Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 22. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Ženitni oglas v časopisu, ki je spremenil tok zgodovine

JOSEPH RATZINGER, BENEDICT VI.

GUILIO NAPOLITANO | SHUTTERSTOCK

Barbara Oprčkal - objavljeno 11/01/18

7. marca 1920 je Joseph Raztinger starejši v katoliški tednik oddal ženitni oglas

Da se samski spoznavajo tudi prek medijev, ni nič nenavadnega. Danes je sicer bolj aktualno spoznavanje prek spleta, a tudi časopisni ženitni oglasi še niso povsem izumrli. Včasih je bil to tako rekoč edini medijski kanal. Usoden je bil tudi za Bavarca Josepha in Mario.

Zakaj je njuna zgodba tako pomembna?

V drugo uspešen

7. marca 1920 je Joseph Raztinger starejši oddal naslednji ženitni oglas v katoliški tednik Altöttinger Liebfrauenbote:

“Nižji državni uradnik, samski, katoliški, star 43 let, upravičen do pokojnine, želi spoznati dobro katoliško dekle, ki zna kuhati in tudi šivati, z namenom čimprejšnje poroke. Dota in premoženje sta zaželena, vendar nista predpogoj. Oglasi se s sliko na poštni predal 734.”

Ker prvi oglas ni bil uspešen, se je odločil, da svojo ponudbo odda še enkrat, natančneje 11. julija isto leto. Tokrat se je nanjo odzvala Maria Peintner, 36-letna nezakonska hči peka, po poklicu kuharica, brez dote.

Spodaj vsa družina Ratzinger

[protected-iframe id=”50f107184244c8ba4d76bd10b27bf350-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Finstitutobentoxvi%2Fposts%2F1661992177452287%3A0&width=500″ width=”500″ height=”530″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]


POPE FRANCIS

Preberite še:
Papež Frančišek: Tišina nam pomaga, da se odpremo Gospodu


Alojzij Grozde

Preberite še:
Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence

Zaroka po nekaj dneh, poroka po štirih mesecih

Maria in Joseph sta se prvič srečala v kavarni v Regensburgu in se nekaj dni za tem zaročila. Poroka je bila že čez štiri mesece, 9. novembra 1920.

Rodili so se jima trije otroci: Georg, Joseph in Maria. Georg in Joseph sta postala duhovnika. Joseph je pozneje postal škof, nato kardinal in na koncu še papež.

Nikoli nista povedala svoje zgodbe

Joseph Ratzinger starejši je umrl leta 1959, Maria pa leta 1963. Nihče od njiju ni nikoli povedal, kako sta se spoznala. Ženitno ponudbo je leta 2006 našel glavni urednik omenjenega tednika Peter Becker in jo z največjim veseljem poslal papežu v Rim.

Novica je seveda obkrožila svet in papež Benedikt XVI. je priznal, da ni vedel, kako so se spoznali njegovi starši. Ob razkritju je dejal tudi, da ga to spomni na besede evangelista in teologa Alberta Schweitzerja, ki je dejal: “Naključje je psevdonim, ki ga Bog izbere takrat, ko želi ostati anonimen.”

“Tudi Božja volja se dogaja prek časopisov in interneta! Naj vas vodi zaupanje nam in Njemu,” so na Facebooku zapisali pri katoliškem portalu za samske, ki iščejo partnerja, katStik, ko so obudili simpatično vest o papežu Benediktu.


novios noviazgo pareja

Preberite še:
7 skrivnosti zakoncev, ki se dobro razumejo


YOUNG COUPLE

Preberite še:
Desetkrat NE za dober zakon

Tags:
papež
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.