Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Poduhovljena ali prestižna? Spoznajte barvo leta 2018.

PANTONE

Redpixel.pl - Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 17/01/18

Kaj nam sporoča odtenek, poimenovan ultra violet, barva leta 2018?

Barva leta 2018 po smernicah podjetja Pantone je tako imenovana “ultra violet”. Kot lahko preberemo na njihovi strani, je to barva, ki “simbolizira eksperimentiranje in nekonformizem, zato v ljudeh premika meje ustvarjalnosti in nas spodbuja k premisleku o tem, kako bi pustili svoj pečat na tem svetu”.

Kaj je Pantone?

Ameriško podjetje Pantone je svetovno priznana referenca za standardizirane barvne sisteme, ki se uporabljajo v vejah številnih industrij in oblikovanja. Po zaslugi Pantona so vsi barvni odtenki razdeljeni na kategorije po barvah in številčnih kodah.

Tako ima letošnji odtenek leta, ki so ga poimenovali ultra violet, svojo številko 18-3838, ki ga enoznačno določa.

PANTONE
© Pantone - Facebook

Na Pantone se obračajo kreativne stroke vseh vrst, z upoštevanjem njegovih smernic pa zagotavljajo, da so njihovi izdelki sodobni, moderni, trendovski in aktualni.

Odtenek leta v praksi

Pantonovo barvo leta bomo uporabniki lahko videli v vseh plasteh življenja, ki jih zadeva oblikovanje katerekoli vrste: arhitektura in interjer, računalniška tehnologija, avtomobilska industrija, modna industrija, kozmetična industrija in tako naprej.

Kaj to pomeni?

Če boste v letošnjem letu iskali barvni navdih, na primer za opremo stanovanja, prenovo sobe, rdečo nit poroke, nov videz spletne strani, posodobitev gostinskega lokala ali pisarne, potem vam bo navedeni odtenek lahko v pomoč. Prav tako bomo veliko te barve videli v trgovinah s pohištvom, modnih trgovinah, na policah z barvami in laki, na kozmetičnih poličkah in drugod.


COUPLE

Preberite še:
14 zabavnih mejnikov v življenju zakonskega para

PANTONE
© Pantone - Facebook


WOMAN EATING SWEET

Preberite še:
Na pomoč! Kako preprečiti tolaženje s hrano?


Petra Greiner

Preberite še:
“Tudi ko mi je bilo najtežje, sem si nadela rdečo šminko in kapljico parfuma”

Vijoličasta barva ima bogato zgodovinsko in simbolno sporočilnost

V zgodovini je purpurna (nekoliko bolj rdečkast odtenek vijoličaste) veljala za kraljevsko barvo vse od časa antike. Barvilo so pridobivali iz purpurnih polžev; šlo je za najdragocenejše barvilo, purpurna oblačila pa so bila dragocenejša od zlata.

Vijoličasta in škrlatno rdeča barva sta bili rezervirani le za cesarja in sta se tudi pozneje obdržali kot kraljevi barvi. Kralji so tako nosili krone, oblečene v žamet purpurne barve, ter dolge plašče iz enakega materiala, pošitega z dragimi kamni in obrobljenega s krznom hermelina.

Iz teh časov se je vijoličasta barva tudi v Katoliški cerkvi ohranila kot barva škofov. Dandanes v liturgiji vijoličaste mašne plašče in mašne prte uporabljajo v adventu in postnem času, ko vijoličasta barva simbolizira skromnost, ponižnost in pokoro.

Psihološke lastnosti vijoličaste barve

Vijoličasta barva nastane med barvnim mešanjem rdeče barve – ta pooseblja lastnosti materije, zemeljskega – in modre barve – ta pooseblja duhovno. Zato naj bi vijoličasta barva povezovala čutno in duhovno.

V knjigi Govorica barv avtorica Nina Asja Kovačev piše: “Sakralni pomen vijoličaste barve je povsem nasproten njenim profanim učinkom. Vijoličastih oblačil namreč nihče ne povezuje s skromnostjo, ponižnostjo in pokoro. Običajno jih povezujemo z ekstravaganco, nekonvencionalnostjo, originalnostjo in vpadljivostjo. Kljub svoji hladnosti je vijoličasta zelo glasna barva in zaradi svoje redkosti je celo opaznejša od rdeče.”
Preberite še:
Bo Slovenija zaradi izseljevanja ostala brez ljudi?


TV SERIE MAME

Preberite še:
Zakaj se novi slovenski seriji Mame lahko brez skrbi izognete

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.