Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najboljše, kar lahko letos naredite za svoje otroke

Family Dinner

Shutterstock

Zoe Romanowski - objavljeno 10/01/18

Morda se vam zdi nemogoče, toda tudi pri vas doma je to izvedljivo

Vedno je lepo, ko raziskava potrdi nekaj, za kar že vemo, da je res. To ne pomeni le potrditve našega dela, ampak nas lahko tudi navdihne, da se končno odločimo za spremembe, ki si jih želimo.

Vsi starši vedo, da so skupni obedi za družinsko mizo pomembni, nedavna raziskava na univerzi v Kanadi pa potrjuje, kako pozitivno v resnici vplivajo na otrokovo življenje. Otroci, ki redno jedo skupaj s starši, imajo namreč več možnosti, da bodo dolgoročno duševno in telesno zdravi. 

Znanstveno potrjeno

Raziskovalci so spremljali skupino otrok, rojenih v letih 1997 in 1998, in ugotovili, da na njihov razvoj vplivajo dejavniki, kot so značaj, kognitivne sposobnosti, izobrazbena stopnja matere ter sestava in funkcionalnost družine v zgodnjem otroštvu.

Če so otroci pri šestih letih pogosto jedli v krogu družine, so bili v starosti desetih let telesno zmogljivejši in so uživali manj sladkih gaziranih pijač. Ti otroci so imeli pri desetih letih tudi več socialnih spretnosti, bili so manj nagnjeni k nasilju, nasprotovanju in prestopkom.

FAMILY CUDDLE
Dmytro Zinkevych - Shutterstock

Družinski obed kot popotnica v življenju

Izsledki raziskave so pokazali, da navzočnost staršev med obroki majhnim otrokom omogoča pristno socialno sporazumevanje, pogovor o družbenih vprašanjih in vsakdanjih skrbeh ter učenje pozitivne družbene interakcije s pomočjo igre vlog v znanem in čustveno varnem okolju.

Po teh podatkih raziskovalci trdijo, da imajo družinski obroki dolgoročen učinek na dobro počutje otrok, zato bi jih morala družba podpirati, spodbujati in jim dajati prednost. To pa se začne v naših domovih; kako naj torej v letu 2018 dosežemo, da bomo večkrat sedli za mizo kot družina?


Working woman

Preberite še:
Kaj lahko svoje otroke nauči mama, ki je zaposlena?

Ponujamo štiri nasvete.

Dajte prednost družinskim obrokom

Če želite, da bo vaša družina večkrat skupaj obedovala, med delovnim tednom predvsem večerjala, poskrbite, da boste vsak dan ob določeni uri vsi družinski člani brez obveznosti. Če je mogoče, jih prestavite na kakšno drugo uro. Naj bo skupna večerja visoko na seznamu vaših prioritet.


Preberite še:
Potica po receptu sestre Nikoline

Bodite stvarni

Če ste zdaj redko skupaj za družinsko mizo, pa se odločite, da boste skupne obroke začeli uresničevati vsak dan v tednu, imate precej možnosti, da vam ne bo uspelo. Če zdaj skupaj večerjate enkrat na teden, si za leto 2018 zastavite cilj dveh ali treh skupnih večerij v tednu.

Če to že počnete trikrat ali štirikrat, dodajte še en skupni večer. Če je vse skupaj povsem nemogoče, izberite en večer za družinski obrok in ga postavite na prvo mesto. Za to sta najprimernejši sobota ali nedelja, če so vaši popoldnevi in večeri med delovnim tednom prenatrpani.

Naj bo preprosto

Družinske obroke je lažje pripraviti, če ne razmišljamo o tem, kaj bomo skuhali, deset minut pred začetkom večerje. Vnaprej načrtujte izvedljive in preproste obroke.


Preberite še:
Izmed osmih vrst ljubezni katera je vaša?

Naj sodelujejo vsi družinski člani

Ni treba, da družine le skupaj jedo, tudi priprava obroka in pomivanje posode sta lahko skupni dejavnosti. Če so vaši otroci že dovolj stari, naj pripravijo preprosto jed ali pa jih zadolžite za kakšno drugo opravilo. Naj pri tem sodeluje vsa družina.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinaživljenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.