Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tri besede, ki bi jih morali prenehati uporabljati

web3-conversation-serious-sad-date-cafe-coffee-shop-shutterstock

SHUTTERSTOCK

Zoe Romanowski - objavljeno 29/01/18

Kar govorimo, ima velik vpliv na naš osebni in profesionalni uspeh

Besede imajo moč. Ljudi lahko dvignejo ali pa jih potolčejo. Vplivajo na samozavest, odnose, stopnjo uspeha v življenju.

Besede, ki jih uporabljamo, so pomembne, pri čemer pa je uporaba določenih besed pogosto že kar navada. Določene izraze in fraze uporabljamo, pa čeprav niso v skladu z našimi vrednotami in s tem, kar bi radi bili.

To so tri besede, ki bi se jim morali izogibati in jih nadomestiti z drugimi.

“Poizkusiti”

Yoda, mojster jedijev v filmu Vojne zvezd, pravilno reče Luku Skywalkerju: “Naredi ali pa ne. Poizkusiti ne obstaja.”

Ko izrekate besede, kot so: “Poizkusil se ti bom javiti prihodnji teden,” ali “Znova bom poizkusil telovaditi,” je to samo način, kako ostati brez obveznosti. Kdaj se boš javil osebi, ki si ji to obljubil? Kdaj boš začel znova telovaditi? To je zelo pomembno.

Če želite biti uspešnejši, potem se izogibajte besedi bom poizkusil, namesto tega pa se raje odločite, ali boste nekaj naredili ali ne.


SUPRISE

Preberite še:
Trije recepti, da ohranimo partnerski odnos živ


KOZMA AHAČIČ

Preberite še:
Kozma Ahačič – jezikoslovec, ki je premagal Gorana Dragića in Ilko Štuhec

MAN WAITING
PIXABAY

“Mogoče”

Dobili ste povabilo na rojstni dan in vaš odgovor je: “Mogoče, ti še javim.”

Seveda se zgodi, da nimate vedno pri sebi svojega urnika, da bi vedeli, ali ste na določen dan že zasedeni. Zadnje čase ste morda tudi stalno nekaj bolni in res ne veste, kako boste z zdravjem prav na tisti dan. So situacije, ko je beseda mogoče povsem upravičena,  pogosto pa jo uporabimo samo za to, da bi bili vljudni, ker nočemo uporabiti besede ne.

Vljudnost je seveda pomembna, a tudi z besedo ne lahko pokažemo spoštovanje do druge osebe. Besedo da moramo izreči takrat, ko zares tako mislimo, in tudi z besedo ne je enako. S tem sporočamo svojo integriteto in svojo moč.

Ko pa vseeno pride trenutek, ko moramo uporabiti besedo mogoče, pa to naredimo tako, da zraven še pojasnimo, zakaj je tako. Primer: sogovorniku povemo , da bomo najprej preverili svoj urnik in potem sporočili, ali nam bo uspelo priti na zabavo.


SAŠA EINSIEDLER

Preberite še:
“Kar se nam dogaja, je odsev tega, kar nosimo v sebi”

“Nimam časa”

Besedna zveza, ki jo gotovo skoraj vsakodnevno uporabljamo. Vsaj večina.

Čeprav v resnici to sploh ne drži. Vsi imamo isto količino odmerjenega časa v enem dnevu. To je 24 ur. Nič več in nič manj. In vsak se sam odloči, kako bo porabil te ure v skladu z našimi potrebami, željami in obveznostmi. Jasno je, da moramo hoditi v službo, poskrbeti za družino, spati in jesti, ampak vse to so opravila, ki so za nas pomembna in si za njih vzamemo čas.

Za nekatere druge stvari si časa pač ne vzamemo, kar pa ne pomeni, da ga nimamo. Ko rečemo, da nimamo časa, to samo pomeni, da smo zanemarili odgovornost upravljanja s svojim časom.

Naslednjič, ko boste želeli reči, da nimate časa, se ustavite in pomislite na razliko med imeti čas in vzeti si čas. Nato pa namesto obrabljene fraze raje recite: “Trenutno imam druge prioritete,” ali “Trenutno ne morem posvetiti časa temu, ker imam druge obveznosti.”


HANDS

Preberite še:
Kaj ljudje na smrtni postelji najbolj obžalujejo


MAN AN WOMAN IN PAJAMAS

Preberite še:
Zmenek v pižami


WOMAN,STRESSED

Preberite še:
3 navade, ki uničujejo naš naravni ritem in nam dnevno škodujejo

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.