Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Praznik, ko pospravimo jaslice

HAND,CANDLE

CC0

Anamarija Jere - objavljeno 02/02/18

Svečnica, Jezusovo darovanje, Marijino očiščevanje, dan posvečenega življenja - vse to na 2. februar

Že v Jezusovem otroštvu se odvijejo dogodki, ki so pomembni in pomenljivi za njegovo, pa tudi našo prihodnost. Eden izmed njih je Jezusovo darovanje v templju, ki ga s praznikom obeležimo 40 dni po božiču.

Za kakšno darovanje gre?

Gre za simbolno darovanje v judovskem običaju, ki je staršem nalagal, da gredo štirideset dni po rojstvu prvorojenca v tempelj in darujejo Bogu svojega sina. Hkrati je to tudi čas za materino obredno očiščevanje po porodu, od koder tudi izhaja prvotno ime praznika Marijino očiščevanje.

Kaj imajo z Jezusovim darovanjem opraviti jaslice

S tem, ko ga starši odnesejo v tempelj, Jezus zapusti prostor, kjer je bil rojen, zato je to tudi simbolično ustrezen čas za pospravljanje jaslic.

CRECHE DE NOEL
© Shutterstock

Praznik srečanja

V evangeliju na ta dan slišimo, da sta Marija in Jožef v templju srečala starčka Simeona in prerokinjo Ano, ki sta spoznala, da je dete v Marijinem naročju težko pričakovani Mesija. Na vzhodu so praznik zato poimenovali praznik srečanja, saj Simeon in Ana predstavljata človeštvo, ki se v Cerkvi sreča s svojim Bogom.


VIRGIN

Preberite še:
Papež vsak dan v dvigalu s prav posebno Marijo


JESUS

Preberite še:
Pet Jezusovih napak

Praznik luči  ̶  svečnica

Poganski, zlasti rimski svet, je med 13. in 15. februarjem opravljal obrede, pri katerih so hodili po mestu s svečami in s tem odganjali zle duhove. Krščanstvo je obredje ohranilo, dalo pa mu je novo vsebino.

Sveča kot vidno znamenje luči je prispodoba Mesije, ki razsvetljuje človeštvo, mu razodeva smisel sveta in življenja. To simboliko pri sveti maši ponazorimo z obredom blagoslavljanja sveč in procesijo s svečami.

Sveča ima močno simboliko, svečnica je pomenila tudi pozdrav daljšajočemu se dnevu.

Dan posvečenega življenja

Papež Janez Pavel II. je leta 1997 ta praznik povezal s praznovanjem posvečenega življenja. Darovanje Božjega Sina v templju je vzor vsake posvečene osebe, ki posveti svoje življenje Bogu.

Ta dan je predvsem zahvala za dar posvečenega življenja, poleg tega pa naj bi pripomogel k temu, da bi tudi drugi bolje spoznali in cenili posvečeno življenje.
Preberite še:
Jezus je rekel, da boljše devetdnevnice, kot je ta, ni


JESUS IN A CROWD

Preberite še:
Kateri jezik je govoril Jezus?


ŚWIĘTY JÓZEF ROBOTNIK

Preberite še:
Koliko je bil sveti Jožef star ob Jezusovem rojstvu?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.