Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Premalo se zavedamo: krst osvobaja!

BAPTISM

PIXABAY

Tom Hoopes - objavljeno 13/01/18

Krščeni se morda ne čutimo svobodnejših od drugih ljudi. Vendar smo

Zakrament svetega krsta ni zgolj slovesnost poimenovanja, je nedavno pojasnil papež Frančišek, ampak je dejanje, ki se globoko dotakne naših življenj. Krščen otrok ni enak nekrščenemu otroku in krščena oseba ni enaka nekrščeni.

Kako to? Kakšne spremembe v nas povzroči sveti krst? Če si ogledamo krstne obljube, jih bomo našli najmanj šest.

Prva: krst nas osvobodi

Prva krstna obljuba, ki jo ponovimo vsako leto, je odgovor na vprašanje: “Se odpoveste grehu, da boste živeli v svobodi Božjih otrok?”

Krščeni katoličani se morda ne čutimo svobodnejših od drugih ljudi. Vendar smo.

Če v življenju ne upoštevamo nobenih pravil, se morda čutimo svobodne, vendar nas nenehno spremlja senca slabe vesti. Če pravila upoštevamo kot služabniki, ne občutimo svobode, ker se nam zdi, da bomo ob kršenju teh pravil deležni stroge kazni.

Če pa pravila upoštevamo kot prijateljski nasvet, se vse spremeni. Morda gre za povsem enaka pravila, toda naš položaj je drugačen. Če torej z Bogom vzpostavimo prijateljski odnos, nas zapovedi ne omejujejo, ampak so naše vodilo v življenju.

Razlika med pretirano uslužnostjo in svobodo je prijateljstvo, to pa velja tudi v duhovnem življenju. Krst nam podarja prijateljstvo z Bogom in s tem tudi svobodo.
Preberite še:
Si boter ali botra? Sedem idej za dobro botrstvo

Druga: krst nas osrečuje

V drugi obljubi se “odpovemo zapeljivosti zla, da bi nam ne gospodoval greh”.  Bog na našo obljubo odgovori z odpuščanjem grehov. Tudi to za nas pomeni povsem drugačen odnos.

Oseba, ki so ji odpuščeni grehi, je srečna in zadovoljna. Ve, kje lahko najde srečo – ne v svojih dejanjih, ampak v velikodušnosti odpuščajočega prijatelja. V takšnem razmerju živimo z Jezusom, ki nas vodi v trajno srečo.

Mary and Jesus statue
PIXABAY

Tretja: s krstom postanemo člani vesoljnega občestva

Tretje vprašanje, ki ji v odgovor sledi naša obljuba, pa je: “Se odpoveste hudemu duhu, ki je začetnik in vzrok greha?”

S temi besedami zapuščamo občestvo teme in odhajamo v občestvo luči.

Človeška bitja smo ustvarjena za občestvo. Povezovanje z ljudmi nas lahko privede v težave, lahko pa nam odpre vrata v svet dobrote – v svetovno občestvo ljudi, ki si prizadevajo za bratstvo, ljubezen in mir.

Kjer koli bomo obiskali Katoliško cerkev, od Gane do Amsterdama, od Pekinga do Nove Gvineje – povsod bomo našli ”svoje ljudi”.


GIULIA MICHELINI

Preberite še:
“Sin, ki sem ga želela splaviti, mi je rešil življenje”

Četrta: s krstom Bog postane naš Oče

Naslednje tri obljube navajajo veroizpoved, začenši z našo vero v “Boga Očeta, vsemogočnega, stvarnika nebes in Zemlje”. Bog nam v odgovor podarja milost, da “smo del Božjega življenja Svete Trojice”.

Nenadoma Bogu nismo več le prijatelji, ampak smo njegovi sinovi in hčere. Njegovi otroci, ki v njegovem imenu lahko počnemo vse, kar otrokom dovolijo starši. To je resnično pomembno, kajti …

Peta: s krstom Jezus postane naš brat

Ko s krstom postanemo člani Božje družine, se naše življenje korenito spremeni.  Ker še nismo navajeni te družinske dinamike, bomo na začetku gotovo naredili veliko napak, toda z obilico odpuščanja jo bomo počasi osvojili.

V svoji krstni družini smo resnično blagoslovljeni: Jezus postane naš brat. Pravzaprav je še boljše kot to: postane naš ženin in njegova vdanost je brezmejna.

Tudi naša mora biti, kajti …

Šesta: krst potrebujemo, da zmoremo ljubiti

Poleg svobode, sreče, občestva, sinovstva in bratske ljubezni s krstom prejmemo tudi darove Svetega Duha.

S temi darovi – modrostjo, umnostjo, svetom, močjo, vednostjo, pobožnostjo in strahom Božjim – smo opremljeni za ljubezen. Z njimi dobimo priokus Boga; sposobnost, da življenje vidimo z njegovim pogledom, sposobnost, da razločimo, kaj je prav, in moč, da to tudi storimo.

Bog nam je vse te stvari obljubil. In Bog nikoli ne prelomi obljube. Zato je krst tako pomemben.


Pope Audience

Preberite še:
Papež Frančišek: Vero posredujte v narečju ljubezni


Family Dinner

Preberite še:
Najboljše, kar lahko letos naredite za svoje otroke

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
duhovnikkrst
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.