Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ko bi ji tašča z veseljem prisolila dve okrog ušes, jo je objela in pomirila

MILENA MIKLAVCIC

OSEBNI ARHIV MILENE MIKLAVČIČ

"Mit o materi, ki je v slovenski kulturi nedotakljiv, je naredil ogromno hudega," pravi Milena Miklavčič.

Lojze Grčman - objavljeno 10/01/18

O pogosto zapletenih odnosih med generacijami, še posebej med taščo in snaho, z Mileno Miklavčič

Naša bralka je tudi Milena Miklavčič, pisateljica, novinarka in raziskovalka preteklosti. Na Facebookuse je odzvala na naš članek o odnosih med taščo in snaho.

[protected-iframe id=”05ebe9fbd48b52f2df7c4d1548bc0d96-133580111-130922336″ info=”https://www.facebook.com/plugins/comment_embed.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAleteiaSI%2Fposts%2F1945611312134962%3Fcomment_id%3D1948545781841515&include_parent=false” width=”560″ height=”161″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

“Brezpogojno zahtevamo, da mladi spoštujejo taščo in tasta. V nasprotni smeri pa ne? To je zelo zapleten odnos. Molitev in vera pomagata hitreje zaceliti rane, v odnosih pa moramo biti praktični in konkretni,” poudarja Miklavčičeva.

“Če tašča igra žrtev, je treba vselej pogledati v ozadje. Starejši ljudje včasih nimajo popolnoma nobenega občutka za mlade. Raje umrejo, kot da bi dovolili, da mladi v hiši na primer kaj popravijo,” pravi Miklavčičeva, ki ima ogromno izkušenj z “lastniškimi” odnosi med starši in otroki: “Že pregovor pravi, da pametnejši odneha. Tašča bi zaradi svojih izkušenj morala biti bolj razumevajoča in široka.”


novios noviazgo pareja

Preberite še:
7 skrivnosti zakoncev, ki se dobro razumejo


YOUNG COUPLE

Preberite še:
Desetkrat NE za dober zakon

Držanje Boga za brado in hektolitri kave

Vsi medsebojni odnosi temeljijo na spoštovanju, tako je tudi med zetom in tastom. Seveda, še bolj izpostavljeno, med taščo in snaho. Prva bi morala po mnenju Miklavčičeve za čim večje sožitje na “tamlado” prek pogovorov prenesti čim več izkušenj. Sama jih je od svoje tašče dobila ogromno, zanje je izjemno hvaležna.

“Imela sem najboljšo taščo na svetu. K hiši sem prišla domišljava, saj sem prišla na kmete in bila bolj izobražena od moža. Mislila sem, da držim Boga za brado. Ona je znala omiliti moje ostrine, veliko sva se pogovarjali, spili na hektolitre kave. Ko bi mi z največjim veseljem prisolila dve okrog ušes, me je objela in dejala: ‘Milena, saj bo bolje, počakaj, tudi ti se boš naučila.'”

Pravi, da vse, kar je, je po taščini zaslugi. “Bila sem čudna snaha, ona pa je bila kot preprosta kmečka ženska pametna tašča,” se tašče z veseljem in hvaležnostjo spominja Milena.

MILENA MIKLAVCIC
OSEBNI ARHIV MILENE MIKLAVČIČ
Med starejšo in mlajšo generacijo primanjkuje pogovorov.

Kdo “sme” kam

Sama ima dve snahi in zeta ter nekaj (samo)omejitev v lastni hiši: “Držim se načela, da mladi lahko k meni prihajajo kadarkoli, ker je tu njihov dom. Jaz pa nimam pravice, da grem v zgornje nadstropje, čeprav je teoretično moje, če me ne povabijo. Saj je to njihov dom. Starejši si tudi po tem, ko mladim nekaj dajo, to velikokrat še naprej lastijo.”


MARKO PAVCNIK

Preberite še:
Ob nedeljah zaprto: raje manj evrov v blagajni in zadovoljna ekipa


Woman

Preberite še:
Sta lepota in urejenost lahko greh?

Miklavčičeva je prepričana, da so v medgeneracijskih konfliktih bolj krivi starejši, ker imajo več izkušenj in bi morali znati bolje ravnati. “Kot če bi se šla jaz prepirat z vnukom,” je ponudila plastičen primer in še enkrat poudarila pomembnost razreševanja konfliktov.

“Mit o materi, ki je v slovenski kulturi nedotakljiv, je naredil ogromno hudega. Včasih ne le narobe interpretiramo, ampak tudi razumemo četrto Božjo zapoved. Da, spoštuj starše in starejše, a če se v tem odnosu zgodi nekaj, kar je narobe, se je treba pogovoriti.”

Prepričana je, da če imaš očeta, ki te otipava, ali mamo, ki je nasilna do tebe, tega ne moreš spoštovati. “Mi pa zahtevamo brezpogojno spoštovanje,” je sklenila pisateljica iz Žirov.


Working woman

Preberite še:
Kaj lahko svoje otroke nauči mama, ki je zaposlena?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.