Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Veste, kdo je zavetnik študentov? In kdo vam lahko pomaga pri izpitih?

EXAM

PIXABAY

Karolina Sarniewicz - objavljeno 23/01/18

Ne pozabi, da imaš v obdobju študijskih dirk v nebesih močne zaveznike. Ne boj se jih prositi, da ti izmolijo uspeh, malo pomoči pri študiju ali da končno opraviš tisti zoprni izpit

O svetnikih je dobro misliti kot o nepopolnih osebah. Pri tem ne gre za to, da bi z njihovimi večkrat precej razburkanimi življenjepisi tolažili svojo slabo vest, ampak za to, da se spomnimo, da svetost ni najprej iskanje idealov, temveč izročanje svojih slabosti Nekomu, ki lahko plevel spremeni v čisto zlato.

Tak pogled nam ne pride prav le v trenutkih, ko nam je že pošteno slabo od svoje krhkosti in greha, ampak v prizadevanjih vsakega še tako običajnega dne. Na svetnike, ki jim ni vedno vse uspevalo, je dobro misliti posebej v izpitnem obdobju. Med njimi je namreč veliko takih, ki bi danes izkoristili vse popravne roke, kar jih ponuja fakulteta.


FLOODS

Preberite še:
Tu je svetnik, ki vas lahko reši poplav


JACUQES FESCH

Preberite še:
Jacques Fesch – morilec, ki bo morda postal svetnik

Blažena Chiara Luce Badano

Chiara na primer – Italijanka, ki je zelo mlada umrla za rakom – je ponavljala tretji letnik gimnazije v Savoni, ker ni opravila matematike. Najprej jo je to strašno skrbelo, saj je prineslo nove prepire z njenimi starši, s katerimi je bilo že tako težko skleniti kakršenkoli kompromis.

To pa je ni ustavilo v hoji za Jezusom: hodila je na srečanja s svojo soimenjakinjo Chiaro Lubich, ki je ustanovila Gibanje Fokolarov. Tam je Chiara Luce počasi odkrivala, da popolno združenje s Kristusom pomeni biti mu blizu v trenutkih, ko je bil najbolj zapuščen.

Jezus jo je tako prevzel, da je lahko diagnozo, ki je napovedovala njeno smrt, sprejela mirno. Matematika ni bila več pomembna, ker je opravila izpit življenja – popolnoma se je izročila Bogu. Svojim staršem je pred smrtjo dejala: “Name čaka drugačen svet in nič drugega mi ne preostane, kakor da se mu prepustim. Čutim, da sem del čudovitega načrta, ki se odkriva pred mano. Tako zelo rada sem kolesarila, pa mi je Bog vzel noge. A dal krila!”

VIANNEY
KSENJA HOČEVAR

Sveti Janez Marija Vianej

Približno sto petdeset let pred Chiaro je francosko šolo blizu Lyona obiskoval Janez Marija Vianney. Odraščal je v obdobju revolucije, zato ni mogel hoditi v župnijsko šolo in se je pisati naučil šele pri 17 letih, kar je pokopalo možnosti za dobro nadaljevanje študija. Ko je vstopil v semenišče, je bil tako nespreten, da so mu predlagali, da ga zapusti.

Ni se dal in čeprav je še kot duhovnik imel težave z branjem in pisanjem – med pridigami je večkrat jecljal – je zaradi pomanjkanja kandidatov postal župnik v vasici Ars. Uboga vasica pa je bila zanj zadetek v polno. Ker je imel tako pristen stik s preprostimi prebivalci, je naenkrat nagovarjal cele množice in daleč naokoli zaslovel kot odličen spovednik.

Njegova zgodba kaže, kako lahko Bog iz naših slabosti naredi nekaj res velikega. Dovolj je, da zadenemo ob steno, ugotovimo, da ne gre več naprej, in se Mu vržemo v objem.


Alojzij Grozde

Preberite še:
Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence

STUDENT
PIXABAY

Sveti Jožef iz Kupertina

Bil je tako nenadarjen in neroden, da so ga kapucini vrgli iz samostana. Predstojniki so trdili, da nekdo, ki ni sposoben na drugo stran jedilnice prenesti krožnikov, ne da bi jih ob tem nekaj razbil, pač ne more reševati duš.

Na pomoč so mu priskočili frančiškani in ga sprejeli medse, ker so potrebovali nekoga, ki bo skrbel za živali. Odlično se je znašel v tej vlogi in svojo nalogo vzel popolnoma resno. Ni nehal sanjati o duhovništvu in nazadnje je dosegel cilj.

Ena od zgodb iz njegovega življenja pripoveduje, da je neki izpit opravil samo zato, ker je izžrebal vprašanje o edinem odlomku iz evangelija, ki ga je dobro poznal. Je zavetnik študentov.


FBI

Preberite še:
To je film, ki ga Slovenci nismo smeli videti


FRIDERIK BARAGA

Preberite še:
Še neslišane zgodbe o najslavnejšem slovenskem misijonarju

Pomoč v nebesih

Prvi nauk teh zgodb je, da so izpiti, kolokviji in ocene le koraki na poti k višjemu cilju. Z nekaterimi od teh korakov se bomo morali resno spoprijeti, nekatere pa bomo opravili mimogrede.

Drugi pa je, da imamo v nebesih prave zaveznike. Čeprav jih ni več na tem svetu, dobro vedo, kako težko nam je. Zato se jih ne bojte prositi, da vam izmolijo uspeh, malo pomoči pri študiju ali da končno opraviš tisti zoprni izpit.


WOMAN,FRUSTRATED

Preberite še:
Vas muči stres? Tu je molitev, ki vas bo osvobodila nepotrebnih skrbi.


UŚMIECHNIĘTA KOBIETA

Preberite še:
5 lekcij o modnem slogu, ki nam jih lahko dajo Francozinje

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.