Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

S čim je hollywoodski igralec navdušil množico mladih

Samo Pučnik - objavljeno 10/01/18

Kako Jim Caviezel doživlja Kristusa in vero ter za kaj je pripravljen dati svoje življenje

Igralec Jim Caviezel, ki je igral Kristusa v Gibsonovem filmu Kristusov pasijon in bo letos v novem filmu upodobil apostola Pavla, je s svojim pričevanjem izzval več kot osem tisoč študentov in cerkvenih voditeljev na kongresu ameriških študentov SLS 2018 v Chicagu.

Majhnost, ki pripelje do veličine

Caviezel je nagovor začel z razlago imen Pavel in Savel. “Ime Savel pomeni velik, medtem ko Pavel pomeni majhen. Med snemanjem tega filma sem se naučil nekaj pomembnega: v očeh Boga smo lahko vsi veliki. Toda če hočemo na silo doseči veličino, bomo ostali majhni. To je pot svetnikov in to je bila pot svetega Pavla.”

Klic v neznano

Caviezel je poslušalcem zaupal, kako je začutil svoj poklic. Ko je bil star 19 let, je odšel v kino in po koncu filma v temni kinodvorani v svojem srcu začutil željo, da bi postal igralec. Dotlej ni imel nobenih izkušenj z igranjem, ni imel agenta, niti kakšnega pomembnega stika s filmsko industrijo. Toda bil je prepričan, da je bil poklican.


Bono U2

Preberite še:
Obstaja težava, ki je Bog ne more rešiti


GOREČI ŠKOF

Preberite še:
Film o nadškofu Vovku prejel pomembno priznanje v ZDA

JIM CAVIEZEL
Philippe Antonello. - © 2003 Icon Distribution Inc.

Bog verjame vate

Dotaknil se je tudi svoje vloge v filmu Grof Monte Cristo (2002), v katerem je upodobil Edmunda Dantesa. V vlogi se ga je najbolj dotaknil dialog, v katerem duhovniku zaupa, da ne verjame v Boga, duhovnik pa odgovori, da ni pomembno, ali on verjame v Boga. Pomembno je, da Bog verjame vanj.

Ti si pomemben!

Mladim je položil na srce, naj bodo pripravljeni v svetu pričevati o Božji ljubezni. “Bog potrebuje tvoje pričevanje v svetu; vzemi svoj križ in pojdi v svet kot ponosen bojevnik. Bog kliče vsakogar od nas, da delamo velike stvari prav vsak dan.”

O trenutkih osamljenosti pa je dejal, da “Bog ljubi vsakogar od nas osebno in je z nami v najtemnejših trenutkih našega življenja”.
Preberite še:
Osupljive preobrazbe igralke Cate Blanchett

Prava svoboda, ki nam je nihče ne more odvzeti

Ob koncu govora je spomnil na film Pogumno srce, v katerem Mel Gibson v glavni vlogi ob zadnji bitki govori o svobodi, resnični svobodi, ki je nihče ne more odvzeti. To je svoboda od greha in svoboda od suženjstva. “To je svoboda, ki si je vsi želimo, svoboda, za katero lahko zastaviš svoje življenje.”

“Vsi bomo umrli, toda ali resnično vsi živimo?” se je še vprašal igralec.


Alojzij Grozde

Preberite še:
Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.