pride obdobje, v katerem osem mesecev nihče od nas ni bil prost za konec tedna, se vprašaš, kaj je pomembnejše. Ali ne bi bilo morda bolje, da ne bi zaradi nedeljske zaprtosti gostilne zaslužili nekaj manj, a bi bili z družinami,” je za Aleteio glavni vzgib spremenjenega delovnega časa pojasnil Marko, ki so ga gledalci spoznali v oddaji Gostilna išče šefa.


Vienna boys

Preberite še:
Sloviti Slovenec, ki je ustvaril svetovno znamenitost




Preberite še:
Ljudje, ki so v letu 2017 dali svoje življenje za druge

Ženski pogled

Moževe misli je dopolnila tudi Katja Pavčnik, zelo pomemben člen ekipe v restavraciji: “Leta smo delali ob nedeljah, ker smo zelo potrebovali ta prihodek. Zares veseli smo bili vsakega gosta, ki nas je obiskal. Za nas je bilo pomembno in vredno, ker smo preživeli na lokaciji, kjer številnim ni uspelo. Je pa res, da se ljudje spreminjamo, naši otroci se rojevajo in odraščajo in v tem trenutku smo se odločili, da ni več vredno. Presodili smo, da je čas, da se restavracija prilagodi nam in našemu tempu, da nam bo vsem lažje,” je pojasnila. “Treba je poudariti tudi, da je to prava odločitev za našo ekipo, ne nujno tudi za vse druge ekipe, lokacije, gostilne.”

MARKO PAVCNIK
FACEBOOK PROFIL MARKA PAVČNIKA
Znameniti vodja restavracije bo zdaj imel več časa tudi za svoj hobi.

“Z gostinstvom se hočem ukvarjati, dokler se bom lahko. Zato sem moral nekaj spremeniti.”

Gostinski poklic postavlja na glavo tudi družabno življenje. Prosti dnevi med tednom so piškavo nadomestilo.

“Imam motor, s kom naj se grem vozit v ponedeljek? S kupom prijateljev se vidim enkrat, dvakrat na leto. Vsa družinska srečanja so brez mene. Kakšna kakovost življenja je to? Dejal sem si, da tega ne potrebujem. Z gostinstvom se hočem ukvarjati, dokler se bom lahko. Zato sem moral nekaj spremeniti. Logično in preprosto. Več ljudi bi moralo tako razmišljati,” pravi kuharski mojster, ki je to postal že z 20 leti, za njim pa je vrsta uspešnih projektov.


Knight on a horse

Preberite še:
Zadnji vitez na svetu, ki je menda znal slovensko


LAW

Preberite še:
Molčeči genij, ki je dosegel to, kar ni uspelo še nobenemu Slovencu

Raje manj denarja in zadovoljna ekipa

Seveda je osrednje vprašanje, ali bo restavracija še vedno poslovala (tako) uspešno. Pred leti je Marko prostemu ponedeljku dodal še torek, zanimivo pa je, da to ni pomenilo finančne zaušnice za poslovanje. Zaposleni so imeli več časa zase. Zdaj si sicer ne dela utvar, da negodovanja gostov, še posebej ker gre za turistično privlačno lokacijo, ne bi bilo.

Ampak … “Zame je pomembnejše, da delam v ekipi z osmimi zadovoljni ljudmi še dolgo, kot pa da postanemo izčrpani, zgarani in da končamo.”

MARKO PAVCNIK
FACEBOOK PROFIL MARKA PAVČNIKA
"Čista neumnost je, da za konec tedna, ko bi šli vsi v gostilne, znižamo cene."

Nedeljski paradoks

Korak k novemu odpiralnemu času je spodbudila tudi navada slovenskih gostiln s cenejšimi kosili za konec tedna. Kar v blagajno seveda prinese manj evrov.

“Čista neumnost je, da za konec tedna, ko bi šli vsi v gostilne, znižamo cene. To je tako, kot da bi na Hrvaškem znižali cene apartmajev sredi turistične sezone. Dvignejo jih. Mi pa delamo obratno. Če imam v nedeljo polno gostilno, pretežno z naročili vikend kosil, nisem zaslužil skoraj nič. Ko odštejem osebje, material, davke, nam ostane zelo malo denarja,” ugotavlja Marko. Kje je torej smisel tega, da so restavracije od nedeljah odprte?

Naj ostane denar, a tudi čas

Ukvarjanje z gostinstvom ga izjemno veseli, svoje znanje pretaka tudi v glave in roke drugih. Poravnane račune želi imeti z vsemi, s katerimi tako ali drugače sodeluje. To pa je eden od ključev do dobrih odnosov. “Verjamem v pravičnost, ferplej, nekaj pa mora ostati tudi zame. Tako časa kot denarja,” pravi Marko, ki bo odslej nedelje preživljal tudi z družino ali na motorju.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.