Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kako otrokom odmeriti Harryja Potterja?

HARRY POTTER

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Lucija Čakš - objavljeno 26/01/18

Je primerno, da najstniki knjige Harryja Potterja preberejo na dušek?

Romani Harryja Potterja britanske pisateljice J. K. Rowling  so najuspešnejša serija otroških knjig današnjega časa. Zgodbe o mladem čarovniku so še vedno izjemno priljubljene, čeprav je minilo že več kot 10 let od izida zadnje knjige in sedem let, odkar so posneli zadnji film.

Danes znajo brati otroci, ki se takrat niso še niti rodili. Starši, ki so s čarobnimi zgodbami odraščali, jih seveda želijo čim prej vpeljati v čarobni svet Bradavičarke, jih navdušiti za nekaj, kar so kot otroci oboževali. Pa je res smiselno hiteti?

Ne zaidite v skrajnosti

Ne smemo pozabiti, da so ljudje, ki imajo zdaj majhne otroke, zgodbo Harryja Potterja in njegovih prijateljev spoznavali postopoma. Ko so rasli, je z njimi rasel in zorel tudi Harry, zato jim njegovega odraščanja ni bilo težko razumeti.

Danes pa lahko zagnana desetletnica v enem poletju, torej razponu treh mesecev, prebere vse; od prisrčnega zbiranja kartic iz čokoladnih žab v prvi do srce parajočih smrti likov v sedmi knjigi. Vseh osem filmov pa lahko še mlajši otroci, ki niti ne znajo brati, drugega za drugim pogledajo v vsega dveh ali treh dneh. Vsakdo se  lahko strinja, da takšne skrajnosti niso dobre.


MARY'S LAND MOVIE

Preberite še:
V Slovenijo prihaja film o Marijini revolucionarni prisotnosti v svetu


FBI

Preberite še:
To je film, ki ga Slovenci nismo smeli videti

HARRY POTTER
PIXABAY




Preberite še:
Z ljubeznijo, Vincent – film, kot ga še ni bilo

Kako otrokom torej odmeriti Harryja Potterja?

Pri kateri starosti otroke seznaniti s temi zgodbami? Gotovo se to sprašujete, če ste ljubitelji Potterja ali pa sami nimate izkušnje ne s knjigami ne s filmi, pa so vaši otroci izrazili zanimanje za te zgodbe.

Uradno so knjige namenjene otrokom od devetega do dvanajstega leta. A če že ne vsebina, nam obseg zadnjih treh knjig namiguje, da so primernejše za starejše bralce. Prav tako velja, da otroci radi berejo o likih, ki so njihovih let ali kakšno leto starejši. Če torej prve tri knjige zlahka berejo otroci v zadnji triadi, so za naslednje knjige dovolj zreli okrog petnajstega leta.


GIRL CHILD

Preberite še:
Kako ravnati z otrokom, ki ima močan značaj?


HOLDING HANDS

Preberite še:
Zakaj je otroški dolgčas pravzaprav dobra novica

Dva pristopa

Kako doseči, da bo otrok zgodbe srečeval postopoma, sploh v dobi, ko moramo vse dobiti takoj?

Lahko uberete način, da otroku dovolite prebrati po eno knjigo na leto (poletje) – da jih bere v starosti, kakršno je v knjigi Harry. Tako se naučijo tudi odložiti užitek in brzdati zvedavost, kaj sledi. Pomislite, tudi zgodba se razteza skozi sedem let. Pogoltniti vseh sedem knjig hkrati je nekoliko preveč še za odraslo, kaj šele za otroško glavo.

Če se vam ta možnost zdi preveč kruta in je vaš otrok zelo neučakan bralec, pa lahko začetek branja prve knjige preložite na starost 15 let. Do takrat pa obstajajo številne dobre knjige, primerne njihovi starosti, ki jim jih lahko ponudite. Čeprav obstaja tveganje, da mu bosta prvi dve knjigi takrat že malce otročji, pa bo bolj zrel in pripravljen na preizkušnje in boje v zadnjih.


BIBLE

Preberite še:
Svetopisemski maraton? Ali tam tečejo s Svetim pismom pod pazduho?

HARRY POTTER
PIXABAY

Kaj pa filmi?

S filmi je po svoje mnogo lažje – vsi imajo oznako, ki odraslim sporoča, za kakšno starost so primerni. Prvi trije so označeni s PG, kar pomeni primeren za vse starosti ob spremstvu staršev. Kljub temu v večini držav priporočajo, da so otroci ob ogledu stari vsaj šest let, pri tretjem pogosteje 10 let ali več. Četrti in vsi naslednji filmi pa imajo oznako PG13, kar pomeni, da je obvezen ogled v družbi staršev za vse otroke, mlajše od 13 let.

Četrti film, Ognjeni kelih, si s svojim mladostnikom lahko ogledate že danes na eni od komercialnih televizij.

Ne glede na to, kdaj se bodo vaši otroci lotili zgodbe o mladem čarovniku, pa je pomembno, da otroka na tej poti spremljate, se z njim pogovarjate in z njim (po)doživite to izjemno popotovanje.


GIRL

Preberite še:
3 stvari, ki jih vaši otroci najbolj potrebujejo


SCOUTS

Preberite še:
Vse je potrebno – tako župnijski piknik kot evharistija




Preberite še:
Kako so kristjani na Japonskem preživeli preganjanja in atomsko bombo

Tags:
branjeotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.