Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 20. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Recept svetega Pavla, kako se bojevati s hudičem

Sveti Pavel

PD

Philip Kosloski - objavljeno 29/01/18

Ni se bojeval proti "mesu in krvi"

Ko je sveti Pavel potoval iz mesta v mesto in oznanjeval evangelij Jezusa Kristusa, je imel sovražnika, ki je apostola nenehno napadal. Pavel neusmiljen boj opisuje v Drugem pismu Korinčanom.

Da pa se zaradi vzvišenosti razodetih ne bi prevzel, mi je bil dan v meso trn, Satanov sel, ki naj bi me tepel, da se ne bi prevzel. Trikrat sem prosil Gospoda, da bi ga umaknil od mene, a mi je rekel: “Dovolj ti je moja milost. Moč se dopolnjuje v slabotnosti,” (2 Kor 12, 7-9).

Kakšen je natančen pomen Pavlove fraze

V nekaterih prevodih je namesto izraza sel uporabljena beseda angel. Strokovnjaki še vedno razpravljajo o natančnem pomenu Pavlove fraze; nekateri trdijo, da je bil sel dejanska oseba, ki je Pavlu povzročala težave. Drugi so prepričani, da je imel Pavel pravi trn, ki mu je povzročal hude bolečine. Še ena možnost je, da je Pavel govoril o duhovnem sovražniku, demonu (“Satanovem angelu”), ki je nenehno napadal Pavla.

Zadnja možnost bi bila v skladu s Pavlovimi pismi, saj v njih pogosto omenja stvarnost duhovnega boja. Njegov najbolj znani odlomek o tem vprašanju najdemo v Pismu Efežanom.

Nadenite si celotno Božjo bojno opremo, da se boste mogli upirati hudičevim zvijačam. Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih. (Ef 6, 11-12)


DEMON

Preberite še:
Malodušje – Satanov najljubši pripomoček


SATAN

Preberite še:
Pet dejstev o Satanu, ki jih morda ne poznate

Bog včasih dopušča takšen napad

Če se je Pavel resnično bojeval s “Satanovim angelom”, nas to opominja, kako Bog včasih to dopušča, da bi nas okrepil in napravil ponižne. Ali kot je Pavel zapisal v Prvem pismu Korinčanom: “Bog pa je zvest in ne bo dopustil, da bi bili preizkušani čez svoje moči, ampak bo ob preizkušnji tudi omogočil izhod iz nje, da jo boste mogli prestati,” (1 Kor 10, 13).

Drugih omemb “Satanovega angela” v Pavlovih pismih ne najdemo, jasno pa je, da je bil to neprestan boj, ki ga je Bog dopuščal. Pavel se je morda resnično vse življenje bojeval s hudičem, toda dobra novica je, da hudič ni imel zadnje besede.

Apostol je v Drugem pismu zapisal: “Dober boj sem izbojeval, tek dokončal, vero ohranil. Odslej je zame pripravljen venec pravičnosti, ki mi ga bo tisti dan dal Gospod, pravični sodnik. Pa ne le meni, marveč vsem, ki ljubijo njegovo pojavitev” (2 Tim 4, 7-8).

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


SAŠA EINSIEDLER

Preberite še:
“Kar se nam dogaja, je odsev tega, kar nosimo v sebi”


KOZMA AHAČIČ

Preberite še:
Kozma Ahačič – jezikoslovec, ki je premagal Gorana Dragića in Ilko Štuhec
Preberite še:
To je skrivnostni meniški red

Tags:
hudič
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.