Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pogosto besnite za volanom? Nima smisla.

TRAFFIC

ANDREJ PRAZNIK | DRUŽINA

Cynthia Dermody - objavljeno 13/01/18

Poskusite se v vajah za prijaznost. Začnite zdaj in do konca letošnjega leta vam bo zagotovo uspevalo

Prijaznost je vedno priljubljena. Toda ko gre za nas, to ni tako preprosto. Zakaj? Ker je biti prijazen včasih izjemno zahtevno in vključuje tveganje, predvsem prijaznost do tujcev.

Kot za večino stvari v življenju tudi za prijaznost velja: vaja dela mojstra. Povsem naravno je, da razmišljamo o tem, kako smo prijaznejši do ljudi, ki jih imamo radi in jih vidimo vsak dan, ampak vedno ni tako. Zakaj torej ne bi leta 2018 začeli z našo pobudo prijaznosti … Začenši kar pri vas doma. Če boste pridno vadili, lahko svoje nove navade predstavite tudi zunaj doma. Tule je nekaj predlogov.

1. Vztrajajte pri lepem vedenju

Zdi se, da splošna vljudnost na številnih krajih počasi izginja, toda lepo vedenje je eden izmed ostankov ponižnosti in prijaznosti, ki ga je dobro ohraniti tako doma kot v javnosti.

Uporabljajte ”prosim”, ”hvala” in ”ni za kaj” ob vsaki priložnosti – ko vam mož poda daljinca, ko otroke prosite, naj si umijejo zobe ali pospravijo igrače; cilj je, da te fraze postanejo del verbalnega DNK vaših otrok, dobro pa je tudi, da so za vas nekaj povsem samodejnega – da, celo odrezava blagajničarka si zasluži prijazen pozdrav, četudi se vam zdi, da si ga v resnici ne.


SADNESS,DEPRESSION

Preberite še:
Znate pomagati prijatelju v stiski, ne da bi ga še bolj prizadeli?

HANDS
PIXABAY

2. Manj kričite

Če imate otroke, je to precej zahtevna stvar. Celo najbolj potrpežljivi starši na svetu vsake toliko časa izgubijo potrpljenje; morda tudi malce pogosteje. Razmere postanejo stresne, ljudje zamujajo, urniki se zapletejo, preizkusi znanja so neuspešno opravljeni, hladilniki se izpraznijo – predvsem v velikih družinah. Raziskave so pokazale, da je vpitje v vsaki obliki, od vsakdanjega godrnjanja do žaljivk in poniževanja, zelo škodljivo in lahko pozneje vodi v vedenjske motnje. Zato globoko zajemite sapo, preštejte do pet, nato pa mirno in ljubeče spregovorite.


WOMAN,STRESSED

Preberite še:
3 navade, ki uničujejo naš naravni ritem in nam dnevno škodujejo


IPHONE,APPS

Preberite še:
3 razvade, ki slabo vplivajo na vaš dan

3. Preživite manj časa s svojim telefonom (in več z otroki)

Vaš čas je morda najdragocenejša stvar, ki jo lahko nekomu podarite. Zakaj torej ne bi začeli kar s svojimi otroki? Odklopite se s Facebooka in pozabite na najbolj vroče novice. Biti navzoč pomeni biti ljubeč.

MUM CHILD
PIXABAY

FAMILY CUDDLE

Preberite še:
4 ideje, kako družino spraviti v akcijo

4. Bodite pozorni na ”priložnosti” za drobna dobra dela

Služenje bližnjemu je čudovit način, da svojim otrokom vcepite prijaznost, in nobene potrebe ni, da bi morali v to vložiti veliko truda. Ko se boste naslednjič odpravili na sprehod v park, vzemite s seboj vrečko in poberite odvržene odpadke ali pa starejši sosedi pomagajte prinesti nakupovalne vrečke iz trgovine.

5. Na cesti se ne razburjajte

Prijaznost bi morali vaditi, tudi kadar so ljudje okoli nas ”anonimni” – predvsem vozniki. Na naših cestah je prijaznost že skoraj izumrla. Izogibajte se žaljivkam in vpitju, še posebej, kadar so v avtu tudi otroci.

Ko bo naslednjič nekdo izsilil vašo prednost (in to se bo zagotovo zgodilo), bodite sočutni in otrokom povejte, da se vozniku v avtomobilu verjetno nekam mudi. Morda zamuja v vrtec, kjer ga čaka objokani malček, ali pa hiti domov, ker se je nekaj zgodilo. Ne veste, kaj je res, in pravzaprav to sploh ni pomembno … Vi morate biti prijazni ne glede na to, kako se vedejo ljudje okoli vas.


COUPLE STARING

Preberite še:
Šest slabih navad, ki vam lahko uničijo zakon, in kako se z njimi spopasti

6. Vsak večer si med seboj zaupajte, kaj ste tisti dan storili za prijaznejši svet

Vsak družinski član naj med skupnim večernim obedom  pove, kaj ”prijaznega” je tisti dan storil, ne glede na to, za kakšno malenkost gre. Če kdo nima nobene zamisli, ga boste spodbudili, da se bo bolj potrudil naslednji dan. Navsezadnje je prijaznost nalezljiva …

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
odnosiotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.