Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako naj molimo, da bomo prejeli tisto, za kar prosimo?

PRAYER

PIXABAY

Maja Pintarič - objavljeno 18/01/18

"Kakšna je v evangeliju molitev tistih, ki jim uspe od Gospoda izprositi, kar želijo," se sprašuje tudi papež Frančišek

Verjetno smo že vsi kdaj doživeli, da Boga prosimo, a se nam zdi, da ne prejmemo tega, za kar prosimo, si želimo in pričakujemo. “Kako naj torej molimo, da bomo od Gospoda prejeli to, za kar prosimo,” je papež Frančišek zastavil izzivalno vprašanje.

Obenem je nakazal na odgovor: ta se skriva v evangeliju, ki nam govori o številnih ozdravitvah. Ljudje se v svojih stiskah s prošnjami obračajo na Jezusa in on jih usliši.

Močna vera

Papež navede primer, ko bolnik Jezusa izzove s stavkom: “Če hočeš, me moreš ozdraviti.” Jezus odvrne: “Hočem.” In ga ozdravi. Mož ga je prosil z močno vero in z zaupanjem. Evangelij nam torej jasno kaže, kako naj prosimo. Z močno vero – vse je namreč mogoče tistemu, ki veruje.


MAN PRAYING

Preberite še:
Najbolj priljubljena molitev – takoj za očenašem in zdravamarijo


INSOMNIA

Preberite še:
Ne morete mirno spati? Zmolite to molitev.

Papež še doda: “Vedno, kadar se približamo Gospodu, da bi ga kaj prosili, je treba izhajati iz vere in to storiti v veri: ‘Imam vero. Verjamem, da ti to lahko storiš.'”

Pogum, ponižnost in vztrajnost

A prositi ni vedno lahko. Obhajajo nas različni dvomi: moja prošnja je nepomembna, nesmiselna, preveč ambiciozna, le kdo sem jaz, da se bo Gospod ozrl name. Tudi v evangeliju so primeri, ko se ljudje le s težavo približajo Gospodu.

A papež vabi, da se Nanj obrnemo s pogumom: “Imeti pogum, da ga izzovemo, kakor je to storil mož. V veri.”Imeti moramo pogum, da Gospoda prosimo, pogum, da ga izzovemo, in pogum, da pred njim pokleknemo. To je ponižnost.

Da, tudi za ponižnost je potreben pogum. Pogumno se obrniti na Gospoda v ponižni prošnji, a z neomajno vero, da nas bo uslišal, saj je sam rekel: “Prosite in vam bo dano.”


KOBIETA W CIĄŻY

Preberite še:
Molitev za ženske, ki ne morejo zanositi

PRAYER
PIXABAY

“Kot svetniki,” papež pokaže na naš vzor. Številni so bili v svoji veri zelo pogumni, zato so dočakali uresničitev svojih prošenj. Kot na primer Sv. Monika: bila je pogumna in vztrajna v svojih molitvah in prošnjah in Gospod jo je uslišal, čeprav se odgovor na prošnjo ni takoj izpolnil. Četudi se to, za kar prosimo, ne uresniči takoj, moramo v molitvi, prošnji, zaupanju in veri vztrajati. “Velikokrat je potrebna potrpežljivost – znati čakati na pravi čas. Ne odnehati, temveč vedno iti dalje,” nas še spodbuja papež. Celo vztrajanje od nas zahteva nekaj poguma.


Young girl praying

Preberite še:
Zakaj se katoličani pred molitvijo pokrižamo

Če molitev ni pogumna, ni krščanska

Krščanska molitev je torej prežeta s pogumom in vero.

“Gospod nam je rekel: ‘Prosite in vam bo dano.’ Sprejmimo tudi to njegovo besedo in zaupajmo, a vedno v veri. To je pogum, ki ga ima krščanska molitev. Če molitev ni pogumna, ni krščanska,” je papež Frančišek sklenil svoje razmišljanje.

Prosite in vam bo dano. Verjetno nam je vsem jasno, da Gospod odgovarja na prošnje, ki so dobronamerne.  Med vsemi prošnjami pa zagotovo ne bo preslišal tiste, v kateri ga bomo prosili za ponižnost, vztrajnost, pogum in močno vero.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila portugalska stran Aleteie. Nekateri citati so povzeti po Radiu Vatikan.


POPE FRANCIS,PLANE,MARRIAGE

Preberite še:
Edinstveno: papež Frančišek par poročil na letalu


STICNA

Preberite še:
Skrivnostni beli menihi, ki zdravijo ljudi


BETHANY HAMILTON

Preberite še:
Deskarska zvezdnica, ki ji je morski pes odgriznil roko: Rešil me je Bog

Tags:
molitevpapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.