Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj ob evangelistih počnejo krilate zverine?

CZTEREJ EWANGELIŚCI

Fr Lawrence Lew OP/Flickr

Štirje evangelisti: od leve Marko, Janez, Matej in Luka

Rok Pogačnik - objavljeno 28/01/18

Matej, Marko, Luka in Janez v družbi krilatega človeka, leva, vola in orla

Pred časom se je na internetu pojavila “predelana” fotografija freske Kristusovega slavnega govora na gori: Učencem naj bi (po tej “predelavi”) dejal: “Zdaj me pa dobro poslušajte, da ne bo potem štirih različnih verzij!”

[protected-iframe id=”5b983875353cf039b7c17d029d505e56-133580111-130919046″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdayenudayenu%2Fphotos%2Fa.312246532222158.74310.312150835565061%2F1430730250373775%2F%3Ftype%3D3&width=500″ width=”500″ height=”434″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Gre seveda za šalo – odlično je, da imamo štiri poročila evangelistov in da nam Božjega Sina in Njegovo zemeljsko nalogo vsak predstavi iz svojega zornega kota. Štirim možem na freskah, kipih ali slikah največkrat delajo družbo krilati spremljevalci: človek, lev, vol in orel. Ne gre za hišne ljubljenčke, niti za predhodnike Pokemonov.

Bitja iz Svetega pisma

Klasični simboli krilatih bitij so vzeti iz knjige preroka Ezekiela. Preroku se v videnju prikaže Bog in predenj stopijo podobe štirih bitij. Bog je očitno res želel pridobiti vso Ezekielovo pozornost, saj so bitja, ki mu jih pokaže v videnju – milo rečeno – neobičajna.

Vsako ima štiri krila in štiri glave: človeško, levovo, volovo in orlovsko (prim. Ezk 1, 5-25). Ko se prerok dodobra načudi nad zverinami, predenj stopi sam Gospod – bitja so odlično opravila svojo nalogo: oči Ezekiela so široko odprte, da lahko vidi Boga.

Ker evangelisti odpirajo naše oči za Jezusa, so jim simboli omenjenih krilatcev pisani na kožo: Matej dobi človeka, Marko leva, Luka vola in Janez orla.


CIRIL METOD

Preberite še:
Revolucionarna misijonarja, ki sta pokristjanjevala Slovane




Preberite še:
Jezuit, dominikanec in frančiškan odidejo v gostilno …

Christ in Majesty - Four Evangelists
Pascal Deloche / Godong

Ob Mateju je krilati človek

Simbol evangelista Mateja je krilati človek, ker se njegovo delo začenja z Jezusovim rodovnikom in poudarja pomen njegovega prihoda na svet. Sveti Irenej pravi, da je to evangelij človeškosti, saj Jezusa predstavlja predvsem kot enega izmed nas.

Ob Marku je lev

Marka spremlja lev, ker svoj evangelij začne z navedkom Izaijevih besed, s katerimi Janeza Krstnika opisuje kot glas vpijočega v puščavi. Lev je puščavska žival, njegovo rjovenje pa eno najglasnejših “vpitij”, ki jih lahko tam slišimo. Je kralj živali in znamenje moči, kar je precej primeren simbol za Božjega Sina.


JESUS IN A CROWD

Preberite še:
Kateri jezik je govoril Jezus?

Ob Luku je vol

Luku dela družbo krilati vol. Vole so uporabljali v tempeljskih daritvah. Evangelij se začenja s prizorom oznanjenja rojstva Janeza Krstnika – angel se Janezovemu očetu Zahariju prikaže, ko v templju opravlja duhovniško službo. Luka v svoj evangelij vključi priliko o usmiljenem očetu, v kateri oče od veselja, ker se je vrnil njegov izgubljeni sin, zakolje vola. Vol je tako tudi podoba Jezusa, ki daruje svoje življenje za človeka.

Ob Janezu je orel

Ostajata še Janez in njegov orel. Janez je apostol, ki je Jezusu posebej blizu. Ker je pri zadnji večerji slonel na Jezusovih prsih in pogumno stal ob križu do konca, je kakor orel, ki leti visoko in vidi več kot ostali.


IGNACIJ KNOBLEHAR

Preberite še:
Naš rojak, ki je globoko v Afriki odkril skrivnostne dežele


FRIDERIK BARAGA

Preberite še:
Še neslišane zgodbe o najslavnejšem slovenskem misijonarju

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.