Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svetopisemska žena s smislom za humor

ABRAHAM SARAH

PIXABAY

Philip Kosloski - objavljeno 30/01/18

Najprej je podvomila v Božji načrt, a nato postala ena najpomembnejših svetopisemskih žena

Ženska, ki jo za Evo omenja Sveto pismo, je Sara, Abrahamova žena. Sara igra pomembno vlogo v zgodovini odrešenja, čeprav je najprej podvomila o Božjem načrtu za svoje življenje. Slovela je po smislu za humor ob nepravem času.

Oglejte si pet dejstev o Sari, ki bodo še poglobila vaše naslednje prebiranje Prve Mojzesove knjige.

1. Ime Sara pomeni princesa

V Prvi Mojzesovi knjigi je Sara najprej poimenovana Saraja, kar v hebrejščini pomeni moja gospa ali moja princesa. Nato pa jo je Bog imenoval Sara, kar je podobno hebrejsko ime s pomenom gospa, princesa ali plemkinja.


GIRL

Preberite še:
Junakinja, ki je nasilje premagovala z lepoto

2. Sara je bila tako lepa, da je Abrahama zaskrbelo

Ko sta potovala v Egipt, ji je Abraham rekel: ”Glej, vem, da si lepa ženska. Ko te bodo Egipčani videli in rekli: ‘To je njegova žena’, bodo mene ubili, tebe pa pustili pri življenju. Reci, prosim, da si moja sestra, da se mi bo dobro godilo zaradi tebe in bom po tvoji zaslugi ostal živ” (1 Mz 12, 11-13).

Njeno lepoto so opazili tudi v Egiptu, kjer so jo odpeljali v faraonov harem, tam pa jo je Bog obvaroval in naposled je resnica o njej prišla na dan.
Preberite še:
Presenetljiva novost, ki jo na filmsko sceno prinaša film Ivan

ABRAHAM SARAH
PIXABAY

3. Sara in Abraham sta imela smisel za humor (ob nepravem času)

Ko se je Bog prikazal Abrahamu in Sari ter napovedal, da bo Sara rodila sina, sta se oba glasno smejala. Abraham je padel na obraz in se zasmejal, Sara pa se je zasmejala sama pri sebi in to celo skušala zatajiti pred Bogom. Morala bi vedeti, da Boga ne more prelisičiti, kajti rekel ji je: “Pač, zares si se zasmejala.”


SMILE

Preberite še:
Svet potrebuje ženske, ki so lepe zato, ker so svete

4. Ko je rodila Izaka, je imela 90 let

Abraham in Sara sta bila že precej v letih, ko je Sara zanosila. Po naravni poti sploh ni bilo več mogoče, da bi spočela otroka. Abraham je vzkliknil: “Ali se bo stoletniku rodil sin? Ali bo devetdesetletna Sara rodila?” (1 Mz 17,17) Rodila je sina in ga poimenovala Izak, kar pomeni smeh.

5. Njen grob častijo še danes

Sara je živela 127 let in njen pogreb je eden izmed prvih, ki ga omenja Sveto pismo. Pokopana je v “Grobnici patriarhov” in izročilo pravi, da so poleg nje tam pokopani tudi Abraham, Izak, Rebeka, Jakob in Lea.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie . Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
Sveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.