Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Z ljubeznijo, Vincent – film, kot ga še ni bilo

Tina Martinec Selan - objavljeno 11/01/18

Ste že kdaj gledali film, ki bi bil pravzaprav premikajoča se oljna slika? Verjetno ne, saj je Z ljubeznijo, Vincent (Loving Vincent) prvi tovrsten film v zgodovini

Čudovit film režiserjev Dorote Kobiela in Hugha Welchmana nam z za Van Gogha značilnimi živimi barvami, predvsem odtenki modre in rumene, približa svet umetnosti genija, ki ga nihče ni razumel, le malokdo pa ga je cenil.

Skupaj z glasbo in odlično režijo se tako pred nami odpre prvovrstna izkušnja, kot da bi stali v galeriji premikajočih se slik, hkrati pa nas zanimiva in napeta zgodba popolnoma posrka v dogajanje.

Norec, genij ali oboje?

Vincent Van Gogh danes velja za enega izmed najslavnejših slikarjev vseh časov. Pa ni bilo vedno tako. V obdobju njegovega življenja so tega rdečelasega nizozemskega slikarja, ki je živel in delal v Franciji, imeli za reveža in norca. Pestile so ga številne duševne težave in bolezni, proti koncu življenja pa si je nekoč v agoniji sam odrezal levo uho ter nekaj časa tudi prebival v umobolnici.

Pa vendar je bil to genij, čigar neverjeten opus več kot 800 slik je toliko bolj fascinanten tudi zato, ker ga je naslikal v samo desetih letih svojega življenja.




Preberite še:
S čim je hollywoodski igralec navdušil množico mladih




Preberite še:
Osupljive preobrazbe igralke Cate Blanchett

VAN GOGH
PIXABAY

Zaslovel šele po smrti

Njegova dela so postala znana šele po njegovi smrti, ko so ljudje začeli prepoznavati neverjetno slikarsko moč in lepoto njegovih slik. V zadnjih desetletjih so Van Goghove slike med najdražje prodanimi na svetu, pri čemer so za najdražjo med njimi (Portret doktorja Gacheta) odšteli kar 75 milijonov dolarjev.

Življenje Vincenta Van Gogha je bilo turbulentno in tragično, prav tako pa se je tudi končalo. Prav o njegovi skrivnostni smrti so posneli film Z ljubeznijo, Vincent, pri čemer pa so se filma ustvarjalci lotili na povsem nov in doslej še nikoli viden način.

Film, ki ga je z ljubeznijo slikalo 100 slikarjev

Film Z ljubeznijo, Vincent je namreč v celoti sestavljen iz kadrov, ki jih predstavljajo deloma animirane oljne slike. Številne od njih so naslikane v enaki tehniki kot najbolj znane Van Goghove slike, za kar so morali slikarji natančno preštudirati slog, poteze, barvno paleto in zgradbo njegovih slik.

Za uro in pol dolg film premičnih oljnih slik, kot bi mu lahko rekli, so poljski ustvarjalci najeli 100 slikarjev, ki so naslikali kar 853 različnih oljnih platen.

Nekatera med njimi so uporabili večkrat, pri čemer so z doslikavanjem ali preslikavanjem posameznih platen dosegli različne sličice kadrov, ki pred našimi očmi tako zares oživijo.


MARKO PAVCNIK

Preberite še:
Ob nedeljah zaprto: raje manj evrov v blagajni in zadovoljna ekipa




Preberite še:
Neverjetno, kako je kit zaščitil potapljačico pred morskim psom


Woman

Preberite še:
Sta lepota in urejenost lahko greh?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.