Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 2. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj se novi slovenski seriji Mame lahko brez skrbi izognete

Lucija Čakš - objavljeno 14/01/18

Na nacionalni televiziji so začeli predvajati novo slovensko humoristično serijo Mame. Pa je zares humoristična in koliko sploh govori o materinstvu?

V napovedniku na spletni strani so najprej navedli podatek, da na tako rekoč vseh slovenskih televizijskih postajah lahko že gledamo kakšno domačo serijo, ki pred zaslon privablja veliko število gledalcev. Tej karavani so se očitno želeli pridružiti še na nacionalki, verjetno v upanju na prav tako visoko gledanost. Pa jim bo s humoristično serijo Mame to uspelo?

Naslov serije je nekoliko zavajajoč. Res je, da so štiri od glavnih petih protagonistk matere, vendar jih v tej vlogi komaj kaj vidimo. Otroci so na zaslonu le kakšno minutko, pa še takrat večinoma molčijo, mame pa se nanje hudujejo, celo kričijo.

Če pa o otrocih spregovorijo v njihovi odsotnosti, s svojimi prijateljicami ali partnerji, zavijajo z očmi, vzdihujejo in na sploh dajo vedeti, kako v starševstvu trpijo. Že v prvem delu, ki običajno napoveduje ton vse serije, ena od mam edinemu liku brez otrok svetuje: “Ne imet’ otrok!” In ta odvrne: “Ne, sej ne bom!”


FAMILY CUDDLE

Preberite še:
4 ideje, kako družino spraviti v akcijo

Materinstvo = muka?

Zakaj je treba materinstvo prikazovati tako negativno? Je povprečna slovenska mama res tako zagrenjena? Tak ton res nagovarja široko žensko občinstvo? Se lahko s tem poistoveti toliko žensk?

Morda bi z glavnimi liki ob njihovem pritoževanju lažje sočustvovali, če bi resnično prikazali kakšno izmed neštetih težkih situacij, v katerih se lahko znajde mama. Potem bi njihove odzive na lastne otroke lažje razumeli. V gledališki igri, iz katere je serija izšla, je govora o tem veliko. A scenaristi serije (Ivana Jurković, Irena Svetek in Dušan Čater) so ohranili predvsem igralke, spremenili pa like in zgodbo.

Tako spremljamo ženske, ki sicer so mame, a bolj kot z otroki se ukvarjajo s svojimi osebnimi dramicami, iz katerih delajo veliko dramo. Za zdaj se vse zdi bolj kot velika zamujena priložnost glede na to, kaj bi humoristična serija z naslovom Mame lahko bila.
Preberite še:
Z ljubeznijo, Vincent – film, kot ga še ni bilo


GOREČI ŠKOF

Preberite še:
Film o nadškofu Vovku prejel pomembno priznanje v ZDA

Młoda mama z małym dzieckiem
Nick Dolding / Getty Images

Komediji manjka komični element

Svet materinstva zares prinaša kup okoliščin, ki so kot naročene za komedijo. Od tega, kako te malčki pred drugimi lahko spravijo v zadrego, do tega, kako “štorasta” je včasih komunikacija med mamami, ki imajo povsem različne prioritete, vrednote ali poglede na nekatere vidike materinstva.

Še precej zlajnana zadrega, ko otroci zaženejo dramo sredi trgovine, bi bila bolj smešna od tega, da je treba po sina v šolo, ker je učiteljico z lepilom prilepil na stol (ob čemer se požvižgajo na dejstvo, da šoloobveznega otroka nihče ne more kar poslati domov, razen če je bolan). Pa ko bi nam vsaj pokazali tisto na stol prilepljeno učiteljico …

Tovrstne serije so precej priljubljene

Dejstvo je, da imajo mame tudi svoje življenje, svoje težave, svoje želje in potrebe, kar je zadnje čase tudi priljubljena tema ustvarjalcev filmov in serij. Že omenjena serija je zrasla iz uspešne komedije z istim naslovom. Pred tremi leti so na temo nepopolne mame snemali serijo

. V ZDA sta lani in predlanskim še posebej odmevala filma Poredne mame in Poredne mame 2.
Preberite še:
S čim je hollywoodski igralec navdušil množico mladih

V vseh naštetih zgodbah, tudi v seriji Mame, je poudarjeno, kako mame potrebujejo sprostitev, čas zase, ko pa ga končno dobijo in malo zadihajo, se sprostijo predvsem s plesom, veliko alkohola in, če je le mogoče, še s slačifantom. Je to res najpogostejši ali najbolj učinkovit način sproščanja za preobremenjene mame?

Res je, da je materinstvo naporno, da od ženske zahteva ogromno. A tudi ni ves čas samo muka in trpljenje. Nasloviti serijo Mame, potem pa vanjo ne vdihniti niti kančka materinske nežnosti, srčnosti ali ljubezni, je zares zapravljena priložnost.


GIULIA MICHELINI

Preberite še:
“Sin, ki sem ga želela splaviti, mi je rešil življenje”


STOPY W DŁONI MATKI

Preberite še:
Rojstvo nedonošenčka – moja zgodba

Tags:
materinstvootroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.