Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 24. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Obstaja osem vrst ljubezni. Katera je vaša?

WEB3-LOVE-RELATION-FINGERS-HEART-Pixabay

Pixabay

Christina Kleehammer - objavljeno 09/01/18

Teorija psihologa Roberta Sternberga poskuša pojasniti, na katere načine doživljamo ljubezen

Nič ni bolj učinkovitega kot slišati tri čudežne besede “rad te imam”, če želite občutiti megleno toplino, ki ožarja vse telo. Toda ali ste bili kdaj v odnosu, ko ste te besede izmenjali, pa se vam je zazdelo, da ne mislita oba enako?

Psiholog Robert Sternberg je razvil teorijo, ki nam pomaga razumeti, na katere načine doživljamo ljubezen. Teorijo je poimenoval Trikotna teorija ljubezni – trikotna, ker je ljubezen sestavljena iz treh sestavnih delov, ki se povezujejo: intimnost, strast in zaveza. Intimnost je čut bližine, prijateljstva, vezi. Strast je čutna, spolna privlačnost, zaveza pa je odločitev za predanost v odnosu.


COUPLE

Preberite še:
Ljubezen ima pet stopenj, a se večina parov ustavi pri tretji. Zakaj?

Glede na prisotnost oziroma odsotnost teh treh sestavnih delov izkušamo različne tipe ljubezni.

1. Neljubezen

Neljubezen je odsotnost intimnosti, strasti in zaveze. Občutimo jo ob novih poznanstvih (vsaj tistih, pri katerih ne gre za ljubezen na prvi pogled). Po večini neljubezen sploh ni pojmovana kot vrsta ljubezni – iz očitnih razlogov – toda tudi na tej ravni lahko obstaja ljubezen.

Konec koncev je Jezus želel, da ljubimo vse ljudi, mar ne? Ni dejal, da moramo biti z ljudmi, ki jih nismo še nikoli srečali, intimno in strastno zavezani, temveč naj spodbujamo ljubezen v obliki dobre volje, izražene soljudem.

2. Všečna ljubezen

Ko nam je nekdo všeč, gre za intimnost brez strasti ali zaveze. To je tip ljubezni, ki jo čutimo do prijatelja, ki z nami rad kolesari ali pri katerem vsak teden igramo tarok. To je ljubezen, ki jo čutimo do najboljšega prijatelja s fakultete.

Dobri pogovori, tovarištvo, skupna zanimanja – vse to so stvari, ki vodijo v trdna prijateljstva. Všečna ljubezen, čeprav je ne spremljata strast ali zaveza, lahko ustvari trdno vez. Igranje kart ali redne skupne večerje prinesejo večjo mero zaupanja in oseba postane del našega življenja.

Couple inlove
Pixabay

3. Zaljubljenost

Zaljubljenost je strast brez intimnosti ali zaveze. To je srečanje, na katero ne morete nehati misliti, ali fant, s katerim ste imeli nekaj zmenkov in na katerega ste nori. To je trenutek, ko novi fant vstopi v sobo in srce razbija. Številni bi trdili, da je zaljubljenost prej oblika poželenja kot pa ljubezni, toda tisti, ki jo izkušajo, sebe pogosto označujejo za zaljubljene.

To stanje hitro mine, ugasne ali pa napreduje v trpežnejšo obliko ljubezni. Še dobro, kajti kdo bi zdržal nenehno razbijanje srca več kot nekaj mesecev? V tem obdobju nismo produktivni, saj se zaljubljeni ne morejo osredotočiti na nič drugega kot na predmet svoje privlačnosti.

4. Romantična ljubezen

Romantična ljubezen je intimnost in strast brez zaveze in opisuje stanje, ki ga doživi večina parov, preden naredijo resne načrte za prihodnost. To je nebeški trenutek zaljubljenosti, a še vedno čas, ko mu ne omenite, da se bo sestra jeseni poročila, ker se bojite, da bo mislil, da ga vabite na poroko.

Številni so zadovoljni, če lahko nekaj časa ostanejo v tem stanju in preprosto uživajo skupaj preživeti čas, drugi pa se sprašujejo, kaj se bo s tem odnosom zgodilo. Intimnost vodi h globljim pogovorom, s katerimi se razjasnijo medsebojna čustva.


Couple Fighting

Preberite še:
Ali naj se ločim, ker v zakonu ne občutim ljubezni?


KRZYŻYK NA ŁAŃCUSZKU

Preberite še:
Jezusova strastna ljubezen – revolucija za žensko srce

5. Zakonska ljubezen

Zakonska ljubezen je intimnost in zaveza brez strasti. To je vrsta ljubezni, s katero se številni poročeni pari srečajo po številnih skupnih letih. Nekateri čutijo, da bi radi znova vneli strast, medtem ko so drugi s tem tipom ljubezni zadovoljni.

PARA W ŁÓŻKU
Shutterstock

6. Nora ljubezen

Nora ljubezen je – v nasprotju z zakonsko ljubeznijo – strast in zaveza brez intimnosti. To je resen odnos, v katerem par pomembno vlogo pripisuje spolnosti, osebnostno pa nimata veliko skupnega. To so pari, ki imajo dramatično življenje in neprestano nihajo med prepirom in fizično intimnostjo.

Ker je intimnost tista, ki odnos ohranja tudi v težkih časih, lahko par z noro vrsto ljubezni utrdi svojo zavezo s tem, da se bolj posveti razvijanju prijateljstva, empatije in skupnih zanimanj, ki ju povezujejo.

7. Prazna ljubezen

Prazna ljubezen opisuje odnos, ki ima vez brez strasti ali bližine. Nihče se ne želi znajti v zvezi ali zakonu te vrste, a to ni redek pojav – ljudje se oddaljijo drug od drugega, čeprav so si obljubili, da tega ne bodo storili. Toda strast in intimnost sta zelo izmuzljivi, tako kot lahko rasteta, lahko tudi propadeta.

Ko se par znajde v težavah, je pomembno samo to, da ostaja med njima zaveza in pripravljenost za rast. Potem je upanje tudi za vse preostalo: za strast in intimnost.

8. Popolna ljubezen

To je ljubezen, po kateri hrepenimo vsi, ljubezen za vedno – kombinacija intimnosti, strasti in zaveze. Sternberg jo imenuje najvišja, dovršena, popolna ljubezen.

Doseči to raven ljubezni pomeni dopustiti, da se odnos razvija, čeprav na tej poti prečka druge oblike ljubezni. Partnerja lahko v istem odnosu izkušata različne vrste ljubezni. Odločilni trenutek ni nujno trenutek, ko izrečemo čarobne besede, ampak trenutek, ko se vzpostavi vzajemno razumevanje, kaj te besede za odnos pomenijo.

Na začetku odnosa ne bosta oba partnerja pripravljena za popolno ljubezen – to ni nič nenavadnega. Vzeti si moramo čas za to, da ugotovimo, kakšna je naša ljubezen in ali je to res tisto, kar si želimo, da bi bilo.


novios noviazgo pareja

Preberite še:
7 skrivnosti zakoncev, ki se dobro razumejo


PARA W ŚWIĘTA

Preberite še:
8 vprašanj, na katera bi moral odgovoriti vsak zaročeni par


SMILE

Preberite še:
Svet potrebuje ženske, ki so lepe zato, ker so svete

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.