Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 17. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

14 zabavnih mejnikov v življenju zakonskega para

COUPLE

Ivanko80

Antonia van der Meer - objavljeno 13/01/18

Ni pomembno, ali se bliža eno leto, 25 ali 50 let skupnega življenja. Vsako obletnico zaznamuje nekaj posebnega

Običajno zakonski pari praznujejo le nekatere večje obletnice, kot je srebrna ali zlata. Obstajajo pa tudi drugi zakonski mejniki, ki jih redko praznujemo, a so vseeno še kako pomembni.

Šest mesecev

To je mejnik: “Drži mi, prosim, lase.” Zelo verjetno je, da ste ta mejnik prestopili, še preden ste se poročili. Saj veste: trebušna gripa ali zastrupitev s hrano. Življenje je zmeda. In verjetno bo postala še večja. Zato pomaga reči: “Videl sem te že v tvojih najslabših trenutkih.” Lahko se sprostite, ko bodo pozneje v zakonu prišli še manj glamurozni trenutki bolezni. Stvari, kot so jutranja slabost, eksplozija plenice, norice otrok ali okrevanje po zamenjavi kolka (upajoč, da bo to prišlo na vrsto veliko pozneje).

Pomembno je, ne glede na to, kako slabo se počutite – ali kako slabo ste videti ali kako neprijeten vonj oddajate – zdaj imate nekoga, na kogar se lahko naslonite.


novios noviazgo pareja

Preberite še:
7 skrivnosti zakoncev, ki se dobro razumejo


YOUNG COUPLE

Preberite še:
Desetkrat NE za dober zakon

Eno leto

Tradicionalno je to “papirnata obletnica”. Morda pa bi ji lahko rekli kar obletnica toaletnega papirja, saj ni večjega darila, kot je to, da nekdo zamenja prazno rolico … Ne da bi zakonca vprašal, ali naj to stori.

Po enem letu ste se že naučili, da ni tako pomembno, ali domov prinesete šopek rož, ampak bolj to, da se prepričate, ali je v hladilniku mleko, v pralnici pa detergent. Po enem letu zakonca ugotovita, da so lahko majhne stvari (celo takšne, kot je to, da pokrovček priviješ na tubo zobne paste) velike geste, ki pomagajo ohranjati trden zakon.

Pet let

Mejnik “invazija vesoljčkov”. Ko se zjutraj zbudite, se zaveste, da sta med zakoncem in vami eno ali dve speči telesi, noga enega izmed njih se je zataknila na vašem obrazu. Morda je nekje v sredini še pes. In kaj je ta topla stvar, ki se širi po vašem hrbtu? Spoznate, da je biti sam (in suh in dobro spočit) popolnoma precenjeno.


COUPLE STARING

Preberite še:
Šest slabih navad, ki vam lahko uničijo zakon, in kako se z njimi spopasti

Sedem let

Mejnik “štetje nima smisla”. Ko spoznate, da nekatera dela, če hočete ali ne, vedno ostanejo vam (kot na primer preoblačenje postelje). Toda tudi on dela podobno: kot na primer pleza na streho, da bi pregledal strelovod, in v kuhinji lovi miš.

Gotovo ste sprva mislili, da si bosta delo enakovredno porazdelila in da bo vsak od vaju naredil svoj delež pri nekem opravilu, toda na koncu je lažje, če so gospodinjska dela tam, kjer so. In čista odeja diši veliko bolje kot mrtva miš, tako da ste jo še dobro odnesli.

Family sleeeping
Shutterstock

Deset let

Mejnik “več otrok kot rok”. Morda pa se tako samo zdi. Vse, kar veste, je to, da se je vojska mobilizirala in da so na poti. Na vaše ozemlje so izvedli invazijo. Izgubljata vsako bitko. Obupno potrebujeta okrepitve. In vi in vaš mož sta odločno v manjšini – četudi imata samo enega otroka.

Dvanajst let

Tradicionalno bi bil to mejnik “svile in biserov”, toda pogosteje ga označujejo neskončne količine perila in računov. Po 12 letih dosežete mejnik “potrpežljivih pravil”.

Te zoprne stvari, ki jih dela vsakdo izmed vas? In oba jih nameravata obdržati. Stvari, za katere ste mislili, da jih boste pri njem spremenili? Ni govora. Stvari, ki bi jih on rad spremenil pri vas? Samo v sanjah, prijatelj! Ob spoznanju, da je vsak izmed vaju pri tem neomajen, obupate. In se nekako trudite, da bi vseeno šlo. Sprejemanje je dobro. In ljubezen se krepi.

Petnajst let

Mejnik “otroci vedo več kot midva”. Se kdaj zalotite, da jih prosite, naj vam pokažejo, kako se prižge televizijo, ali razložijo, zakaj se nekaj črkuje drugače, kot ste mislili. Nimate več pojma. Ne veste niti tega, kar bi morali vedeti. Vaši najstniki vas na to, preden se zaprejo v svoje sobe, pogosto opomnijo z užaljenim vpitjem: “Ti nimaš pojma!” Z zakoncem gledata drug drugega in vzdihujeta. Vsaj skupaj sta v tem.

Dobro je, da imate poleg sebe kot slabega policista tudi dobrega policista (ali obratno), da nekako preživite težke dneve in slabe ocene.

Dvajset let

Mejnik “še vedno obstajajo presenečenja”. Zdaj sta uradno skupaj dovolj dolgo, da bi vsak izmed vaju lahko vedel, kaj je drugemu všeč in kaj ne. Ni več presenečenj … Ali pač? Ste prepričani, da so možu všeč jajčevci, ki mu jih pripravite za večerjo. Pojedel jih je. Z užitkom? In ko za darilo vedno dobite nekaj v rjavi barvi, ne spomnite pa se, kdaj bi vam bila rjava sploh všeč.

Ampak vse to je v redu, drug drugega lahko še vedno presenečata.


COUPLE

Preberite še:
Ljubezen ima pet stopenj, a se večina parov ustavi pri tretji. Zakaj?

on-a-yacht-2920946_960_720
pixabay

Petindvajset let

Mejnik “velikega darila”. Do tega mejnika so zakonci pogosto zadovoljni s preprosto čestitko in kosilom zunaj (ali doma). Toda 25 let … zdi se, da bi bilo potrebno nekaj več.

Na petindvajseto obletnico zahtevajte več. Morda poljube, objeme, nekaj skupnega časa za nemoten pogovor (pogovor o višini računa za ogrevanje je prepovedan). Po 25 letih veste, da so ti tihi trenutki naklonjenosti in topline resnični darovi.

Trideset let

Mejnik “skupaj sva dlje, kot sva bila narazen”. Čuden občutek je, ko veste, da je vaše bivanje že tako dolgo prepleteno z življenjem neke druge osebe. Sta kot dve vinski trti, ki sta rasli skupaj, tako da sta se prepletli v eno rastlino.

Morda je zdaj čas za filozofski razmislek. Kdo sem jaz? Sem še vedno jaz? Toda zatem morate odnesti smeti, nakupiti hrano za večerjo in zlikati perilo … Zato na to pozabite.

Petintrideset let

Ko spoznaš, da “tekmovanje s sosedovimi nima smisla”.

Vsi vaši prijatelji na Facebooku (ali katerem drugem družabnem omrežju, ki vzbuja ljubosumje) se imajo krasno, praznujejo v eksotičnih krajih, zasanjano strmijo drug drugemu v oči, javno prisrčno, sladkobno naznanjajo svojo obnovljeno predanost drug drugemu. Zakaj se vidva tako ne zabavata? Zakaj je vaša prijateljica videti bolje od vas?

Nato se spomnite. Poznate resnico. Dober zakon je samo toliko dober, kot je dobro tisto, kar se dogaja na skrivnem. Kot se je nekoč pošalil neki komedijant: “Skrivnost srečnega zakona ostaja skrivnost.”

Older couple
Pixabay

Štirideset let

Mejnik “še vedno bi se spravila v poročno obleko, če bi se hotela, pa nočem”. Recimo, da so se vaši standardi razširili (kot so se tudi vaše hlače). Dobra novica je, da se ne imenujejo več široke hlače, ampak hlače za jogo ali oprijete hlače. Sliši se veliko lepše kot nekdaj. To vam dopušča reči, da nosite udobna oblačila, ker so v modi.

Dejstvo je, da ste v letih od poroke vsako leto pridobili  kakšen gram. In hej, dokler sta oba zdrava, vama ni treba ničesar dokazovati.

Petinštirideset let

Mejnik: “Kaaaaaaaaj?”

Zdaj eden ali drugi ne sliši več tako dobro kot nekdaj. To ni pomembno, saj že tako ali tako veste, kaj bi drugi povedal. In kakšen bi bil odgovor na vprašanje. Včasih je vse, kar potrebujete, majhna gesta ali pogled, ki glasno sporoča nekaj čez sobo. Za vse priložnosti je primerno tudi: “Ne vem, kaj praviš, ne slišim te.”

Petdeset let in več

Mejnik “najboljša prijatelja”. To sta bila vseskozi. Imela sta resnično dobre in resnično slabe dneve in še vedno rada drug drugemu pripovedujeta, kako sta preživela dan. Ko sta torej skupaj, povzdignita kozarec in nazdravita svoji resnični ljubezni in prijateljstvu. Biti najboljša prijatelja je lep sklep. Mar se ni vse skupaj začelo prav s tem?


Mother in law looking at son and wife

Preberite še:
Zakaj je odnos med taščo in snaho tako “zapleten”?


HAPPY

Preberite še:
Kako se bomo manj pritoževali in bolj vzljubili življenje

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.