Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Mamin čas zase ni razkošje, ampak nuja

MOTHER GOING OUT

SHUTTERSTOCK

Tina Martinec Selan - objavljeno 20/01/18

Zakaj mora vsaka mama kdaj sama od doma

“Iz prazne skodelice ne moreš nalivati,” pravi znani pregovor. To je še kako res za mame, še posebej mame majhnih otrok.

Mama podpira tri vogale v hiši

Ona je tista, ki daje družini toplino, občutek domačnosti in razumevanja, ki sprejema in občuti vse, kar otroci prinesejo s sabo domov iz šole, vrtca in od drugod.

Mama pač mora biti tam, na voljo za objem, pogovor, tolažbo, uteho, za razsojanje sporov, tudi za nego ter za nešteta hišna opravila. Teh ni malo, še posebej če je otrok veliko ali dokler so še majhni. In ko se nabere preveč vsega, pridejo utrujenost, naveličanost in nepotrpežljivost.


Family Dinner

Preberite še:
Najboljše, kar lahko letos naredite za svoje otroke


FATHER SON

Preberite še:
Kaj reči otroku, ko se pripeti nekaj hudega?

Chores with Child
Aleksandar Nakic | iStock

To ni razkošje

Biti mama je čudovito in neskončno izpolnjujoče, lahko pa je tudi zahtevno in naporno. Malce v šali lahko rečemo, da je materinstvo služba, ki traja 24 ur na dan, sedem dni na teden, bolniškega dopusta in počitnic pa ni.

Zato je toliko bolj pomembno, da si zna mama tu in tam vzeti nekaj časa samo zase, iti sama od doma, in to brez slabe vesti. Naj bo to zaradi hobija, obiska svete maše, sprehoda ali kave s prijateljico – ženske na tako sprostitev prevečkrat gledamo kot na razkošje, ki nam ni dostopno, čeprav bi ga še kako potrebovale.

“Sem slaba mama, če grem kar sama, brez otrok?”

Pa je res to, da gre mama na primer enkrat na teden sama za nekaj ur od doma, z otroki pa je ta čas očka, tako neizvedljivo? Običajno se izkaže, da to sploh ni tako težko in da je mama tista, ki jo to najbolj skrbi.

Kaj pa, če bo medtem kaj narobe? Kaj pa, če bo kateri od otrok postal lačen? Kaj pa, če se kaj polije, razbije? Ali če bo otrokom vmes postalo dolgčas ali pa hudo po mamici?

V njej se oglasi dvom: “Sem slaba mama, če grem kar sama, brez otrok?”

Father and daughter
PIXABAY

FAMILY CUDDLE

Preberite še:
4 ideje, kako družino spraviti v akcijo

Tudi očka zmore biti nekaj ur sam z otroki!

Izkušnje številnih mam kažejo, da so imeli, ko so se enkrat spravile od doma, od tega koristi prav vsi. Najprej seveda ona sama, saj si je v nekaj urah miru lahko odpočila, si zbistrila misli in si napolnila baterije. Zaradi tega se je predvsem spet povezala sama s seboj, zato pa je tudi domov prišla bolj vesela, sproščena in zadovoljna.

Tudi oče in otroci so se medtem lahko povezali na svoj način in v svojem ritmu. Mož je zadovoljen, če lahko za nekaj ur razbremeni ženo in če upraviči zaupanje, da bo zmogel sam. In če je prt obrnjen malo drugače, ko pride mama domov, če so otroci namesto naribanega jabolka jedli takšno v krhljih ali če ima otrok bodi oblečen narobe? Brez skrbi, hujših posledic “očetovske vzgoje” zato ne bo.

Najboljša mama je zadovoljna mama

Poznam primere mam, ki imajo veliko otrok, pa si vendar redno vzamejo uro ali dve na teden zase. Hodijo na večerno telovadbo, aerobiko, na tek s prijateljico, se dobivajo v skupini za mame ali gredo enkrat na leto za ves konec tedna same na duhovno obnovo.

Prav vse pravijo, da niso tako nepogrešljive, kot so sprva mislile, in da je vedno vse v redu – z vsemi. Več kot v redu, pravzaprav, domov se vrnejo kot prerojene in z ogromno nove energije, ki jo lahko spet razdajajo svojim družinam.

Navsezadnje je res, da je najboljša mama zadovoljna mama.


FRANCIS HOULE HANDS

Preberite še:
Spoznajte Francisa, preprostega moža – s Kristusovimi ranami


Omar Naber

Preberite še:
Kako je Omar Naber povezal očeta in sina, ki nista govorila 10 let


SARA AHLIN DOLJAK

Preberite še:
Sara Ahlin Doljak: Zaradi bolezni ne more govoriti, a je še vedno uspešna odvetnica

Tags:
družinamamamaterinstvoodnosiotroksprostitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.