Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Mladi, ste brez Wi-Fi-ja? Papež ponuja geslo, ki nikoli ne zataji.

IMG_7439

Barbara Kržišnik

Jóvenes en Maipú (Chile)

Urška Leskovšek - objavljeno 18/01/18

"Če ne ljubite domovine, ne verjamem, da ljubite Jezusa," je Frančišek dejal mladim Čilencem

Papež Frančišek se je tretji dan obiska v Čilu obrnil na tiste mlade, ki “visijo” na telefonih in iščejo “geslo” za povezavo do bolj duhovnega, veselega življenja, v katerem bodo čutili odgovornost tudi do domovine in najrevnejših  v njej.

Brez povezave

Mladim je povedal anekdoto, da je neko dekle vprašal, kdaj je najslabše volje. “Ko mi zmanjka baterije na telefonu ali ko se prekine internetna povezava,” je odgovorilo.

Ta odgovor je navezal s stanjem, ko se naša “pasovna širina zmanjšuje” in “ostajamo brez povezave, brez povezave z Jezusom, brez baterije”.  Papež je mladim ponudil geslo in način, kako se slabe volje rešiti, ključ, da ne bomo “potrti, žalostni, brez moči in ne bomo vsega videli v slabi luči”.

“Brez povezave z Jezusom bomo zatrli svoje ideje, uničili sanje, svojo vero in bomo slabe volje.” Iz protagonistov – kar smo in želimo biti – lahko preidemo v občutje, da je vseeno, ali nekaj storimo ali ne, je opozoril sveti oče.

Baby - Kid - Smartphone
By Yaoinlove | Shutterstock

Hudič želi, da imaš občutek ničvrednosti

“Nikoli ne misli, da nimaš kaj prispevati, ali da tistega, česar ne storiš, nihče ne pogreša,” je poudaril. Navedel je besede čilskega svetnika Alberta Hurtada Cruchage, ki je dejal, da je prav to nasvet hudiča, ki želi, da se ti zdi, da nisi nič vreden, in da pustiš stvari takšne, kot so.

Kakšno je geslo?

Frančišek je prosil mlade, naj pogledajo vase in najdejo tisto, s čimer lahko kaj pripomorejo k boljšemu življenju v domovini. Povabil jih je, naj se vprašajo, kaj bi Kristus storil na njihovem mestu. Svetoval je, naj si to vprašanje vpišejo kar v telefon in si ga večkrat ponavljajo – v šoli, na fakulteti, na ulici, doma, med prijatelji, v službi: Kaj bi na mojem mestu storil Kristus?

“To je geslo, baterija, ki bo prižgala naše srce, našo vero in iskrico v očeh,” je mladim razkril sveti oče.

POPE FRANCIS,CHILE
Barbara Kržišnik | Aleteia

Bodite pogumni

Papež je mlade povabil tudi, naj bodo pogumni. “Pojdite ven, srečujte se s prijatelji, s tistimi, ki jih ne poznate ali ki so v stiski. Bodite samarijani, ki nikoli ne pustijo ljudi ležati ob cesti,” je spodbudil. Bodite kot Zahej, ki je svoje materialistično srce spremenil v solidarno; kot mlada Magdalena, ki je vztrajno iskala ljubezen in jo našla le v Jezusu, je mlade pozval papež Frančišek.

“Če ne ljubite domovine, ne verjamem, da ljubite Jezusa”

“Mladi, ljubite svojo domovino. Če tega ne počnete, ne verjamem, da ljubite Jezusa,” je zatrdil papež. “Če niste domoljubi, ne boste naredili nič. Za Čile dajte največ, kar zmorete.” Te besede je povezal s krajem srečanja z mladimi, saj je to eno od ključnih mest, kjer se je dogajala osamosvojitev Čila, in z 200-letnico samostojnosti države. Mlade je povabil, naj bodo protagonisti v svoji državi, in jim zagotovil, da jih bo pri tem spremljala Marija.

Bodite nemirni

Papež je mlade še prosil, naj ne nehajo biti nemirni, iskalci, idealisti ter naj ne poslušajo tistih odraslih, ki jim pravijo, da so nezreli. “Lahko bi se zdelo, da biti zrel pomeni sprejeti krivico, verjeti, da ni mogoče storiti ničesar, da je bilo vedno tako, kot je.”

Mlade je spodbudil, naj bodo glasni tudi v Cerkvi. Potrebujemo vaše nasprotovanje, je zatrdil sveti oče. “Zamajajte naša tla, če smo zakrneli, in nam pomagajte biti bližje Jezusu,” je Frančišek še prosil mlade.

Tags:
mladipapežpapež Frančišek
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.