Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 5. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Papež Frančišek: Tišina nam pomaga, da se odpremo Gospodu

POPE FRANCIS

Antoine Mekary - Aleteia

Barbara Oprčkal - objavljeno 10/01/18

"Brez tišine tvegamo, da zanemarimo zbranost duše"

Papež Frančišek je med splošno avdienco v vatikanski dvorani Pavla VI. nadaljeval pojasnjevanje delov svete maše, med drugim pa se je dotaknil tudi pomena tišine, ki verniku pomaga k notranji zbranosti in osebni molitvi. Duhovnike je opozoril, naj upoštevajo ta trenutek tišine in med bogoslužjem ne hitijo preveč.

Pomemben trenutek tišine po papeževih besedah nastopi po “slavi” oziroma, kadar je ni, takoj po kesanju. Takrat molitev dobi posebno obliko prošnje, ki se imenuje “glavna prošnja”. S povabilom “Molímo!” duhovnik ljudstvo povabi, naj se skupaj z njim zaustavi v trenutku tišine ter se zaveda, da stoji pred Bogom. Vsak v svojem srcu pa se lahko spomni svojih osebnih namenov, s katerimi se udeležuje maše.


Pope Francis kisses a child

Preberite še:
S Frančiškom na čelu ni nikoli dolgčas

https://www.facebook.com/AleteiaSI/videos/1948773158485444/

Ko prisluhnemo glasu srca in glasu Svetega Duha

Kot je poudaril sveti oče, tišina nepomeni samo odsotnosti besed, ampak pomeni, da se pripravimo na poslušanje drugih glasov. Prisluhnemo glasu svojega srca, predvsem pa glasu Svetega Duha.

Pri bogoslužju je narava svete tišine odvisna od trenutka, ki ji je namenjen. “Pri skupnem kesanju in po povabilu k molitvi pomaga k zbranosti; po branju beril ali po pridigi je poziv h kratkemu premišljevanju o tistem, kar smo slišali; po obhajilu spodbuja notranje slavljenje in molitev,” je navedel papež.

WOMAN,PRAYING,PRAYER
NeONBRAND | CC0

Pred začetno molitvijo torej tišina pomaga, da se poglobimo vase in razmislimo, zakaj smo tu. Zato je tudi pomembno prisluhniti svojemu duhu, da bi ga zatem lahko odprli Gospodu.

Kaj želimo izročiti Bogu?

Morda so za nami dnevi napora, veselja, bolečine in to želimo povedati Gospodu. Prosimo ga za pomoč in za to, da nam je blizu. Morda imamo bolne družinske člane in prijatelje ali pa ti preživljajo težke preizkušnje, morda želimo izročiti Bogu usodo Cerkve in sveta. Ravno temu je namenjena kratka tišina, preden duhovnik sprejme namene vsakogar in v imenu vseh Bogu na glas izreče skupno molitev.

Papež Frančišek je ob tem vsem duhovnikom priporočil, naj spoštujejo trenutek tišine in naj ne hitijo: “Brez te tišine tvegamo, da zanemarimo zbranost duše.”


MATE

Preberite še:
Zakaj je ta napitek tako poseben in kaj ima z njim papež?


BOYS

Preberite še:
7 tisoč ur dela in 10 kilometrov niti. Vse to za blagoslov družin.


PRIEST

Preberite še:
Bi si upali duhovniku priznati, da ste med pridigo zadremali?

Tags:
duhovnikmolitevpapež Frančišeksveta mašaSveti Duh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.