Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 15. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 ideje, kako družino spraviti v akcijo

FAMILY CUDDLE

Dmytro Zinkevych - Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 12/01/18

S telesno dejavnostjo v krogu družine lahko pridobijo vsi. Kako postati telesno aktivna družina?

Da ima telesna dejavnost številne pozitivne učinke tako na fizično počutje kot tudi na psihično stanje ljudi, je znano. Tudi zato bi telesni dejavnosti radi namenili več pozornosti. A kljub želji nam tempo in slog življenja pogosto otežujeta, da bi si vzeli dovolj časa in poskrbeli za svoje zdravje v obliki različnih telesnih dejavnosti.

Prek skupnih dejavnosti se boste tudi povezali

Vzorci se navadno zrcalijo na vso družino, zato boste naredili veliko dobrega, če se boste kot družina odločili za aktivno preživljanje prostega časa. Tako boste pripomogli k boljšemu počutju in zdravju, povezali in zbližali pa se boste tudi kot družina, saj sicer zaradi sodobnih načinov komuniciranja in preživljanja prostega časa ta izgublja svojo temeljno vlogo in pomen.

Ne veste, kako bi se tega lotili, ali menite, da to ni mogoče? Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pripravili nekaj nasvetov, ki vam pri tem lahko pomagajo.

1. Zabavajte se

Izberite aktivnosti, v katerih vi in vaša družina uživate. Če ob kaki aktivnosti ne uživamo, je malo verjetno, da jo bomo ponovili več kot enkrat.

 • Če ste vi in vaši otroci uživali ob prebiranju ali gledanju Harryja Potterja, poskusite z neletečo različico igre quidditch. (Podrobnosti o tej igri lahko najdete na spletu.)
 • Podite na krajše pohodniške ture v okolici vašega kraja ali pa si organizirajte zbiralno akcijo rastlin, ki rastejo v vaši okolici.
 • Nasvet za zagrizene neaktivneže: v dnevni sobi odmaknite kavč in stole, naredite prostor, s spleta si naložite na računalnik kakšen video telovadbe zumba (ali kakšne druge vodene vadbe) ali si izposodite videoigro v obliki vodenih vadb ali aktivnih športov ter imejte skupinsko telovadbo ali športni turnir. Tako bo morda prehod iz sedečega v aktiven življenjski slog še najlažji, saj boste omenjene aktivnosti izvajali v svojem najljubšem prostoru in pred najljubšim kosom pohištva.
 • Družina naj si skupaj izbere svojo sanjsko počitniško destinacijo. Ugotovite, kakšna je razdalja do vaše sanjske destinacije, in to bo razdalja, ki jo morate kot družina prehoditi skupaj. Seveda ne bo šlo vse v enem dnevu. V pomoč pri štetju dnevno prehojenih kilometrov si lahko omislite pedometer ali pa si naložite ustrezno aplikacijo za vaš pametni telefon, ki bo štela prehojene kilometre. Dnevno prehojene razdalje vsak član družine vnaša v tabelo, kjer se dosežki vseh seštevajo. Kmalu boste dosegli svoj sanjski cilj.

CHILDREN

Preberite še:
Kako doseči, da bodo vaši otroci redoljubni?


Working woman

Preberite še:
Kaj lahko svoje otroke nauči mama, ki je zaposlena?

Family riding bike
PIXABAY

2. Izberite raznolikost

Vsakemu članu družine dovolite, da prispeva svoje ideje in najljubše aktivnosti, preizkusite jih tudi sami.

 • Za vsak teden izberite drugo lokacijo, kjer boste izvajali telesno aktivnost.
 • Za vsak dan v tednu izberite vrsto telesne aktivnosti, obliko športa.
 • Vključite sezonske aktivnosti. Plavanje in vožnja s kajakom poleti, smučanje in drsanje pozimi.

3. Izdelajte si urnik

Oblikovanje urnika za vašo družino je ena izmed ključnih nalog, da bo ta ostala aktivna. Pri izdelavi urnika je dobro upoštevati več stvari.

 • Izberite termine, ki ustrezajo vaši družini. Ugotovite, kateri deli dneva so taki, ko je družina skupaj, in razmišljajte, kako boste ta čas spremenili v skupno aktivnost.
 • Nekaj aktivnosti je vedno bolje kot nič. Tudi če imate na primer zjutraj samo 10 minut časa in zvečer samo 20 skupnih minut, jih izkoristite za aktivnost.
 • Urnik izobesite na mesto v hiši ali stanovanju, kjer bo na očeh vsem članom družine.
Family time
SHUTTERSTOCK

4. Razmišljajte zunaj običajnih okvirjev

 • Za izvajanje aktivnosti večinoma ne boste imeli dodatnih finančnih stroškov. Telesne aktivnosti ne izvajamo samo v telovadnicah in fitnes centrih.
 • Pojdite na družinski sprehod. To je idealen čas, ko se lahko pogovorite s svojim partnerjem in otroki o preživetem dnevu, kaj so počeli, kakšne načrte imajo.
 • Če je med vašimi televizijskimi programi tudi kakšen, ki je namenjen zdravemu življenjskemu slogu, preklopite nanj in se priključite vadbi na zaslonu.
 • Predvajajte si svojo priljubljeno glasbo in vztrajajte pri vadbi (na primer preskakovanju kolebnice) toliko časa, kolikor traja pesem. Pri drugi pesmi izberite drugo vajo.

Ne pozabite, da je telesna dejavnost pomembna za zdravje ne glede na starost, spol in telesno težo posameznika. Nasvetov in idej, kako doseči, da bo telesna dejavnost zabavna skupna aktivnost družine, je lahko še veliko več, zato pustite domišljiji prosto pot. Lahko se držite tudi aktivnosti, ki ste jih že navajeni ali pa ste jih izvajali v svoji mladosti. Treba se je le odločiti, da bo vaša družina postala aktivna družina.


Girl with suitcases

Preberite še:
Nekaj uporabnih nasvetov, da bo družinsko potovanje pravi užitek


MARKO PAVCNIK

Preberite še:
Ob nedeljah zaprto: raje manj evrov v blagajni in zadovoljna ekipa
Preberite še:
Mlada mamica izgubila bitko z rakom. To je njena zgodba.

Tags:
družinaodnosizdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.